tracknews.rotracknews.chtracknews.uk
logo


rss
Categorii

ANALIZĂ | "Yellow submarine" sau unde duce febra shopping-ului pentru Marina militară

Fostul şi actualul titular al Apărării, Mihai Fifor, a declarat cu mai multe ocazii şi într-un interval scurt de timp că va ferici Forţele Navale cu un "program extrem de ambiţios", astfel încât Marina noastră, frecvent subiect de bancuri, să fie "principal actor, principal jucător la Marea Neagră".

Din tot ce a deşertat din sacul de Moş Crăciun al Apărării, "capacităţile de luptă submarine" au stârnit un haz oarecum îndreptăţit. Atât ideea în sine, cât şi faptul că un submarin ar fi lansat la apă din docurile unui şantier naval autohton.

Într-o scăpare de sinceritate, până şi ministrului "chestiunea" i s-a părut "puţin stranie", după care tot dumnealui s-a plâns că a fost "greşit înţeles". Aşa că de la unul a mai adăugat şi submarinele vor fi trei.

Dincolo de generozitatea verbală a ofertei, realitatea şi "timingul" arată diferit faţă de visurile submersibile ale capilor Apărării.

În primul rând, dotarea cu submarine este obiectul unui program pe termen mediu şi lung. Anul 2018 este doar startul pentru noile achiziţii ale Forţelor Navale. Deocamdată, nu se ştie prea clar ce fel de tip de submarin va fi, pentru că abia acum acum se schiţează parametrii tehnici. Programul pentru capacităţile de luptă submarine trebuie aprobat de CSAT şi de Parlament. Că va fi o prioritate, că vor fi decizii rapide, este îndoielnic. Întâietate vor avea deciziile legate corvete şi fregate. Inclusiv ministrul Fifor a sfârşit prin a explica aceste "impedimente". Aşa, la amănunte care nu sună nici politic, nici nu dau strălucitor electoral.

Foarte recent, viceamiralul Alexandru Mărşu, comandatul Forţelor Navale Române a expus limpede situaţia şi priorităţile pe categorii de dotări. "La acest moment, avem ca şi forţe principale trei fregate, pe care dorim să le modernizăm astfel încât pentru proiecţia 2026 să avem trei fregate modernizate. Prin derularea programului major de achiziţie a corvetelor, vom avea patru corvete moderne şi două corvete modernizate. Din punct de vedere al navelor fluviale vom avea trei monitoare care în acest moment sunt în parcurs de re-motorizare, astfel încât vom extinde durata de exploatare pentru următorii 10 - 15 ani, cel puţin. Şi cinci vedete blindate. Toate sunt în derularea acestui program, în acest moment", a spus comandantul Forţelor Navale, adăugând: "proiecţia pe care o avem pe termen mediu şi lung este completarea submarinului actual cu un alt program de trei submarine de clasă medie, necesare pentru desfăşurarea acţiunilor în Marea Neagră, iar în privinţa navelor purtătoare de rachete în acest moment, în urma modernizării vor rămâne în serviciu cu alt tip de armament reactiv şi cu alţi senzori".

"Torpila" lansată de ministrul Apărării este că, fie ce o fi, corvetă, fregată, submarin, barcaz sau bărcuţă cu vâsle, dar mai ales submarin vor fi produse într-un şantier naval românesc. Că putem. “Eu vă spun că este un proiect perfect realizabil şi putem face lucrul acesta într-un şantier naval românesc, aşa cum putem construi şi orice alt tip de navă”, a spus fără echivoc ministrul.

Avem oţelul necesar, dar nu şi tehnologia pentru "first class" - ANCONAV

România nu deţine tehnologia necesară pentru construcţia submarinelor first class, dar Arcelor Mittal din Galaţi este capabil să producă oţelul necesar, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gelu Stan, directorul executiv al Asociaţiei Constructorilor de Nave din România (ANCONAV).

