logorss
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ANALIZĂ | "Yellow submarine" sau unde duce febra shopping-ului pentru Marina militară

Fostul şi actualul titular al Apărării, Mihai Fifor, a declarat cu mai multe ocazii şi într-un interval scurt de timp că va ferici Forţele Navale cu un "program extrem de ambiţios", astfel încât Marina noastră, frecvent subiect de bancuri, să fie "principal actor, principal jucător la Marea Neagră".

Din tot ce a deşertat din sacul de Moş Crăciun al Apărării, "capacităţile de luptă submarine" au stârnit un haz oarecum îndreptăţit. Atât ideea în sine, cât şi faptul că un submarin ar fi lansat la apă din docurile unui şantier naval autohton.

Într-o scăpare de sinceritate, până şi ministrului "chestiunea" i s-a părut "puţin stranie", după care tot dumnealui s-a plâns că a fost "greşit înţeles". Aşa că de la unul a mai adăugat şi submarinele vor fi trei.

Dincolo de generozitatea verbală a ofertei, realitatea şi "timingul" arată diferit faţă de visurile submersibile ale capilor Apărării.

În primul rând, dotarea cu submarine este obiectul unui program pe termen mediu şi lung. Anul 2018 este doar startul pentru noile achiziţii ale Forţelor Navale. Deocamdată, nu se ştie prea clar ce fel de tip de submarin va fi, pentru că abia acum acum se schiţează parametrii tehnici. Programul pentru capacităţile de luptă submarine trebuie aprobat de CSAT şi de Parlament. Că va fi o prioritate, că vor fi decizii rapide, este îndoielnic. Întâietate vor avea deciziile legate corvete şi fregate. Inclusiv ministrul Fifor a sfârşit prin a explica aceste "impedimente". Aşa, la amănunte care nu sună nici politic, nici nu dau strălucitor electoral.

Foarte recent, viceamiralul Alexandru Mărşu, comandatul Forţelor Navale Române a expus limpede situaţia şi priorităţile pe categorii de dotări. "La acest moment, avem ca şi forţe principale trei fregate, pe care dorim să le modernizăm astfel încât pentru proiecţia 2026 să avem trei fregate modernizate. Prin derularea programului major de achiziţie a corvetelor, vom avea patru corvete moderne şi două corvete modernizate. Din punct de vedere al navelor fluviale vom avea trei monitoare care în acest moment sunt în parcurs de re-motorizare, astfel încât vom extinde durata de exploatare pentru următorii 10 - 15 ani, cel puţin. Şi cinci vedete blindate. Toate sunt în derularea acestui program, în acest moment", a spus comandantul Forţelor Navale, adăugând: "proiecţia pe care o avem pe termen mediu şi lung este completarea submarinului actual cu un alt program de trei submarine de clasă medie, necesare pentru desfăşurarea acţiunilor în Marea Neagră, iar în privinţa navelor purtătoare de rachete în acest moment, în urma modernizării vor rămâne în serviciu cu alt tip de armament reactiv şi cu alţi senzori".

"Torpila" lansată de ministrul Apărării este că, fie ce o fi, corvetă, fregată, submarin, barcaz sau bărcuţă cu vâsle, dar mai ales submarin vor fi produse într-un şantier naval românesc. Că putem. “Eu vă spun că este un proiect perfect realizabil şi putem face lucrul acesta într-un şantier naval românesc, aşa cum putem construi şi orice alt tip de navă”, a spus fără echivoc ministrul.

Avem oţelul necesar, dar nu şi tehnologia pentru "first class" - ANCONAV

România nu deţine tehnologia necesară pentru construcţia submarinelor first class, dar Arcelor Mittal din Galaţi este capabil să producă oţelul necesar, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gelu Stan, directorul executiv al Asociaţiei Constructorilor de Nave din România (ANCONAV).

