logo
joi, 23 mai 2019


Categorii

Bill Browder, activist pentru drepturile omului, proiect de lege pentru România

Bill Browder, activist pentru drepturile omului și inițiator al legislației Magnițki la nivel global, promovează un proiect de lege în România.

Acesta vrea să implementeze restricții în privința cetățenilor străini responsabili de corupție la scară largă, spălarea banilor și încălcarea drepturilor omului. Serghei Magnițki, avocatul lui Browder, a fost ucis în Rusia pentru că a expus actele de corupție, iar Bill Browder este cel care a promovat în SUA adoptarea Actului Global Magnițki.

Articolul lui Bill Browder

„Vinerea aceasta se împlinesc nouă ani de când avocatul meu rus, Serghei Magnițki, a fost ucis într-o închisoare rusească după ce a fost torturat brutal timp de 358 de zile. Serghei a fost omorât ca răzbunare pentru că a expus un caz de corupție la nivel înalt în interiorul regimului Putin. Avea 37 de ani.

Din acel moment, scopul vieții mele a devenit să obțin dreptate pentru Serghei. Am sperat să reușesc acest lucru în Rusia, dar a fost imposibil. După ce l-au ucis, autoritățile ruse au mușamalizat crima, au exonerat și chiar au promovat persoanele implicate. Apoi, la trei ani după ce a murit, au demarat un proces împotriva lui Serghei Magnițki. A fost primul proces împotriva unui om mort din istoria Rusiei.

Când a devenit evident că nu pot obține justiție în Rusia, am căutat dreptatea în Occident. Mi-a venit ideea de a promova o lege prin care sunt confiscate proprietățile și este interzisă intrarea în țară persoanelor care l-au ucis pe Serghei, dar și altor persoane care comit astfel de abuzuri la nivel mondial.

După nouă ani de eforturi, acum există șase țări, inclusiv SUA și Canada, care au acest tip de legislație, cu numele generic Actul Global Magnițki.

În primăvara anului 2014, am mers la Bruxelles pentru a cere adoptarea unui act Magnițki la nivelul UE. Parlamentul European a susținut ideea cu entuziasm și, în aprilie 2014, a votat în unanimitate să solicite Consiliul European adoptarea unei legi Magnițki în UE. Dar șefa Serviciului European de Acțiune Externă, Federica Mogherini, a blocat inițiativa. A susținut că este o idee proastă, dar probabil că și-a dorit să nu îl supere pe Putin.

După mai multe încercări eșuate la nivelul UE, mi s-a transmis informal că o astfel de lege nu va trece niciodată. Și că, dacă vreau să am șanse de succes, ar trebui să încerc să o promovez la nivelul statelor europene. Asta am făcut, iar lucrurile au început să funcționeze. În ultimii doi ani, Marea Britanie, Estonia, Letonia și Lituania au adoptat legi Magnițki.

În acest an, parlamentul olandez a adoptat o moțiune prin care impune guvernului olandez să promoveze adoptarea unei legi Magnițki la nivelul UE. Dacă nu reușește în cinci luni, spune moțiunea parlamentară, vor introduce o lege națională Magnițki.

Cu câteva săptămâni în urmă, am aflat despre această inițiativă a olandezilor de la contactele mele din Comisia Europeană. Am primit și o copie a invitației guvernului olandez. Am fost șocat să văd că în document nu este menționat numele lui Serghei Magnițki. Este ca și cum s-ar preface că Serghei nu a existat niciodată.

De ce au făcut asta? E greu de spus, dar știu că Vladimir Putin urăște legea Magnițki mai mult decât orice. El a transformat abrogarea acestei legi într-o prioritate de politică externă. Mai mult decât orice, Putin ar vrea să ștergă numele lui Serghei Magnițki din istorie.

În 2016, reprezentantul Kremlinului, avocatul Natalia Veselnitskaya (același avocat care a mers la Trump Tower pentru a se întâlni cu Donald Trump Jr.), a cheltuit mii de dolari în Washington, încercând să elimine numele lui Serghei din Legea Globală Magnițki adoptată de SUA. Dar pionul lui Putin a eșuat. Se pare că guvernul olandez, eliminând numele Serghei Magnițki din această inițiativă importantă, preia inițiativa Nataliei Veselnitskaya de unde a rămas.

După doborârea avionului MH-17 în Ucraina, după atacul cu arme chimice din Salisbury, după anexarea Crimeei, după atacurile cibernetice împotriva guvernelor occidentale, nimeni nu ar trebui să îi facă lui Putin vreo favoare.

Săptămâna viitoare, în 20 noiembrie, Ministerul olandez de Externe va găzdui cele 28 de state membre ale UE pentru a discuta despre o legislație tip Magnițki la nivel european. Sper că Ministrul Afacerilor Externe al României, domnul Teodor Meleșcanu, va participa la această întâlnire.

Astăzi, în România a fost lansat un apel pentru un o lege Magnițki la nivel național: proiectul „Lege Magnițki privind instituirea unor restricții în privința cetățenilor străini responsabili de corupție la scară largă, spălarea banilor și încălcarea drepturilor omului”. Eu sunt unul dintre co-semnatarii acestui apel.

Speranța mea este că proiectul de lege Magnițki propus azi în România va primi sprijin din partea tuturor partidelor parlamentare, deoarece democrația și statul de drept nu au o culoare politică. Este timpul să acționăm împreună și să îi oprim pe Putin și pe soldații lui, care calcă în picioare cele mai prețuite valori europene: libertatea și drepturile omului.”

14 noi 13:10
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].