logo
duminică, 24 martie 2019


Categorii

"Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!". Ce şanse sunt sa fie alungată gruparea Dragnea din Guvern

Şedinţa Parlamentului în care se va dezbate moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!" a început. După dezbateri va urma votul. Pentru a fi adoptată, moţiunea are nevoie de 233 de voturi, însă opoziţia nu are atâţia parlamentari. PNL cere ca plenul reunit al Parlamentului să adopte două declaraţii - una pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar cealaltă privind situaţia economică dezastruoasă din România. Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a refuzat să propună plenului suplimentarea ordinii de zi: ”În niciun caz nu voi supune la vot”. După mai multe schimburi de replici, Iordache a suspendat şedinţa pentru o pauză de consultări de 5 minute.

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă răspunde acuzaţiilor din moţiune.

Viorica Dăncilă a afirmat, în Parlament, că textul moţiunii de cenzură este profund neserios, a precizat că a schimbat miniştrii care au rămas în urmă şi că va mai schimba oricâţi va fi nevoie. Ea a susţinut că, dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea acestuia cu mult peste majoritatea PSD-ALDE, pentru că mulţi dintre cei din opoziţie dunt foarte bucuroşi de ce a făcut Toader.

UPDATE: A început dezbaterea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură este citită de către deputatul USR Claudiu Năsui.

UPDATE: Şedinţa a fost reluată şi parlamentarii PSD au revenit în sală.

Ordinea de zi care conţine doar dezbaterea moţiunii de cenzură a fost aprobată cu 257 de voturi ”pentru”.

UPDATE: Pauza se prelungeşte, pentru că parlamentarii PSD nu au revenit în sală. Dacă social-democraţii decid să nu se mai întoarcă la şedinţă, moţiunea de cenzură nu va putea fi dezbătută pentru că nu există cvorum.

UPDATE: S-a luat o nouă pauză de consultări de 10 minute, la solicitarea liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, care a cerut ca toţi parlamentarii PSD să iasă din sală.

UPDATE: După pauză, Raluca Turcan a susţinut, de la tribună, că dacă nu se supune la vot propunerea PNL se produce „un abuz“.

Aruncaţi Constituţia la coş şi spuneţi că în România este dicatatura PSD-ALDE (Raluca Turcan, lider PNL)

UPDATE: Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a suspendat şedinţa pentru o pauză de consultări de 5 minute.

UPDATE: PNL cere ca plenul reunit al Parlamentului să adopte două declaraţii - una pentru transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar cealaltă privind situaţia economică dezastruoasă din România. Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a refuzat să propună plenului suplimentarea ordinii de zi: ”În niciun caz nu voi supune la vot”.

Solicitarea a fost făcută de la tribună de către prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.

Ea a precizat că propunerile de declaraţii sunt înregistrate şi trebuie supusă votului plenului propunerea de a fi incluse pe ordinea de zi.

Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a invocat o prevedere din Regulament care stabileşte că documentele care se doresc a fi introduse pe ordinea de zi trebuie înaintate Birourilor permanente cu cel puţin zece zile înainte de şedinţa plenului. Prin urmare, Iordache a susţinut că nu este regulamentar să propună plenului introducerea acestora pe ordinea de zi.

Şi liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a susţinut de la tribună că „diavolul se ascunde în detalii“ şi că, prin această încercare, opoziţia îâncearcă să mascheze eşecul moţiunii de cenzură.

La rândul său, deputatul PNL Florin Roman a spus că sunt detaşamente de jandarmi în Parlament şi în jurul acestuia şi a cerut să se precizeze cine a decis acest lucru. El a arătat fotografii cu tânăra atacată în scara blocului şi a spus: ”Uitaţi ce păţeşte o tânără din România, iar jandarmii stau în Parlament să păzească penalii din majoritatea parlamentară”.

Deputatul USR Viziteu a cerut şi el votarea solicitării PNL pentru introducerea pe ordinea de zi a propunerilor de declaraţii.

”În niciun caz nu voi supune la vot”, a replicat Florin Iordache.

Şi liderul PMP Eugen Tomac a cerut votarea solicitării PNL.

Şedinţa plenul reunit este condusă de către Florin Iordache. Sunt prezenţi doar 249 de parlamentari.