"În privinţa submarinelor «first class» vă confirm că nu avem tehnologia necesară, cei care sunt capabili pentru astfel de construcţii în domeniu sunt foarte puţini şi ţările unde se produc se numără pe degetele de la o singură mână, repectiv Germania, Marea Britanie, Federaţia Rusă, Statele Unite, Coreea de Sud şi China. Mai sunt alţi câţiva sateliţi, dar nu se âncadrează la categoria de clasă şi dotări. Deşi nu ştim ce fel de submarine de clasă vrea să achiziţioneze statul român, totuşi Arcelor Mittal din Galaţi este capabil să producă oţelul necesar, dar ponderea valorică a acestuia ca material este de până la 3 la sută din valoarea produsului finit", a spus, pentru MEDIAFAX, directorul executiv al ANCONAV.

Nici specialiştii necesari nu-i avem şi proiectul este realist dacă românii vor construi numai corpul submarinului.

"Nu avem specialiştii necesari, atât proiectul tehnic, cât şi cel de execuţie, know-how-ul aferent tehnologiei de execuţie trebuind cumpărate de la producătorii din statele enumerate mai sus. Menţionez că, în cazul cumpărării acestui proiect, inclusiv tehnologiile şi know-how-ul aferent, submarinele pot fi construite la unul din următoarele şantiere : DMHI, Şantierul Naval Constanţa,Vard Tulcea şi Şantierul Naval Damen Galaţi. Aportul valoric însă din total produs finit, pentru oricare din şantierele unde se construiesc submarinele nu depăşeşte maxim 15-17 la sută, deoarece restul sunt dotări, echipamente specifice, armament, care nu pot fi produse în România. Proiectul este realist dacă noi vom construi numai corpul submarinului şi eventual vom participa la montajul unor echipamente, dotări, sub supervizarea celui care are ân licenţă proiectul, produsul", a mai spus, pentru MEDIAFAX, Gelu Stan.

Şantierul naval Damen Galaţi este în silenzio stampa, dar...

"Cu regret vă informăm că nu dorim să comentăm acest subiect în nici un fel”, i-au spus corespondentului MEDIAFAX reprezentanţii Şantierul naval Damen Galaţi, întrebaţi despre posibilitatea construirii unui submarin în acest şantier.

Însă, în cotidianul local "Viaţa Liberă" a apărut un articol intitulat "După anunţul MApN, alertă printre navalişti. Damen şi Saab la vânătoare de comenzi de submarine", în care se spune, printre altele: "Iniţiativa MApN vine mănuşă Grupului Damen, care are un parteneriat strategic încheiat cu suedezii de la Saab, în vederea construirii unuia dintre cele mai performante modele de submarine disponibile în prezent pe piaţă – modelul A26, derivat din clasa Gotland! Iar ca parte a Grupului Damen, şantierul naval de la Galaţi, ce are deja un palmares impresionant de nave militare, are potenţialul de a deveni elementul competitiv decisiv într-o ofertă Saab-Damen în raport cu eventualele variante ale unor concurenţi din industria de apărare, precum nemţii de la ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) sau francezii de la Naval Group (DCNS)".

Şi se plusează :"Submarinul A26 a fost gândit ca un succesor al submarinelor din clasa Gotland (proiectat tot de Kockums – n.r.), iar comenzile deja primite de Saab din partea marinei militare suedeze – două unităţi, cu o valoare totală de 810 de milioane de euro – le fac şi mai interesante din punct de vedere al raportului preţ-calitate. Spre comparaţie, proiectul de construire a celor patru corvete pentru forţele navale române are o valoare de 1,6 miliarde de euro. Prin urmare, un model precum A26 ar fi o variantă bună de luat în calcul de către MApN. Şi Saab a simţit acest potenţial şi nu este deloc întâmplător că în urmă cu doar câteva zile şi-a deschis în mod oficial o reprezentanţă la Bucureşti, dorinţa de participare la licitaţia pentru construirea submarinelor fiind, practic, o certitudine".

O informaţie cu tâlc: Marea "pradă" sunt corvetele

Da, începe sarabanda ofertelor. Si unul dintre competitori, care îşi doreşte cu ardoare atribuirea corvetelor a plusat cu un submarin. Dacă i se atribuie corvetele, care sunt o miză de peste un miliard de euro, vine şi cu submarinul, dupa cum au spus, pentru MEDIAFAX, surse din mediul de afaceri.

