logo
duminică, 24 martie 2019


Categorii

Brexit│Cum au căzut englezii în propria lor capcană. Indiferent de soluție, previziunile sunt sumbre

Pe lângă turbulențele economice pe care le va provoca, acordul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană - în varianta Theresa May-, constituie și o ameninţare la adresa securităţii Marii Britanii, apreciază doi foști directori ai serviciilor britanice de securitate, susţinători ai Brexitului. Premierul britanic va incerca să obțină ratificarea acordului săptămâna viitoare în Camera Comunelor

Richard Dearlove, un fost director al serviciilor de informaţii externe (MI6), şi Charles Guthrie, un fost şef al Statului Major, sunt de părere că acordul încheiat cu europenii „ameninţă securitatea naţională a ţării în mod fundamental“.

Opinia lui Dearlove şi Guthrie acestora este considerată ca fiind „total eronată“ de către o purtătoare de cuvânt a Theresei May.

Ascunsă în acord există propunerea unei «noi relaţii aprofundate şi speciale» cu apărarea, securitatea şi informaţiile UE, care este contrară celor trei fundamente ale politicii noastre în domeniul securităţii naţionale“, apreciază cei doi foşti conducători, a căror scrisoare a fost postată online pe site-ul televiziunii Sky News.

Dearlove şi Guthrie erau susţinători ai Brexitului înaintea referendumului din 2016, prin care alegătorii britanici s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri britanice din UE.

Asiguraţi-vă, vă rugăm, că deputaţii noştri vor vota contra acestui acord prost şi vor susţine un Brexit suveran, prin regulile OMC“, scriu ei.

Nimic în acordul retragerii sau în declaraţia politică nu afectează NATO, relaţiile noastre de apărare şi informaţii cu Statele Unite sau alianţa în cinci (cu Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite). În fapt, acordul nostru oferă acordul de securitate cel mai larg pe care-l are UE cu vreunul dintre partenerii săi“, a subliniat o purtătoare de cuvânt a lui May.

Lucrurile devin tot mai complicate, mai cu seamă că Theresa May nu mai pare atât de stăpână pe controlul Brexitului, mai ales după ce un ministru din cabinetul său a refuzat sa susțină posibilitatea unui Brexit fără acord doar la câteva zile înainte de votul din Parlament.

Premierul May, în mare dificultate

Cei care îmbrășisează ideea dezastrului, ce va fi provocat în cazul ieșirii fără acord, sunt tot mai numeroși.

Ministrul Întreprinderilor Greg Clark a arătat la BBC că varianta <fără acord> va conduce la o „o situaţie dezastruoasă“, comerțul urmând sa fie supus, în acest caz, regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), la „cel mai de bază nivel cu partenerii noştri cei mai apropiaţi“.

Pentru secretarul de stat însărcinat cu Securitatea, Ben Wallace, ieşirea din UE fără acord va pune în pericol cooperarea cu blocul european, cu urmări asupra securităţii publice în Marea Britanie, părere exprimată în noiembrie.

Cu toate acestea, Guvernul conservator al Theresei May nu exclude varianta unui Brexit brutal în cazul respingerii - foarte probabile - a acordului pentru ieșire negociat 17 luni cu Bruxellesul.

Este foarte clar că cele două înfrângeri ale Executivului în camera Comunelor săptămâna aceasta sunt un indicator vizibil al situației grele în care se află Marea Britanie, ele neputând fi catalogate drept benefice nici pentru eurofili și nici pentrucei ProBrexit.

Varianta ieșirii brutale din UE a băgat spaima în toate mediile economice, existând riscul întrării într-o criza. Banca Angliei are previziuni sumbre în această situație: deprecierea monedei nationale, creșterea șomajului.

Premierul a spus că vor exista perturbări în scenariul unei absenţe a unui acord, dar acesta este motivul pentru care noi lucrăm la pregătirile noastre ale unui «no deal», pentru a atenua aceste perturbări“, a comentat un purtător de cuvânt al lui May.