"În privinţa submarinelor «first class» vă confirm că nu avem tehnologia necesară, cei care sunt capabili pentru astfel de construcţii în domeniu sunt foarte puţini şi ţările unde se produc se numără pe degetele de la o singură mână, repectiv Germania, Marea Britanie, Federaţia Rusă, Statele Unite, Coreea de Sud şi China. Mai sunt alţi câţiva sateliţi, dar nu se âncadrează la categoria de clasă şi dotări. Deşi nu ştim ce fel de submarine de clasă vrea să achiziţioneze statul român, totuşi Arcelor Mittal din Galaţi este capabil să producă oţelul necesar, dar ponderea valorică a acestuia ca material este de până la 3 la sută din valoarea produsului finit", a spus, pentru MEDIAFAX, directorul executiv al ANCONAV.

Nici specialiştii necesari nu-i avem şi proiectul este realist dacă românii vor construi numai corpul submarinului.

"Nu avem specialiştii necesari, atât proiectul tehnic, cât şi cel de execuţie, know-how-ul aferent tehnologiei de execuţie trebuind cumpărate de la producătorii din statele enumerate mai sus. Menţionez că, în cazul cumpărării acestui proiect, inclusiv tehnologiile şi know-how-ul aferent, submarinele pot fi construite la unul din următoarele şantiere : DMHI, Şantierul Naval Constanţa,Vard Tulcea şi Şantierul Naval Damen Galaţi. Aportul valoric însă din total produs finit, pentru oricare din şantierele unde se construiesc submarinele nu depăşeşte maxim 15-17 la sută, deoarece restul sunt dotări, echipamente specifice, armament, care nu pot fi produse în România. Proiectul este realist dacă noi vom construi numai corpul submarinului şi eventual vom participa la montajul unor echipamente, dotări, sub supervizarea celui care are ân licenţă proiectul, produsul", a mai spus, pentru MEDIAFAX, Gelu Stan.

Şantierul naval Damen Galaţi este în silenzio stampa, dar...

"Cu regret vă informăm că nu dorim să comentăm acest subiect în nici un fel”, i-au spus corespondentului MEDIAFAX reprezentanţii Şantierul naval Damen Galaţi, întrebaţi despre posibilitatea construirii unui submarin în acest şantier.

Însă, în cotidianul local "Viaţa Liberă" a apărut un articol intitulat "După anunţul MApN, alertă printre navalişti. Damen şi Saab la vânătoare de comenzi de submarine", în care se spune, printre altele: "Iniţiativa MApN vine mănuşă Grupului Damen, care are un parteneriat strategic încheiat cu suedezii de la Saab, în vederea construirii unuia dintre cele mai performante modele de submarine disponibile în prezent pe piaţă – modelul A26, derivat din clasa Gotland! Iar ca parte a Grupului Damen, şantierul naval de la Galaţi, ce are deja un palmares impresionant de nave militare, are potenţialul de a deveni elementul competitiv decisiv într-o ofertă Saab-Damen în raport cu eventualele variante ale unor concurenţi din industria de apărare, precum nemţii de la ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) sau francezii de la Naval Group (DCNS)".

Şi se plusează :"Submarinul A26 a fost gândit ca un succesor al submarinelor din clasa Gotland (proiectat tot de Kockums – n.r.), iar comenzile deja primite de Saab din partea marinei militare suedeze – două unităţi, cu o valoare totală de 810 de milioane de euro – le fac şi mai interesante din punct de vedere al raportului preţ-calitate. Spre comparaţie, proiectul de construire a celor patru corvete pentru forţele navale române are o valoare de 1,6 miliarde de euro. Prin urmare, un model precum A26 ar fi o variantă bună de luat în calcul de către MApN. Şi Saab a simţit acest potenţial şi nu este deloc întâmplător că în urmă cu doar câteva zile şi-a deschis în mod oficial o reprezentanţă la Bucureşti, dorinţa de participare la licitaţia pentru construirea submarinelor fiind, practic, o certitudine".