Scepticism cu stele - Ce spun generalul (r) Ştefan Dănilă şi contraamiralul (r) Vergil Chiţac

Câtă putinţă avem la submarine, a explicat pentru MEDIAFAX şi contraamiralul (r) Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", specializat în Arhitectură Navală şi care a predat la Academia Marinei cursul de Teoria şi Construcţia Navei.

"Una e să construieşti un submarin în România care înseamnă de la zero, totul să fie manufacturat în România şi alta e să se asambleze un produs de o asemenea complexitate în România. Chiar dacă el va fi realizat aici, va fi o integrare de produs. Probabil, corpul va putea fi realizat aici, nu ştiu exact, pentru că nu avem experienţe de tipul acesta în şantierele navale româneşti, nu ştiu cine se încumetă, însă tot ceea ce inseamna tehnica, de la instalaţii, maşini de propulsie, diesel generatoare, senzori de luptă, care sunt foarte scumpi, toate sunt produse de firme specializate din străinătate şi vor fi integrate în România sau în şantierul care va realiza acest produs.

Singurii care sunt capabili în momentul de faţă să construiască acest produs, care din punct de vedere tehnic este foarte complex, sunt americanii. Toată lumea, în afara americanilor, că mai construiesc si alţii submarine, face integrare de produs”, a spus, pentru MEDIAFAX, contraamiralul (r) Chiţac.

“Dacă dl Fifor vrea să construiască de la zero, să îşi ia gândul de la aşa ceva”

"Depinde ce înţelege domnia sa (Fifor), dacă el vrea sa construiască de la a la z este total nefezabil. Sa îşi ia gândul de la asa ceva.

Mie îmi place să cred că raţionamentul lui a fost următorul: vom pune în caietul de sarcini condiţionalitatea ca realizarea produsului să fie făcută în România. Şi aici este delicat, nu vreau încă să mă pronunţ.

Şi corvetele pe care le construiam, din păcate s-a abrogat HG 906, data de Cioloş, noi nu făceam construcţie in România, făceam integrare de produs. Este adevărat oţelul îl luam de la Combinatul siderurgic de la Galaţi, făceam corpul acolo. E adevărat că dădeam de munca unor oameni, care sunt muncitorii de la Galaţi, deci o parte din bani se întorceau in economia naţională.

Însă, eu vreau sa terminăm odată cu prostia asta, domnule nu că 80% din banii pe care ii dăm să se întoarcă în economia naţională. La summitului din Ţara Galilor, din 2014, cand s-a stabilit ca ţările NATO trebuie sa acorde minim 2% din PIB pentru Apărare, din care minim 20% pentru echipamente, înzestrare, s-a mai pus şi condiţia ca aceasta înzestrare nu trebuie sa se facă după criteriul numărului de locuri de munca pe care îl dă produsul respectiv, ci dupa criteriul necesităţii de apărare.

Deci, pe noi ne interesează acum mai mult să luam un produs care ne este necesar pentru apărare şi corespunde analizelor noastre, decât sa întoarcem o parte din bani în economia naţională. Sigur că este important si asta, dar primează ce v-am spus”, a mai comentat, pentru MEDIAFAX, contraamiralul (r) Vergil Chiţac.

"Din păcate am ajuns atât de jos cu marina militară încât începem sa ne mulţumim cu orice. Vine cineva şi spune: domnule va dau o corvetă!. Ne bucurăm. Vine cineva si spune: hai ca facem un submarin!. Nu aşa trebuie să punem problema. Noi trebuie să avem o viziune strategică pe douăzeci de ani. Domnule, cum vrei sa arate marina asta? Nu să schimbam de la un an la altul, ba luam corvete, ba luam submarine!.

Şi eventual ar trebui făcută şi cu partenerii noştri de la Marea Neagră, pentru că suntem ţări membre NATO, noi, bulgarii, turcii. Noi nu trebuie să avem înzestrări paralele, trebuie să ne completam. Noi trei suntem o contrapondere a forţei militare ruseşti extraordinare care este in Crimeea”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, contraamiralul (r) Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".

