logo
luni, 22 octombrie 2018


Categorii

Alegeri în Turcia: Erdogan, reales președinte

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat luni pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa în funcţie, reamintind totodată ''valorile fundamentale'' pe care a fost fondată alianţa: democraţia şi statul de drept, relatează AFP.

''Îl felicit pe preşedintele Erdogan pentru realegerea sa ca preşedinte. Felicit de asemenea poporul turc pentru participarea mare la alegeri'', a declarat Stoltenberg (norvegian) la sosirea sa la o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării la Luxemburg.

''NATO este fondată pe câteva valori fundamentale: democraţia, statul de drept, libertăţile individuale. Personal, acord multă importanţă acestor valori şi subliniez importanţa lor în numeroase capitale din NATO, inclusiv Ankara, când mă întâlnesc cu lideri turci'', a adăugat şeful alianţei.

Potrivit Reuters, Comisia Europeană şi-a exprimat la rândul său speranţa că Turcia va rămâne un partener angajat după alegerile la care Erdogan a obţinut noi puteri executive.

''Sperăm că, sub conducerea preşedintelui Erdogan, Turcia va rămâne un partener angajat pentru Uniunea Europeană în probleme majore precum migraţia, securitatea, stabilitatea regională şi lupta împotriva terorismului'', a declarat presei un purtător al Comisiei Europene.

Erdogan a câştigat duminică un nou mandat de cinci ani din primul tur de scrutin, mandat în care prerogativele sale ca preşedinte vor fi considerabil întărite, după o reformă constituţională adoptată anul trecut.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a pozitionat pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Turcia, conform rezultatelor parţiale anunţate de presa de stat turcă.urcia îşi alege astăzi preşedintele şi Parlamentul, într-un vot care va decide viitorul politic al lui Recep Tayyp Erdogan.

Scrutinul prezidenţial şi cel legislativ au loc simultan în baza unei reforme constituţionale adoptate în aprilie 2017, care întăreşte considerabil prerogativele viitorului preşedinte.

În total, 56,3 milioane de alegători sunt chemaţi la vot, în timp ce cei aproximativ 3 milioane de turci din străinătate şi-au putut exercita opţiunile între 7 şi 19 iunie, în funcţie de ţara în care se află.

La aceste alegeri, turcii votează atât pentru preşedinte, cât şi pentru deputatul de circumscripţie, introducând două buletine într-un singur plic.

Preşedintele este ales prin sufragiu universal direct. Dacă niciunul din candidaţi nu va obţine duminică peste 50% din voturi, un al doilea tur va avea loc pe 8 iulie.

Forţele de securitate sunt autorizate să intre în secţii dacă sunt chemate de un cetăţean, un observator sau un responsabil, în caz de incidente.

Lira turcească e în cădere liberă, iar inflația în urcare

Serhat Guvenc, profesor Universitatea Kadir Has:

“Spre deosebire de precedentele două scrutine, electoratul are griji economice tot mai apăsate. Acesta este şi motivul pentru care actuala coaliţie de guvernământ a urgentat organizarea alegerilor: vrea reînnoirea mandatului şi tranziţia de la un regim parlamentar la un fel de regim prezidenţial.”

De câteva luni, lira turcească e în cădere liberă, inflația a depăşit 10%, iar deficitul de cot curent crește în continuu.

În plus, Erdogan n-a anticipat elanul neașteptat prins de opoziția hotărâtă să înlăture un lider acuzat de derive autoritare și islamiste.

Erdogan - surprins de uniunea neașteptată a partidelor de opoziție

Sigur pe el, după ce a câştigat toate alegerile din ultimii 15 ani, Erdogan a convocat scrutinul anticipat pentru a beneficia de prerogativele sporite conferite de noua Constituţie.

S-a trezit însă cu o concurenţă mai serioasă decât se aştepta şi riscă să nu câştige din primul tur, cum şi-ar fi dorit. E un scrutin desfăşurat în regim de stare de urgenţă, declarat după tentativa de lovitură de stat din 2016.

La ultimul miting de campanie, Recep Tayyp Erdogan le-a vorbit susţinătorilor lui despre spitalele şi drumurile construite. În vârstă de 64 de ani, Erdogan e la putere de 15 ani ca premier şi apoi preşedinte şi e obişnuit să câştige alegerile.

Sursa: stirileprotv.roș Agerpres

24 iun 17:39
Comentarii
Ultimele Știri
SportToată România îl plânge pe Ilie Balaci: mesajele lui Gică Ha...

Ilie Balaci a murit ieri dimineaţa la vârsta de 62 de ani. A fost un jucător exponenţial, tehnic şi cerebral, fotbalistu...

SportCristi Chivu, îndurerat după decesul lui Ilie Balaci: „Nu cr...

Fostul internaţional Cristian Chivu i-a adus un omagiu lui Ilie Balaci, despre care a spus că i-a oferit să joace posibi...

SportIlie Balaci s-a întors spre soţie şi a început să plângă: „A...

Ilie Balaci a murit la 62 de ani, lăsând în urmă o cariera fantastică, dar şi un regret imens, acela că nu a putut juca ...

SportBalaci a avut un viciu periculos: „Făceam asta de la 18 ani!...

Mircea Lucescu a vorbit cu durere în glas despre „Minunea blondă“, chiar dacă fostul mare internaţional a fost exclus di...

SportIlie Balaci a murit supărat pe Craiova: „Nu mi-a oferit nimi...

Ilie Balaci a acordat un interviu memorabil pentru „Weekend Adevărul“ în 2014. În rândurile de mai jos, puteţi citi cele...

SportCraiova Maxima, o echipă blestemată: Balaci, ultimul dintr-o...

Într-o zi mohorâtă de toamnă, unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria României s-a stins la 62 de ani, suferind ...

SportBalaci, sfârşit tragic: Ce i-a cerut mamei sale cu doar câte...

Ilie Balaci avea 62 de ani şi, potrivit apropiaţilor, era într-o stare fizică bună. De aceea, nenorocirea de duminică a ...

ExterneMinistrul saudit de Externe Adel al-Jubeir: moartea lui Khas...

Ministrul saudit de Externe Adel al-Jubeir a catalogat duminică drept o „operaţiune scăpată de sub control” şi o „aberaţ...

SocialAvertisment pentru pacienţii astmatici, predispuşi toamna la...

Vremea capricioasă de toamnă nu le este tocmai prielnică pacienţilor care suferă de astm bronşic, umiditatea crescută, a...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].