logo
marţi, 25 septembrie 2018


Categorii

Cât pierdem fiindcă Parlamentul PSD nu votează Legea offshore

Legea offshore, care ar crea cadrul tehnic şi financiar pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, continuă să fie tărăgănată şi pe ultima sută de metri a acestei sesiuni parlamentare, deşi acest lucru ar putea aduce amânări ale unor investiţii importante în România.

Luni, comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor trebuia să dea un raport final pe legea offshore, urmând ca ea să fie dezbătută şi votată în aceeaşi zi şi în plen. Nu s-a întâmplat acest lucru, însă, pentru că în comisia condusă de deputatul PSD Iulian Iancu au fost evitate dezbaterile pe unele din cele mai arzătoare capitole din lege, nefiind dat, de asemenea, nici raport final.

Preşedintele comisiei Iulian Iancu a propus, la începutul şedinţei, să fie discutate toate capitolele legii, cu excepţia capitolului fiscal, acesta urmând să fie luat în discuţie doar dacă mai este timp. „Capitolul fiscal rămâne în analiză cu decidenţii din toate palierele care ar fi implicaţi”, a spus Iancu, dând startul dezbaterii. Au urmat discuţii care s-au axat pe faptul că „offshore” sună „neromâneşte” sau că Ministerul Energiei şi alţi factori de decizie „fug de răspundere”.

Aşadar, n-a mai fost timp de capitolul fiscal. „Am rămas în discuţie cu propunerile de amenzi propuse de colegii de la UDMR şi cu fiscalitatea. După ce epuizăm ordinea de zi de mâine (azi, n.r.), le dezbatem pe acestea, regimul de fiscalitate, regimul sancţiunilor”, a conchis Iancu.

Amenzile sunt una din prevederile considerate excesive de către investitori. Companiilor le vor fi aplicate sancţiuni importante în cazul în care nu angajează români în proporţie un sfert de personal şi dacă nu lucrează cu firme româneşti.

Totodată, o prevedere ce ţine de fiscalitate, criticată de Iancu săptămâna trecută, este legată de creditul fiscal acordat investitorilor. Acestora le vor fi restituite anumite sume dacă se modifică redevenţele sau taxele.

Drept urmare, comisia de industrii din Camera Deputaţilor nu a dat nici raport şi nici vot pe legea offshore. „Până atunci, se va mai dezbate mâine (azi, n.r.) şi posibil şi miercuri şi va intra în plen până la finalul sesiunii parlamentare, adică până săptămâna viitoare”, ne-a spus deputatul USR Cristina Prună, membră a comisiei.

Miză de 24 miliarde de dolari

În contextul în care legea nu va fi votată în actuala sesiune parlamentară, ea va trebui să aştepte toamna. Şi la fel vor aştepta şi investiţiile companiilor petroliere care au descoperit importante cantităţi de gaze naturale în Marea Neagră, care au nevoie de această lege pentru a le planifica. Este vorba de ExxonMobil, OMV Petrom, Black Sea Oil and Gas, Lukoil şi Romgaz, care au acorduri semnate în Marea Neagră.

Investiţiile proiectate în viitor de industria offshore, de extracţie a petrolului şi a gazelor, ar putea ajunge la 23-24 miliarde de dolari, arată un studiu de impact realizat de compania de consultanţă şi audit Deloitte.

Potrivit Deloitte, veniturile atrase la bugetul de stat prin derularea proiectelor din Marea Neagră vor atinge 51,4 miliarde de dolari, dintre care 24 miliarde de dolari sunt reprezentate de impactul direct. Fiecare dolar cheltuit în România în proiectele offshore va genera venituri de 2,1 dolari la bugetul de stat, inclusiv redevenţe şi alte taxe.

„Vorbim despre comercializarea unei mărfi pentru care operatorii nu au luat o decizie finală de investiţie. Fără un cadru fiscal stabil vă pot spune că aceşti operatori nu îşi vor asuma riscul acestor investiţii offshore, pentru că există riscul să nu găseşti nimic acolo. Riscul mare al recuperării investiţiei are nevoie de predictibiltate“, a declarat Sorin Elisei, manager Deloitte Consultanţă, în cadrul unei conferinţe organizate de revista Capital.

18 iun 20:12
Comentarii
Ultimele Știri
PoliticIurie Leancă ar face o alianţă cu PDM şi după parlamentarele...

Liderul PPEM, Iurie Leancă, e de părere că fără PDM nu va fi posibil de format o majoritate parlamentară proeuropeană, d...

PoliticIurie Leancă, sceptic că Chişinăul poate avea relaţii bune c...

Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, consideră că apropierea de Uniunea Europeană trebuie să rămână s...

SocialVIDEO Cel mai complex şantier. Dealul liliecilor încurcă pla...

Stadiul fizic al lucrărilor la Lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva a depăşit 90 la sută, însă termenul de real...

SocialFOTO VIDEO Turist salvat din Căldarea Budislavului – Făgăraş...

La finele săptămânii trecute, un grup de şase turişti a urcat pe Vârful Budislavu, în Munţii Făgăraş, într-o zonă nemarc...

SocialFOTO Artiştii graffiti au fost lăsaţi cu ochii-n soare. În 2...

Rămaşi fără bani din partea municipalităţii, organizatorii FISART au avut noroc de sprijinul primit de la Centrul Cultur...

PoliticFracţiunea PSRM înaintează zece proiecte pentru şedinţa de j...

Fracţiunea Partidului Socialiştilor înaintează zece proiecte pentru a fi dezbătute şi aprobate în şedinţa de miercuri, 2...

SocialAmbulanţe noi pentru 12 substaţii şi puncte de asistenţă med...

SummaryChisinau (IPN)Ultima tranşă de 12 ambulanţe, din lotul de 69 de autosanitare procurate la începutul anului, au fo...

SocialDouă case din judeţul Constanţa au fost distruse într-un inc...

Două case din judeţul Constanţa au fost distruse, luni seara, în urma unui incendiu, focul pornind de la una din locuinţ...

SocialDouă noi cazuri de rujeolă confirmate în Sălaj. Unul dintre ...

85 de cazuri noi de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână în nouă judeţe din ţară; doi dintre pacienţi sunt din...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].