Cum să-i sperii pe ruşi cu submarinul

În ceea ce priveşte prezenţa unui submarin aparţinând Marinei Militare române în economia de securitate a Mării Negre, generalul (r) Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei crede că "nu poate fi neglijat, dar nici nu reprezintă o forţă care să intimideze Federaţia Rusă".

"Poate, cel mult să enerveze şi să genereze reacţii şi măsuri în contrapartidă. Un bun argument pentru plasarea altor sisteme de arme în Crimeea.Un submarin are cam acelaşi efect cu o escadrilă de F-35: costă foarte mult, ne va dezechilbra bugetul Apărării, iar existenţa sa ar ostiliza şi mai mult relaţia cu Rusia. Chiar şi cu Turcia. Utilizarea sa pentru supravegherea căilor de navigaţie unde sunt prezente navele româneşti sună nefiresc, pentru că pe nicio rută nu găsim «nave româneşti». Doar dacă există o altă strategie la Ministerul Transporturilor pentru o nouă flotă românească",a comentat, pentru MEDIAFAX, generalul (r) Ştefan Dănilă.

"Urmează portavionul şi, cine ştie, vreo bază lunară"

"A spune că se condiţionează repararea fregatelor sau achiziţia de corvete de construcţia de submarine este o mare aberaţie, pentru că nu avem niciun fel de experienţă în construcţia unui astfel de produs. Şi cine l-ar cumpăra?

Nu ar fi mai bine să se realizeze un şantier naval adevărat, capabil să producă nave de transport, medii şi mari, pentru care mai avem ceva amintiri? Şi care ar putea avea şi căutare dacă ar fi produse de un consorţiu cunoscut.

Noi am pornit la cumpărături cu 2%! Fiecare, cum pune mâna pe card, mai ia o trăsnaie. Urmează portavionul şi, cine ştie, vreo baza lunară!", a mai spus, pentru MEDIAFAX, generalul (r) Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei.

Submarine şi submarine

După tipul propulsiei, submarinele sunt clasice, nucleare şi submarine Walter. Submarinele clasice pot fi mari, mijlocii, mici, pitice (sau de buzunar), iar după destinaţie sunt :de luptă, de transport, purtătoare de mină, torpiloare, purtătoare de rachete.

Forţele Navale Române au avut în dotare un total de nouă submarine, opt au luptat în timpul celui de-al doilea război mondial, cele mai cunoscute fiind Delfinul, Marsuinul şi Rechinul. În afara acestor trei submarine, marina română a mai avut încă cinci submarine pitice clasa CB. Dintre acestea numai două au devenit operaţionale şi au efectuat misiuni de recunoştere.

În loc de epilog

Aflat în ţara sa natală, Norvegia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a cerut statelor membre ale Alianţei să-şi respecte promisiunile de creştere a cheltuielilor militare, adăugând că NATO se confruntă cu tot mai multe provocări şi atrăgând atenţia că doar câteva state au reuşit să atingă obiectivul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Ironie, el i-a atras atenţia premierului de la Oslo că Norvegiei că este singurul stat membru NATO ce are frontieră directă cu Federaţia Rusia şi nu a alocat 2% din PIB pentru apărare.

Doamna Erna Solberg, prim-ministru i-a replicat afirmând că sumele alocate pentru apărare sunt în creştere şi că Norvegia a investit în noi avioane de luptă şi nave militare.

Nu s-a pomenit şi de un submarin. Norvegia are o coastă extinsă, la Oceanul Atlantic de Nord şi la Marea Barents.

(Au contribuit Cătălina Mănoiu şi Petru Mazilu).

13 feb 13:36
Comentarii
Ultimele Știri
Eliminarea TVA pentru livrarea fructelor şi legumelor proaspete. Iniţiatorii proiectului de lege: Ar promova o dietă sănătoasă, mai ales pentru copii

Deputaţii PNL Robert Boroianu şi Vasile Gudu au iniţiat un proiect de lege prin care propun eliminarea TVA pentru...

Viorica Dăncilă: Îmi doresc ca evaluarea Laurei Codruţa Kovesi să fie foarte corectă, va fi decisivă pentru liderii europeni

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că îşi doreşte ca evaluarea procurorului şef al DNA, Laura...