Îndemnul actual: Unitate si alegeri

Dată fiind această situație, Greg Clark a îndemnat la unitate:

Eu sunt convins că trebuie să fim uniţi. Trebuie să acţionăm pentru a evita un «no deal» pentru că, cred eu, suntem foarte departe de o majoritate în Parlament care să tolereze asta“, a spus Clark.

„Ar trebui să ne comportăm în virtutea a ceea ce a fost întotdeauna reputaţia noastră internaţională, să ne arărăm pragmatici şi fiabili“, a adăgat el.

Deputații încearcă sa elimine amenintarea unei ieșiri fără acord, ”no deal”, unor consevatori eurofili din cadrul majorităţii, prin adoptarea unui amendament care obligă Executivul să prezinte în termen de trei zile, în cazul respingerii acordului, a unui „plan B“ .

Preşedintele Camerei, John Bercow, acuzat cu regularitate că face jocul eurofililor, a fost criticat joi de mai multe cotidiene pro-Brexit, care-l acuză că a sfidat avizul juriştilor care l-au sfătuit să nu supună acest amendament la vot.

Data-limită în vederea prezentării unui proiect alternativ de către Executiv cade în 21 de ianuarie, întrucât vinerea nu este zi de întrunire pentru deputați.

Deputaţii și-au mai luat o măsură de precauție, adoptând, cu o zi înainte, alt amendament al unei legi bugetare, care să limiteze puterea Guvernului de a modifica politica fiscală în cazul unui Brexit fără acord.

De situația haotică creată, sunt și unii care vor să profite vizând câștigarea de capital.

Dacă Guvernul nu poate să treacă acest text extrem de important, atunci trebuie să aibă loc alegeri cât mai repde posibil“, a îndemnat Jeremy Corbyn.

Astfel liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn susține organizarea unor alegeri generale anticipate în vederea soluţionării ”impasului”.

Pentru a obţine voturile deputaţilor laburişti, Theresa May este pe cale să le accepte amendamentul, prin care drepturile muncitorilor sunt garantate după Brexit, a confirmat purtătorul său de cuvânt joi.

Totodata, premierul încă speră să obţină de la UE „asigurări“ suplimentare, cu care să-i mulţumească pe deputaţi.

11 ian 14:49
Comentarii
Ultimele Știri
EvenimentCutremur cu magnitudinea 3,5 în Buzău

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la ora 22.02, în judeţul Buzău, la adânci...

SportVIDEO Bianca Andreescu a eliminat una dintre favoritele turn...

Bianca Andreescu îşi continuă marşul triumfal, început la Indian Wells, şi s-a calificat în optimile de finală ale turne...

SportOmul care te aleargă cu zâmbetul pe buze: Povestea bărbatulu...

În 2014, un om fără nicio experienţă în alergare, a terminat un semimaraton şi un maraton. Radu Restivan (31 de ani) cân...

SportFOTO Motivul pentru care Simona Halep are alături de ea toat...

Simona Halep va juca în această seară în turul al treilea al turneului de la Miami, unde o va ăntâlni pe Polona Hercog....

SportToate rezultatele şi marcatorii meciurilor din preliminariil...

România a fost învinsă în primul meci din preliminariile Euro 2020, într-o grupă în care s-au înregistrat numai rezultat...

EconomicO bancă americană, acuzată că afectează reputaţia băncilor t...

Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie asupra JP Morgan, pe care o acuză că a afectat b...

PoliticOlguţa Vasilescu îi sugerează lui Iohannis să nu mai vorbeas...

Lia Olguţa Vasilescu susţine că şeful statului minte când afirmă că social-democraţii s-au apucat să modifice legile jus...

SocialUn elev de la o şcoală din Botoşani ar fi fost umplut de sân...

Un elev de la o şcoală din Botoşani ar fi fost umplut de sânge de profesorul de religie, pentru că a refuzat să facă sem...

ExterneOperaţiunea de salvare a pasagerilor unei nave de croazieră ...

Autorităţile norvegiene derulează o amplă operaţiune de salvare a celor aproximativ 1.300 de pasgeri ai navri de croazie...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].