logo
duminică, 16 iunie 2019


Categorii

Boboteaza, sărbătoarea Botezului Domnului. Semnificații, tradiții şi obiceiuri

Finalul sărbătorilor de iarnă este marcat de Boboteaza (Botezul Domnului), sărbătorită pe 6 ianuarie şi ziua Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Nu numai pentru creştinii ortodocşi ziua de 6 ianuarie este o sărbătoare importantă, ci şi pentru cei catolici care sărbătoresc Epifania.

Boboteaza, Botezul Mantuitorului in Iordan, poarta și denumirea de "Epifanie" sau "Teofanie", este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor, fiind organizată cu fast, având și multe obiceiuri. Toate apele sunt sfințite, iar potrivit tradițiilor păgâne astăzi se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.

Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare: întrecerea înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot, fetele pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul, se colindă, se fac farmece, se prevede viitorul.

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce mâncau, ele se puneau pe cântat și jucat toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu

Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Sub pernă ele pun un fir de busuioc și-și legă de inelar un fir roşu de mătase. Căzutul pe gheaţă în ziua de Bobotează înseamnă că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, se aşază 12 feluri de mâncarepe masă: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de “burechiuşe” sau “urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa (din limba greaca,înseamna “Doamne, miluieşte!”) pentru a sfinţi masa. Strigând “Chiralesa”, oamenii cred că vor căpătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). Din alimentele sfinșite, o parte se dă animalelor din gospodărie, pentru a le feri de boli si a le face fertile.

Dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat, asa se spune. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

Credincioşii merg la biserică să ia agheasmă, apa sfinţită de preoţi, pe care oamenii religioși o beau pentru a fi protejași de rele.

In satul Chintelnic din judeţul Bistriţa-Năsăud, există obiceiul “Hâzilor” – colindători costumaţi cât mai ciudat şi înfricoşător, care alungă spiritele rele din casele oamenilor şi pregătesc venirea preotului cu crucea.

“Hâzii de la Chintelnic”, obicei păgân vechi de sute de ani, în care tinerii îşi sluţesc înfăţişarea, poartă haine ponosite, acoperindu-şi faţa cu făină sau măşti, întruchipând personaje ca: moartea, preotul, mirele şi mireasa, nuntaşi, drăcuşori, ofiţeri, moşi şi babe, după care colindă fiecare casă, pentru a alunga spiritele rele.

De Bobotează nu se da nimic cu împrumut si nici nu e bine ca lumea să se certe.

De Sfântul Ioan Botezatorul (7 ianuarie) există un alt obicei, numit “Udatul Ionilor”, întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi

La catolici, ziua de 6 ianuarie, Epifania, corespunde prezentării pruncului Iisus Regilor Magi. Este, de asemenea, celebrarea primului miracol înfăptuit de Fiul lui Dumnezeu (al Nunții din Cana Galileii).

Tradițiile celebrării Epifaniei diferă de la o țară la alta. În unele regiuni ale Spaniei, la Madrid și la Barcelona au loc procesiuni cu Regii Magi, Gaspar, Balthazar și Melchior care aruncă bomboane. Ei sunt urmați de călăreți, simbolizând cavalcadele Magilor. Regii Magi sunt aici cei care aduc daruri copiilor.

În Franța există, din secolul al XIV-lea, tradiția „La galette du Roi” (traducere aproximativă tortul regelui). Este o prăjitură, împodobită cu o coroană, în care se află un bob de fava (o specie de fasole). Fava în „tortul regelui" amintește de Imperiul Roman, când boabele ei, albe sau negre, erau folosite pentru vot. La începutul lui ianuarie, la Saturnaliile de la Roma, era ales un rege al petrecerii prin acest tip de vot.

Dacă inițial sărbătoarea este religioasă, ea a devenit o tradiție familială.

„La galette du roi” era împărțită în atâtea porții câte persoane erau prezente, plus una, destinată primului sărac care ar fi venit. Aceasta era numită „partea lui Dumnezeu” sau „partea Fecioarei”.

6 ian 12:40
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].