UDMR a anunţat deja că nu va vota moţiunea, dar că parlamentarii săi vor participa la şedinţă, argumentul fiind că ”şansele matematice nu sunt reale”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi dimineaţă, că acesta este un „alibi“ şi că, dacă nu votează moţiunea, înseamnă că „UDMR este cu Guvernul“.

Vicepreşedintele PSD Florin Iordache exprima dubii sâptămâna trecută, inclusiv în legătură cu realizarea cvorumului, el precizând că miercuri este de fapt ultima zi de lucru în Parlament, toţi parlamentarii urmând să plece în teritoriu.

Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis declara miercuri că opoziţia are şanse bune de reuşită.

Eu le doresc mult succes şi cred că au şanse bune de reuşită (președintele României, Klaus Iohannis)

Întrebat dacă ar fi putut face mai mult pentru susţinerea acestui demers, Iohannis a spus că este strict treaba Parlamentului.

Cred că trebuie să fim conştienţi că separarea puterilor în stat nu înseamnă să nu meargă preşedintele la Guvern, fiindcă sunt ambii din executiv. Deci, nu există separarea puterii între Guvern şi preşedinte, şi Guvernul şi preşedintele reprezintă latura executivă a puterii statului, dar Parlamentul este puterea legislativă şi în niciun caz nu este treaba preşedintelui să facă program Parlamentului. (...) Această chestiune se tranşează în Parlament prin procedurile prevăzute acolo (președintele României, Klaus Iohannis)

Şeful statului a adăugat, însă: ”Personal, îmi permit să am o simpatie faţă de o parte şi antipatie faţă de altă parte”.

TEXTUL MOŢIUNII

Opoziţia a depus vineri, moţiunea de cenzură "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!", demersul fiind semnat de 163 de parlamentari. PNL, USR şi PMP afirmă, în document, că programul de guvernare ar trebui să se numească ”Programul de Guvernare după anul 2021 ...”, toate angajmentele fiind amânate după această dată.

În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte.

Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept "groparul zootehniei româneşti”, Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul. Finanţelor este cel care "încă mai confundă ministerul cu discotecile".

În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României.

DEZBATEREA ŞI PROCEDURA DE VOT

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului.

În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor, se trece a votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.

Sursa: news:ro

20 dec 06:58
Comentarii
Ultimele Știri
SocialPoliţiştii de la Rutieră au încătuşat mai multe persoane la ...

Două persoane au fost încătuşate de oamenii legii la locul unui accident rutier care a avut loc duminică la Constanţa, l...

SocialConcert folk la Muzeul Municipal pe 4 aprilie, ora 19.00

Muzeul Municipal Călăraşi începe din 4 aprilie o serie concerte reunite sub titlul ,,Folk la Muzeu”. Ideea a pornit de l...

SocialFOTO Lecţie de omenie: monahii şi preoţii cu atestat de medi...

Caravana medicală organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos a poposit la Nămoloasa Sat, aşezare gălăţeană aflată dincol...

SocialDreptate câştigată după 28 de ani de procese: statul român, ...

Un bărbat din judeţul Bacău a câştigat definitiv procesul cu Statul Român, urmând a fi despăgubit cu 225.000 de lei pent...

EconomicFostul şef al Tarom demontează acuzaţiile ministrului Cuc: C...

Werner Wolff, director al Tarom până săptămâna trecută, îl contrazice, cu argumente, pe ministrul Transporturilor, arătâ...

ExterneReferendumul ca decizie opţională, Camera Comunelor ca insti...

Lecţia politică pe care Marea Britanie o oferă în acest moment este uluitor de importantă deoarece, într-o perioadă foar...

SocialFOTO Parcurile din Timişoara s-au umplut de cărţi. Deliciu p...

A cincea “Căsuţă de lectură” din Timişoara a fost amplasată în Parcul Rozelor. Aceasta vine după cele din Parcul “Carmen...

SportMoment unic la Miami. Motivul incredibil pentru care un jucă...

Americanul Reilly Opelka (foto), numărul 58 mondial, care are o înălţime de 2,11 metri, a cerut ca meciul său cu argenti...

SocialImpact violent între un autoturism şi o căruţă, pe DN26. Căr...

Accidentul a avut loc vineri seară, pe raza localităţii Frumuşiţa, judeţul Galaţi. Potrivit anchetatorilor vina aparţine...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].