O informaţie cu tâlc: Marea "pradă" sunt corvetele

Da, începe sarabanda ofertelor. Si unul dintre competitori, care îşi doreşte cu ardoare atribuirea corvetelor a plusat cu un submarin. Dacă i se atribuie corvetele, care sunt o miză de peste un miliard de euro, vine şi cu submarinul, dupa cum au spus, pentru MEDIAFAX, surse din mediul de afaceri.

Scepticism cu stele - Ce spun generalul (r) Ştefan Dănilă şi contraamiralul (r) Vergil Chiţac

Câtă putinţă avem la submarine, a explicat pentru MEDIAFAX şi contraamiralul (r) Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", specializat în Arhitectură Navală şi care a predat la Academia Marinei cursul de Teoria şi Construcţia Navei.

"Una e să construieşti un submarin în România care înseamnă de la zero, totul să fie manufacturat în România şi alta e să se asambleze un produs de o asemenea complexitate în România. Chiar dacă el va fi realizat aici, va fi o integrare de produs. Probabil, corpul va putea fi realizat aici, nu ştiu exact, pentru că nu avem experienţe de tipul acesta în şantierele navale româneşti, nu ştiu cine se încumetă, însă tot ceea ce inseamna tehnica, de la instalaţii, maşini de propulsie, diesel generatoare, senzori de luptă, care sunt foarte scumpi, toate sunt produse de firme specializate din străinătate şi vor fi integrate în România sau în şantierul care va realiza acest produs.

Singurii care sunt capabili în momentul de faţă să construiască acest produs, care din punct de vedere tehnic este foarte complex, sunt americanii. Toată lumea, în afara americanilor, că mai construiesc si alţii submarine, face integrare de produs”, a spus, pentru MEDIAFAX, contraamiralul (r) Chiţac.

“Dacă dl Fifor vrea să construiască de la zero, să îşi ia gândul de la aşa ceva”

"Depinde ce înţelege domnia sa (Fifor), dacă el vrea sa construiască de la a la z este total nefezabil. Sa îşi ia gândul de la asa ceva.

Mie îmi place să cred că raţionamentul lui a fost următorul: vom pune în caietul de sarcini condiţionalitatea ca realizarea produsului să fie făcută în România. Şi aici este delicat, nu vreau încă să mă pronunţ.

Şi corvetele pe care le construiam, din păcate s-a abrogat HG 906, data de Cioloş, noi nu făceam construcţie in România, făceam integrare de produs. Este adevărat oţelul îl luam de la Combinatul siderurgic de la Galaţi, făceam corpul acolo. E adevărat că dădeam de munca unor oameni, care sunt muncitorii de la Galaţi, deci o parte din bani se întorceau in economia naţională.

Însă, eu vreau sa terminăm odată cu prostia asta, domnule nu că 80% din banii pe care ii dăm să se întoarcă în economia naţională. La summitului din Ţara Galilor, din 2014, cand s-a stabilit ca ţările NATO trebuie sa acorde minim 2% din PIB pentru Apărare, din care minim 20% pentru echipamente, înzestrare, s-a mai pus şi condiţia ca aceasta înzestrare nu trebuie sa se facă după criteriul numărului de locuri de munca pe care îl dă produsul respectiv, ci dupa criteriul necesităţii de apărare.

Deci, pe noi ne interesează acum mai mult să luam un produs care ne este necesar pentru apărare şi corespunde analizelor noastre, decât sa întoarcem o parte din bani în economia naţională. Sigur că este important si asta, dar primează ce v-am spus”, a mai comentat, pentru MEDIAFAX, contraamiralul (r) Vergil Chiţac.