Dăncilă: Rovana Plumb şi Sorina Pintea vor merge la Bruxelles, săptămâna viitoare. Membrii Guvernului trebuie să aibă întâlniri punctuale şi eficiente cu oficialii europeni

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb şi ministrul...

Cel puţin 18 militari afgani, ucişi în urma unui atac al talibanilor, în vestul Afganistanului

Cel puţin 18 militari afgani au fost ucişi în urma unui atac al insurgenţilor talibani asupra unui post de control...

SUA confirmă mutarea ambasadei în Ierusalim în mai / Liderii palestinieni denunţă un act ilegal

Ambasada SUA va fi mutată din oraşul Tel Aviv în Ierusalim în luna mai, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la...

Viorica Dăncilă: Juncker m-a asigurat că România va intra în spaţiul Schengen până în anul 2019 şi nu va mai fi sub incidenţa MCV

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a...

La 26 de ani, o tânără din Cluj a dat cariera din oraş pe afacerea din satul bunicilor: Sunt fericită că pământul mă răsplăteşte pentru atenţia pe care i-o acord, nu mă văd făcând altceva

O tânără în vârstă de 26 de ani din Cluj-Napoca, absolventă a două facultăţi şi a unui master în comunicare...

Cinci persoane rănite, după ce un autoturism s-a răsturnat la Dumbrăveni, în judeţul Suceava

Cinci persoane au fost rănite, sâmbătă dimineaţa, în localitatea Dumbrăveni, judeţul Suceava, după ce şoferul...

Lâna de oaie, folosită pentru izolarea caselor. Sistemul revoluţionar creat de un bistriţean

Lâna de oaie este folosită de un om de afaceri din Bistriţa-Năsăud pentru a izola casele construite din lemn, la...

mai mult...Sport
Halep, abonată la un jackpot uriaş. Motivul pentru care Simona va juca şi într-un picior la Indian Wells

Simona Halep a ajuns la nivelul la care poate face avere fără să depună prea mari eforturi. Nu doar contractele de...

Motivată să revină la forma care a consacrat-o. Simona Halep se antrenează puternic la sala de forţă

Simona Halep şi-a reluat pregătirile cu două săptămâni înaintea turneului de la Indian Wells. Românca doreşte...

Remiză pentru Reghecampf în campionatul Emiratelor: Al Wahda - Al Ahli Dubai 0-0

Al Wahda, echipa antrenată de Laurenţiu Reghecampf, a încheiat la egalitate, vineri, pe teren propriu, scor 0-0,...

Baschet masculin: România a învins dramatic echipa Croaţiei, scor 58-56, în preliminariile CM 2019

Echipa naţională de baschet masculin a României a învins, vineri, selecţionata Croaţiei, cu scorul de 58-56...

Remiză între Universitatea Craiova şi Poli Timişoara, scor 1-1, în Liga 1

Formaţia CS Universitatea Craiova a remizat, vineri, pe teren propriu, scor 1-1 (0-0), contra echipei ACS Poli...

Leo Grozavu: Am văzut o atmosferă plăcută, două goluri frumoase; asta trebuie să însemne Liga 1

Antrenorul echipei ACS Poli Timişoara, Leo Grozavu, şi-a felicitat jucătorii pentru remiza obţinută, vineri, scor...

Eveniment
Poliţiştii au confiscat 1,5 tone de peşte pentru care nu existau documente legale

1,5 tone de peşte fără documente legale, 60 de plase şi unelte de pescuit şi o ambarcaţiune, bunuri folosite la...

Femeie reţinută într-un complex comercial după ce a lovit poliţiştii sesizaţi că aceasta şi-ar fi agresat copilul

O femeie a fost reţinută, vineri seara, într-un complex comercial, după ce a lovit poliţiştii chemaţi de o...

Cutremur de 3,5 grade pe scara Richter, în judeţul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă dimineaţa, în Buzău, fiind al...

În două săptămâni, poliţiştii au constatat 267 de infracţiuni cu material lemnos şi au dat amenzi de peste 2 milioane lei

Aproape 1.500 de exploatări forestiere, ocoale silvice şi locuri de depozitare a lemnului au fost verificate de...

