logo
luni, 21 ianuarie 2019


Categorii

Angajații de la Biblioteca Națională, traumatizați de frigul din clădire

Foto: ro.m.wikipedia.org

Biblioteca Naţională a României (BNaR) se află în continuare în frig, după ce, în urmă cu o săptămână Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale asigura într-un răspuns transmis News.ro că încă din 23 octombrie a solicitat RADET furnizarea în cel mai scurt timp a agentului termic. Sălile sunt acum aproape goale, iar angajaţii au făcut noi petiţii.

Biblioteca Naţională a României se află în continuare în frig, încălzită cu aeroterme aduse de acasă de angajaţi, dar care nu fac faţă în sălile mari şi nici în birouri.

La data de 26 octombrie, mai mulţi angajaţi ai BNaR au declarat pentru News.ro că nu îşi pot desfăşura activitatea în condiţii normale, şi nici utilizatorii, din cauza frigului, şi că au solicitat MCIN să permită pornirea alimentării cu căldură.

În urma solicitării făcute de News.ro, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis pe 30 octombrie că încă din 23 octombrie a fost făcută o solicitare la RADET, în vederea furnizării în cel mai scurt timp a agentului termic, iar Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice a confirmat că din 24 octombrie va fi pusă în funcţiune instalaţia de încălzire.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar cei aproximativ 250 de angajaţi ai Bibliotecii încă stau în frig. Situaţia din cealaltă parte a clădirii, unde se află Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, nu este deloc asemănătoare. Angajaţii Bibliotecii spun că cei de la minister stau cu geamurile deschise. „De prea multă căldură. Îi vedem dimineaţa, când venim”.

Serviciul Comunicarea Colecţiilor, unde sunt 12 angajaţi, a făcut miercuri o adresă către sindicatul BNaR în care cere remedierea situaţiei. Aceasta este cea mai nouă solicitare şi urmează unei serii de petiţii făcute în ultima lună inclusiv de utilizatori ai Bibliotecii.

Solicitarea ar urma să ajungă de la sindicat la serviciul administrativ şi, mai departe, la management, care ar trebui să discute cu reprezentanţii ministerului.

Dintre cei cinci secretari de stat şi un subsecretar de stat niciunul nu are în coordonare Biblioteca Naţională, potrivit informaţiilor afişate pe site-ul ministerului.

Astfel, de BNaR ar trebui să răspundă chiar ministrul George Ivaşcu.

„Noi am vrea să mergem inclusiv la ITM, pentru că deja nu se mai poate. Am văzut răspunsul ministerului, însă de două săptămâni nu a fost dat niciun strop de căldură. Am depus astăzi o solicitare şi ne gândeam să mergem şi la SSM (Securitate şi Sănătate în Muncă, n.r.), pentru că este un factor de risc. Avem aeroterme aduse de acasă, dar nu fac faţă. Majoritatea sălilor erau goale astăzi, iar noi ne îmbolnăvim”, a declarat pentru News.ro unul dintre angajaţii Bibliotecii.

Ei sunt de părere că problema este „undeva între minister şi conducerea Bibliotecii”. „După petiţii nu am primit niciun răspuns. De la nimeni. Venim la serviciu deja traumatizaţi”, a mai spus o angajată.

Directoarea interimară a BNaR, Mirela Răducu, nu a putut fi contactată, însă despre ea şi directoarea de marketing a instituţiei angajaţii spun că au fost mustrate la minister pentru că au permis Televiziunii Române să filmeze şi să intervieveze oameni la începutul săptămânii trecute.

„Li s-a spus că în prag de remaniere ele permit aşa ceva... Inclusiv utilizatori au mers să vorbească la conducerea Bibliotecii şi au cam fost alungaţi”, a mai povestit pentru News.ro angajata Bibliotecii.

Până la momentul publicării acestei ştiri, reprezentanţii RADET nu au răspuns solicitării News.ro. Angajaţii spun că „dacă RADET a deschis vanele spre BNaR, atunci e o problemă undeva la noi şi e ciudat. Nu înţelegem. Nu cred că a intrat nimeni acolo unde zic că sunt purici, că şi dacă era mama puricilor, tot m-aş fi dus să dau drumul. Dau aşa nişte motive şi arată că sunt depăşiţi”.

În urmă cu un an, alimentarea cu agent termic a fost făcută undeva la finalul lunii octombrie. Anul acesta, angajaţii au început să facă solicitări din jurul datei de 20 octombrie. Pe 23 octombrie, mai multe petiţii şi reclamaţii au fost depuse la sindicat, iar sindicatul le-a transmis mai departe conducerii.

MCIN le-a răspuns că nu are fonduri, la fel nici pentru dezinsecţia şi deratizarea spaţiului în care se află centrala, solicitată în septembrie şi care ar costa în jur de 3.000 de lei, însă în răspunsul transmis News.ro, ministerul susţine că nu lipsa fondurilor a fost o problemă.

News.ro a formulat o nouă solicitare către MCIN, însă reprezentanţii instituţiei nu au răspuns până la momentul publicării acestei ştiri.

Sursa: news.ro

7 noi 00:00
Comentarii
Ultimele Știri
SocialTâlhăria de la Şotânga. „Hoţi se pare că au ştiut treaba ast...

O femeie în vârstă de 63 de ani a fost tâlhărită în noaptea de vineri spre sâmbătă. Poliţiştii din Dâmboviţa caută patru...

SocialCarmen Iohannis, cu elevii la teatru, alături de ambasadorul...

În fotografia postată, ea apare avându-i în dreapta pe ambasdorului Germaniei la Bucureşti Cord Meier-Klodt şi pe soţia ...

SocialBaschet feminin. Victorie importantă pentru CSM Târgovişte, ...

Baschetbalistele Clubului Sportiv Municipal Târgovişte au reuşit o nouă victorie esenţială în lupta pentru ocuparea locu...

PoliticOrban, despre ordonanţa anunţată de Toader: E clar că PSD-AL...

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, că ordonanţa de urgenţă anunţată de Tudorel Toader pentru repunerea în termen...

SportHalep, ameninţaţă: Osaka şi Svitolina rămân în cursă pentru ...

Optimile de la Australian Open au continuat în noaptea de duminică spre luni, iar cele două jucătoare care au nevoie ca ...

ExterneRenaşterea colonialismului şi suferinţa morală a Europei de ...

Într-un articol publicat în The Jerusalem Post, Gol Kalev scrie despre retrezirea spiritului colonialist european ale că...

SocialCe drepturi ai dacă firma de zbor ţi-a pierdut bagajul. După...

Persoanele care călătoresc cu avionul au, conform legislaţiei europene, o serie de drepturi în calitate de consumatori, ...

SocialCe efecte psihologice are confortul la serviciu şi acasă

Studii recente ale psihologilor demonstrează că atunci când avem confortul asigurat la locul de muncă şi acasă scăpăm ma...

SocialVacanţele în Emiratele Arabe, excursii pline de culoare şi s...

Dubai, cel mai cunoscut oraş din Emiratele Arabe, este plin de atracţii pentru turiştii cu foarte mulţi bani, dar şi pen...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].