"Din păcate am ajuns atât de jos cu marina militară încât începem sa ne mulţumim cu orice. Vine cineva şi spune: domnule va dau o corvetă!. Ne bucurăm. Vine cineva si spune: hai ca facem un submarin!. Nu aşa trebuie să punem problema. Noi trebuie să avem o viziune strategică pe douăzeci de ani. Domnule, cum vrei sa arate marina asta? Nu să schimbam de la un an la altul, ba luam corvete, ba luam submarine!.

Şi eventual ar trebui făcută şi cu partenerii noştri de la Marea Neagră, pentru că suntem ţări membre NATO, noi, bulgarii, turcii. Noi nu trebuie să avem înzestrări paralele, trebuie să ne completam. Noi trei suntem o contrapondere a forţei militare ruseşti extraordinare care este in Crimeea”, a mai spus, pentru MEDIAFAX, contraamiralul (r) Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân".

Cum să-i sperii pe ruşi cu submarinul

În ceea ce priveşte prezenţa unui submarin aparţinând Marinei Militare române în economia de securitate a Mării Negre, generalul (r) Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei crede că "nu poate fi neglijat, dar nici nu reprezintă o forţă care să intimideze Federaţia Rusă".

"Poate, cel mult să enerveze şi să genereze reacţii şi măsuri în contrapartidă. Un bun argument pentru plasarea altor sisteme de arme în Crimeea.Un submarin are cam acelaşi efect cu o escadrilă de F-35: costă foarte mult, ne va dezechilbra bugetul Apărării, iar existenţa sa ar ostiliza şi mai mult relaţia cu Rusia. Chiar şi cu Turcia. Utilizarea sa pentru supravegherea căilor de navigaţie unde sunt prezente navele româneşti sună nefiresc, pentru că pe nicio rută nu găsim «nave româneşti». Doar dacă există o altă strategie la Ministerul Transporturilor pentru o nouă flotă românească",a comentat, pentru MEDIAFAX, generalul (r) Ştefan Dănilă.

"Urmează portavionul şi, cine ştie, vreo bază lunară"

"A spune că se condiţionează repararea fregatelor sau achiziţia de corvete de construcţia de submarine este o mare aberaţie, pentru că nu avem niciun fel de experienţă în construcţia unui astfel de produs. Şi cine l-ar cumpăra?

Nu ar fi mai bine să se realizeze un şantier naval adevărat, capabil să producă nave de transport, medii şi mari, pentru care mai avem ceva amintiri? Şi care ar putea avea şi căutare dacă ar fi produse de un consorţiu cunoscut.

Noi am pornit la cumpărături cu 2%! Fiecare, cum pune mâna pe card, mai ia o trăsnaie. Urmează portavionul şi, cine ştie, vreo baza lunară!", a mai spus, pentru MEDIAFAX, generalul (r) Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei.

Submarine şi submarine

După tipul propulsiei, submarinele sunt clasice, nucleare şi submarine Walter. Submarinele clasice pot fi mari, mijlocii, mici, pitice (sau de buzunar), iar după destinaţie sunt :de luptă, de transport, purtătoare de mină, torpiloare, purtătoare de rachete.

Forţele Navale Române au avut în dotare un total de nouă submarine, opt au luptat în timpul celui de-al doilea război mondial, cele mai cunoscute fiind Delfinul, Marsuinul şi Rechinul. În afara acestor trei submarine, marina română a mai avut încă cinci submarine pitice clasa CB. Dintre acestea numai două au devenit operaţionale şi au efectuat misiuni de recunoştere.

În loc de epilog

Aflat în ţara sa natală, Norvegia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a cerut statelor membre ale Alianţei să-şi respecte promisiunile de creştere a cheltuielilor militare, adăugând că NATO se confruntă cu tot mai multe provocări şi atrăgând atenţia că doar câteva state au reuşit să atingă obiectivul privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Ironie, el i-a atras atenţia premierului de la Oslo că Norvegiei că este singurul stat membru NATO ce are frontieră directă cu Federaţia Rusia şi nu a alocat 2% din PIB pentru apărare.

