logo
duminică, 16 iunie 2019


Categorii

Ardei umpluți│Din bucătăria lui Radu Anton Roman

Nu vrem să inventăm roata, ci doar să o lăsam să fie învârtită, pentru dumneavoastră, de maeştri. În cazul de faţă, regretatul Radu Anton Roman, acest Odobescu de odinioră, care a transformat mâncarea românească în metaforă, în poezia gustului de bun gust românesc, neaoş, fără intruziuni chimice şi fără "subtilităţile" snobilor. Azi va recomandam ardei umpluți. Mâncare naționalã, aceastã gãtealã poate fi paradisiac de gustoasã. Respectaţi-o întru totul si pofta buna!

• 10 ardei grași, cât de mari și de sãnãtoși

• 250 g carne porc tocatã • 200 g carne vițel tocatã

• 150 g orez • 1 ceapã mare (da’ mare!)

• 2 ouã • 1 litru supã de carne

• 1 kg de roșii • 1 pahar de vin alb

• 1 lingurițã zahãr • 100 ml bulion gros de roșii

• 1 pahar smântânã • sare, piper – la bunã plãcere

• cimbru, pãtrunjel, mãrar • 1 lingurã unturã de gâscã (2 linguri ulei)

• Se grijesc (se curãțã, se spalã, se scot cotoarele) ardeii

• Se înmoaie ceapa pe foc mic în unturã de gâscã

• Se toacã verdeața

• Se amestecã carnea cu ceapa, ouãle, orezul – cimbru praf, mãrar, sare,

piper, 50 ml bulion (unii de pe la Oradea pun și ceva carne și slãninuțã

afumate, pentru gust)

• Se umplu ardeii, se cãpãcesc cu felii de roșii

• Se potrivesc într-o cratițș unsã cu unturã sau ulei – sã stea sprijiniți

unul pe altul, vertical ca niște falnice turnuri, cu deschizãtura în sus, sã

poatã rãsufla la greul cãldurii

• Se paseazã roșiile

• Se acoperã ardeii cu supã, vinul și pasta de roșii proaspete, agrementate

de sare, piper, se acoperã, se pun în cuptor sau pe plitã, la foc

mic, acoperit, cam un ceas

• Se amestecã 50 ml bulion cu smântâna și zahãrul

• Dupã ce a trecut o orã de fiert molcom, poate și mai bine, și a scãzut și

zeama, se toarnã sosul de smântânã ploaie și se mai lasã în cuptor, sã

molcomeascã și sã capete capacele de roșii o frumoasã culoare auriumaronie

• Se presarã așa, de un pamplezir, pãtrunjel verde și se oferã fierbinți

Tainã: Nu-s chiar buni de pe o zi pe alta, pieliþa ardeilor oxideazã și prinde gust metalic.

Superbã gãtealã româneascã! Finã, elegantã, suculentã. și ce zestre! Dupã cine s-o dai? Dupã un Riesling de Corcova, cã are fermitate și noblețe echilibratã,dar și umor acid? Dupã o Creațã de Teremia Mare (vin numit și... Riesling de Banat!) cã e energic și cinstit (și mai are și pedigree naþional strãvechi)?

Sau dupã un Merlot de Panciu – fire artisticã, neliniștitã, mereu tânãr și expansiv?

Dificilã alegere.

For our English visitors, please see below the translated recipe:

10 sweet peppers

250 g minced pork

200 g minced veal

150 g of rice

1 large onion

2 eggs

1 litre of stock

1 kg of tomatoes

1 glass of white wine

1 teaspoon of sugar

100 ml tomato puree

1 glass of sour cream

salt, pepper - to taste

thyme, parsley, dill

1 tablespoon goose lard

• Carefully clean the peppers, by cutting a lid at the top and remove the pith

• Soften the onion on low heat in the goose lard

• Chop the herbs

• Mix the mince meat with onions, eggs, rice, thyme, margarine, salt and pepper, 50 ml of tomato puree

• Fill the peppers and add the pepper lid on top

• Grease an oven proof pan and sit the pepper vertically one next to the other

• Chop and crush the tomatoes

• Cover the peppers with broth, wine, the crushed tomatoes,salt and pepper. Then cover with a lid and put in the oven on low heat for 1 hr.

• Mix the rest of the tomato puree with the cream and the sugar

• After an hour (the sauce has reduced), pour in the cream sauce mixture and leave it in the oven until the caps of the peppers get a beautiful golden color

• Sprinkle with parsley and serve hot

14 oct 13:39
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].