Traficul auto se desfăşoară dificil, în condiţii de ceaţă densă, pe mai multe drumuri din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita

Traficul auto se desfăşoară dificil sâmbătă dimineaţă, în condiţii de ceaţă densă, pe mai multe drumuri din...

Ceaţă densă pe autostrada Bucureşti-Piteşti, vizibilitatea este de 50-100 de metri

Centrul Infrotrafic informează că, la această oră, este ceaţă densă pe autostrada Bucureşti-Piteşti,...

Cultură și Media
Gala BAFTA 2018: Starurile, în negru pe covorul roşu; Ducesa Kate a purtat o rochie verde închis

Numeroase vedete care au participat la gala premiilor industriei de film britanice (BAFTA) au purtat ţinute negre pe...

Ultima semifinală Eurovision România 2018, duminică, la Sighişoara

Seria semifinalelor Eurovision România 2018 se va încheia duminică, la Sighişoara, iar spectacolul, care va avea loc...

Celebrul Johnny Hallyday a lăsat datorii imense. Suma este de ordinul milioanelor de euro/ Moştenitorii se ceartă pe avere

Cântăreţul de rock Johnny Hallyday, care a murit pe 6 decembrie 2017 şi a cărui avere este în prezent disputată...

Google cade la înţelegere cu Getty Images: funcţiile pe care le elimină din Google Image

Google Search trece de astăzi printr-o serie de schimbări, compania fiind nevoită să elimine două funcţii...

Discovery anunţă audienţe record pentru primele zile ale Jocurilor Olimpice de iarnă. Primele măsurători realizate prin metoda Total Video

Conform măsurătorilor realizate prin metoda “Total Video”, peste 212 milioane de utilizatori au urmărit Jocurile...

Mircea Cărtărescu a primit premiul Thomas Mann pentru literatură pe 2018

Mircea Cărtărescu a primit premiul Thomas Mann pentru literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii...

Economic
Valoarea medie a beneficiilor oferite de companii în 2017 a crescut cu 11%: "Reprezintă un instrument solid de motivare a angajaţilor"

Valoarea medie a beneficiilor oferite angajaţilor de companii în 2017 a fost mai mare cu 11% faţă de media anului...

Preşedintele Consiliului Concurenţei: Eliminarea aplicaţiei de taxi nu este benefică pentru client

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat pentru MEDIAFAX, în contextul discuţiilor...

(P) Zentiva N.V. iniţiază oferta publică de cumpărare a acţiunilor Zentiva S.A. (fosta Sicomed S.A. – Fabrica de Medicamente)

Zentiva N.V. iniţiază, în perioada 20.02.2018 – 05.04.2018, o ofertă publică de cumpărare în vederea...

ZF | Băncile critică plafonarea dobânzilor la credite: Trimite clienţii IFN-urilor în braţele cămătarilor sau în cel mai fericit caz la case de amanet. DAE 18% pentru un credit de consum nu se justifică economic

Proiectul de lege privind plafonarea dobânzii efective anuale (DAE) la creditele acordate populaţiei (ipotecare şi de...

Ambasadorul Italiei în România: Firmele din vestul ţării se confruntă cu lipsa de personal

Ambasadorul Italiei în România, Marco Giungi, a declarat, miercuri, la Timişoara, că principala problemă a firmelor...

Ministrul de Finanţe, despre creşterea inflaţiei: Normal că se creează o îngrijorare / Săptămâna viitoare, întâlnire Teodorovici-Isărescu

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, miercuri, întrebat despre creşterea ratei inflaţiei la 4,3% în...

Entertainment
Un plic cu o substanţă suspectă, trimis prinţului Harry şi logodnicei sale Meghan Markle. Ce s-a descoperit la analize

Un plic cu o substanţă albă suspectă a fost trimis prinţului Harry şi logodnicei acestuia, Meghan Markle, la...