Doamna Erna Solberg, prim-ministru i-a replicat afirmând că sumele alocate pentru apărare sunt în creştere şi că Norvegia a investit în noi avioane de luptă şi nave militare.

Nu s-a pomenit şi de un submarin. Norvegia are o coastă extinsă, la Oceanul Atlantic de Nord şi la Marea Barents.

(Au contribuit Cătălina Mănoiu şi Petru Mazilu).

13 feb 13:36
Comentarii
Ultimele Știri
Politic InternOPINIE: 100 de ani în Penalistan, singurul proiect de ţară d...

Aşa a arătat unul dintre sloganurile recentului protest antiguvernamental din Piaţa Victoriei, pe o pancartă care parodi...

Politic InternINTERVIU MONITORUL APĂRĂRII ŞI MEDIAFAX | Neculai Banea (IAR...

IAR Braşov modernizează elicoptere Puma (Airbus), model cercetare –salvare, care vor fi utilizate de armata română pentr...

SocialCluj: Peste o sută de credincioşi greco-catolici se roagă pe...

Peste o sută de credincioşi greco-catolici se închină, duminică, în catedrala episcopală „Schimbarea la Faţă” din Cluj-N...

EconomicGuvernul dă oficial atacul la Pilonul II

Guvernul vrea să suspende virarea de contribuţii la Pilonul II de pensii din iulie până la finalul anului, potrivit Prog...

EntertainmentCosturile nunţii regale a prinţului Harry cu actriţa america...

Nunta prinţului Harry cu actriţa americană Meghan Markle de sâmbătă a costat circa 32 de milioane de lire sterline, mai ...

ExterneSurse: Marea Britanie nu îi prelungeşte viza miliardarului r...

Marea Britanie nu i-a prelungit viza oligarhului Roman Abramovich, patronul rus al echipei de fotbal Chelsea, după ce a ...

Politic InternTestamentul politic al lui Corneliu Coposu, prezentat public...

Testamentul politic al lui Corneliu Coposu a fost prezentat public, duminică, după 23 de ani de la moartea Seniorului. D...

Politic InternProgram legislativ: Guvernul va acorda împrumuturi fără dobâ...

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un proiect de lege pentru ...

SocialExpoziţie inedită de pictură, vernisată pe 22 mai la Direcţi...

O expoziţie inedită va fi vernisată marţi, 22 mai, la ora 13.30, la Direcţia Judeţeană de Cultură Călăraşi. Iubitorii de...

mai mult...Sport
SportVezi reactia Simonei după victoria cu Sharapova!

Simona Halep, 26 de ani, locul 1 WTA, a trecut dramatic de rusoaica Maria Sharapova, 31 de ani, locul 40 WTA, scor 4-6, ...

SportHalep-Sharapova. Simona e pregatită să-şi înfrunte coşmarul...

Simona Halep a zburdat spre semifinalele turneului de la Roma şi va juca, astăzi (ora 18.00, Digi Sport), cel mai atract...

SportNadal l-a "ucis" pe Djokovic și e în finala la Roma

Rafa Nadal, 31 de ani, locul 2 ATP, s-a calificat în finala turneului de la Roma, după ce l-a învins în două seturi de N...

SportCum vrea Sharapova sa o "adoarma" pe Halep

Maria Sharapova (40 WTA) a analizat în cadrul unei conferințe de presă duelul cu Simona Halep (1 WTA), din semifinalele ...

SportWozniacki, out de la Roma! Cum poate ramane Halep lider WTA

Daneza Caroline Wozniacki, locul 2 WTA, a fost eliminată în sferturile de finală ale turneului de la Roma de estona Anet...

SportAtletico Madrid a câştigat Europa League

Olympique Marseille a revenit într-o finală europeană după o pauză de 14 ani, iar în mod ironic va disputa ultimul act p...

Eveniment
EvenimentA murit Doina Cornea. O mai tineti minte?

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea, în vârstă de 89 de ani, a încetat din viaţă.Era bolnavă de mult timp....

Eveniment1Mai- vacanta pe care o datoram americanilor. Vezi semnifica...

Reducerea normei orare zilnice de lucru in America stă la originea zilei de 1 Mai, ca Ziua internaţională a muncitorilor...

EvenimentDoi polițiști din Mangalia au fost răniți grav de un panou c...

Un panou de metal, cu urări pascale adresate trecătorilor de către Primăria Mangalia, s-a prăbușit peste doi polițiști c...

EvenimentHanibal Dumitraşcu a murit. Psihologul suferise un accident ...

Psihologul Hanibal Dumitraşcu a murit duminică la Spitalul Universitar din Bucureşti. Acesta suferise un accident vascul...

EvenimentUnguroaică rănită după un selfie cu ursul, la Lacul Sfânta A...

„Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad au fost trimişi de urgenţă în zonă, reuşind să alunge ani...

EvenimentPeste 500 de permise de conducere suspendate de poliţişti în...

Agenţii de la Poliţia Rutieră au reţinut 512 de permise de conducere în toată ţara şi au retras 140 de certificate de în...

Cultură și Media
Cultură și MediaNUNTA REGALĂ din Marea Britanie: Mariajul Prinţului Harry cu...

NUNTA REGALĂ: Încă din momentul în care Prinţul Harry şi actriţa Meghan Markle şi-au anunţat logodna, vestea s-a aflat p...

Cultură și MediaActriţa care a şocat cu un mesaj dur la GALA de închidere a ...

Actriţa Asia Argento a luat cuvântul pe scenă la gala de închidere a Festivalului de Film de la Cannes 2018 şi a povesti...

Cultură și MediaCANNES 2018 | Lista completă a premiilor Festivalului de Fil...

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes şi-a desemnat, sâmbătă seară, câştigătorii, iar trofeul Palme d...

Cultură și MediaBREAKING | CANNES 2018 | Filmul "Une affaire de famille", de...

Lungmetrajul "Une affaire de famille", de Hirokazu Kore-eda, a fost recompensat cu trofeul Palme d'Or, la gala de închid...

Cultură și MediaNOAPTEA MUZEELOR 2018. Lista şi programul instituţiilor din ...

NOAPTEA MUZEELOR 2018. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată de Consiliul Europei, de UNE...

Cultură și MediaArta năpădeşte Teatrul Odeon | Raluca Băraru: Plimbarea în r...

Teatrul Odeon găzduieşte sâmbătă o ediţie a evenimentului One Night Gallery. Lucrările artistei Raluca Băraru vor transf...

Economic
EconomicTouroperatorul Peregrine Adventures introduce vacanţe spre R...

Touroperatorul Peregrine Adventures lansează începând cu luna iunie vacanţe în România, sub forma pachetelor turistice „...

EconomicHARTA TERMOFICĂRII: 13 judeţe sunt total debranşate de la si...

Creşterea continuă a preţului energiei termice, problemele constante ale sistemelor de încălzire centralizate din întrea...

EconomicUniCredit lansează creditele de nevoi personale acordate exc...

UniCredit mai face un pas spre digitalizare completă şi spre eliminarea documentaţiei pe hârtie în relaţia cu clienţii s...

EconomicStart-Up Nation va avea un buget de 2 miliarde de lei în ace...

Bugetul pentru programul Start-Up Nation va fi în acest an de 2 miliarde de lei, suficient pentru a finanţa 10.000 de pr...

EconomicDISPUTELE COMERCIALE: China acceptă să importe mai multe bun...

China a fost de acord să-şi mărească importul de bunuri şi servicii din Statele Unite, însă acordul încheiat nu menţione...

EconomicBĂTĂLIA PREŢURILOR: Cu avionul, trenul, autocarul sau maşina...