Când va apărea "Jurassic World 3"/ Seria a intrat în lista selectă a filmelor cu încasări de peste 1 miliard | VIDEO

Cea de-a treia parte a noii serii "Jurassic World", care a debutat cu un film lansat în 2015, ce a intrat în lista...

Motivele despărţirii cuplului Jennifer Aniston- Justin Theroux. Rolul jucat de Brad Pitt

Lipsa unui copil şi nişte bileţele de dragoste păstrate de la fostul soţ, Brad Pitt, s-ar număra printre motivele...

Cântăreaţa americană Joan Baez se retrage din activitate

Cântăreaţa de muzică folk americană Joan Baez, care va lansa un nou album pe 2 martie, a anunţat că, în vara...

IMAGINILE ZILEI: Un poliţist din Egipt prinde în braţe un copil ce cade de la etajul 3

Un poliţist din Asyut, Egipt, a salvat viaţa unui copil pe care a reuşit să-l prindă în braţe după ce acesta a...

Guillermo Del Toro, nominalizat la Oscar pentru "The Shape of Water", acuzat de plagiat. Subiectul filmului ar fi copiat dintr-o sursa celebră

Regizorul Guillermo del Toro şi producătorul Daniel Kraus au fost daţi în judecată pentru plagiat, fiind acuzaţi...

Externe
Viktor Orban va cere UE rambursarea cheltuielilor pentru protejarea frontierelor

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat, vineri, că va solicita Uniunii Europene rambursarea a cel puţin jumătate din...

Donald Trump avertizează în legătură cu "faza a doua" a măsurilor împotriva Coreei de Nord, după adoptarea celor mai dure sancţiuni

Preşedintele american Donald Trump a avertizat, vineri, în legătură cu "faza a doua" a măsurilor luate de către...

Un spital din Damasc a fost atacat cu rachete de către militanţi islamişti

Un spital din capitala siriană Damasc a fost atacat, vineri, cu rachete de către militanţi islamişti din regiunea...

O femeie a intrat cu maşina într-o barieră de securitate de la Casa Albă

O femeie a intrat, vineri, cu maşina într-o barieră de securitate din vecinătatea Casei Albe, dar nicio persoană nu...

Donald Tusk i-a cerut guvernului din Polonia să combată afirmaţiile antisemite din spaţiul public

Guvernul din Polonia trebuie să facă toate demersurile necesare pentru combaterea afirmaţiilor antisemite din...

Cel puţin 18 morţi în atentate comise de grupul Al Shabaab la Palatul prezidenţial din Somalia

Cel puţin 18 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în urma unui dublu atac cu vehicul-capcană comis...

Justiție
Saakaşvili, consemnat la domiciliu pe timpul nopţii pentru că a vrut să urzească o lovitură de stat în Ucraina

O Curte de Apel de la Kiev a dispus vineri consemnarea la domiciliu, pe trimpul nopţii, a opozantului Mihail...

Un presupus logistician în atentatele de la 3 noiembrie şi atacul din Thalys, Mohamed Bakkali, inculpat de complicitate

Unul dintre presupuşii logisticieni ai atentatelor de la 13 noiembrie 2015 şi atacului din Thalys de la 21 august...

Tribunalul București a decis: TEL DRUM nu intră în insolvență. Cererea DNA a fost admisă!

Judecătorii de la Tribunalul București au admis cererea DNA de interdicție a inițierii procedurii de dizolvare sau...

EXCLUSIV Cine sunt clujenii SĂLTAȚI de DIICOT și Agenția Antidrog din SUA. Vindeau XANAX cu 200 de dolari ...

Rețeaua de clujeni care vindeau medicamente interzise în Statele Unite, funcționa atât de bine încât avea...

Tribunalul Bucureşti a admis cererea DNA de blocare a procedurii de dizolvare sau lichidare a firmei Tel Drum pentru 60 de zile

Tribunalul Bucureşti a admis vineri solicitarea DNA privind instituirea pentru 60 de zile a interdicţiei iniţierii...

Avocaţii lui Julian Assange cer justiţiei britanice să anuleze mandatul de arestare emis pe numele său

Avocaţii lui Julian Assange au cerut vineri justiţiei britanice să anuleze mandatul britanic de arestare emis pe...