Varianta auto concurează strâns cu cea feroviară în transportul pe rutele Bucureşti-Istanbul şi Bucureşti-Salonic, iar v...

Entertainment
EntertainmentNepoata prinţesei Diana a atras toate privirile la nunta reg...

Lady Kitty Spancer, una dintre fiicele contelui Charles Spencer, fratele mai mic al prinţesei Diana, a avut o apariţie î...

EntertainmentCine sunt cei doi finalişti din cea de-a patra gală „Românii...

După cea de-a patra gală live, alţi doi concurenţi au fost trimişi în finala show-ului de la ProTV, „Românii au talent“....

EntertainmentMINIVACANŢA de Rusalii şi 1 Iunie: Ce destinaţii turistice p...

În 2018, Rusaliile (28 Mai) cad lunea, iar 1 Iunie vinerea, astfel că mai mulţi turişti încearcă o „punte” între cele do...

EntertainmentVIDEO „Am fost violată de Harvey Weinstein aici, la Cannes“:...

Actriţa italiană Asia Argento (42 de ani) a declarat la gala de închidere a Festivalului de Film de la Cannes că, în 199...

EntertainmentRegizorul Luc Besson, acuzat de viol de o actriţă care a dep...

Regizorul francez Luc Besson, recompensat cu premii César şi Lumière, este acuzat de viol de o tânără actriţă cu care a ...

EntertainmentNUNTA REGALĂ | Victoria Beckham, apariţie controversată: "Va...

Victoria Beckham a avut o apariţie controversată la nunta regală, fiind catalogată drept "total nefericită"

Externe
ExternePe agenda Summitului UE de la Sofia: consolidarea legăturilo...

Va urmări:să reafirme angajamentul UE față de partenerii săi din Balcanii de Vest și să reitereze apartenența regiunii l...

ExternePrim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic- vizita ...

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la dineul de lucru oferit de prim-ministrul român în cinstea înaltului oficial de...

ExternePrim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic- vizita ...

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la dineul de lucru oferit de prim-ministrul român în cinstea înaltului oficial de...

ExterneImagini cu atacatorul din Paris. Parintii sunt sub ancheta

Născut în Cecenia și naturalizat francez, individul care a ucis un trecător și a rănit alți patru cu un cuțit, sâmbătă s...

ExterneTheresa May pierde controlul asupra BREXIT-ului

Camera Lorzilor din Marea Britanie a adoptat luni un amendament la proiectul de lege privind Brexit-ul ce dă parlamentul...

ExterneExplozie puternica in Londra, soldata cu 30 de raniti

În jur de 30 de persoane au fost rănite în urma unei explozii ce a avut loc joi în cartierul Stamford Hill din Londra, i...

Justiție
JustițieLISTĂ cu 19 persoane din MEDIA avansata Comisiei de Control ...

Daniel Dragomir a spus, după audierea din Comisia de Control a SRI, că a dat o listă cu 19 persoane din media care "au î...

JustițieDNA cere 7 ani si 6 luni, cu executare, pentru Dragnea

UPDATE. Liviu Dragnea a ajuns în urmă cu puţin timp la Curtea Supremă. Acolo, dosarul în care preşedintele PSD este acuz...

JustițieMazăre, condamnat la 6 ani şi jumatate de închisoare

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat, miercuri, la şase ani şi jumătate de închisoare pentru mai m...

JustițieLuptele GRECO-dambovitene ale ministrului Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader cerut GRECO să-i transmită comunicatul oficial referitor la obligativitatea recomand...

JustițieHrebenciuc isi asteapta sentinta. DNA a cerut 12 ani

Curtea Supremă, după cinci amânări consecutive, urmează să pronunţe sentinţele în dosarul retrocedărilor forestiere din ...

JustițieInstanta ii refuza lui Ioan Becali eliberarea condiţionată

Fostul impresar Ioan Becali, condamnat la şapte ani şi patru luni de închisoare în dosarul în care este acuzat că i-a da...