logo
vineri, 24 mai 2019


Categorii

Ce se mai întâmplă pe nava blocată de refugiaţi. În echipaj se află şi doi marinari români

Autorităţile române au veşti despre cei doi marinari români care se află în echipajul navei blocate în Libia, cu 95 migranţi la bord.

De la sosirea navei „Nivin“ în portul Misurata din Libia, în urmă cu trei zile, autorităţile libiene poartă negocieri cu cei 95 refugiaţi de la bord.

Datorită presei străine, Sindicatul Liber al Navigatorilor din România a aflat că negocierile au ajuns la punctul în care migranţii au acceptat să fie debarcaţi în Libia, unde vor fi închişi într-un centru de detenţie.

Cu rezervele de mâncare şi apă pe sfârşite, persoanele aflate la bord sunt în situaţia unui blocaj - întrucât nici Libia nu voia să primească refugiaţii, nici aceştia nu voiau să coboare de pe navă deoarece voiau să ajungă în Italia.

Dar tocmai Centrul de Salvare din Italia îndrumase nava sub pavilion Panama, care pleca din Italia spre Libia, să preia pasagerii ambarcaţiunii suspecte din zona lor de navigaţie. Autorităţile italiene au colaborat cu Garda de Coastă libiană în operaţiunea de salvare a celor 95 de migranţi.

„Cotidianul TradeWinds informează de trei zile se poartă negocieri între autorităţile libiene şi cei 95 de migranţi de la bord. Situaţia echipajului deocamdată este bună în condiţiile date. Migranţii sunt izolaţi sub punte şi nu au acces la castel. Se aşteaptă că pasagerii să fie evacuaţi de la navă. Migranţii vor fi închişi în centrul de detenţie din Libia“, transmite Adrian Mihălcioiu, liderul SLN şi inspectorul ITF România (Federaţia Internaţională a Transportatorilor).

Există însă o problemă. Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi spune în raportul din Septembrie 2018 că în aceste centre din Libia se practică rele tratamente şi abuzuri. „Autorităţile libiene resping aceste acuzaţii“, precizează liderul SLN.

Autorităţile române afirmă că sunt pregătite să îi repatrieze pe cei doi navigatori români atunci dacă aceştia vor solicita debarcarea.

Adrian Mihălcioiu, inspectorul ITF (Federaţia Internaţională a Transportatorilor) România şi lider al Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN), declară că situaţia românilor de la bord s-a acutizat.

Mâncarea este pe terminate, iar refugiaţii sunt tot mai agresivi. „În condiţiile astea nici nu ai nevoie de arme, e de ajuns că sunt 90 oameni disperaţi şi furioşi că n-au ajuns în ţara unde voiau să ajungă“, spune Mihălcioiu.

Nava a intrat într-o situaţie absurdă: autorităţile italiene a trimis-o la o misiune de salvare a refugiaţilor, dar autorităţile libiene nu vor să primească migranţii, iar refugiaţii sunt supăraţi că au fost deturnaţi.

Nava „Nivin“, sub pavilion Panama, este un cargo de 1.626 tdw construit în 1983, ce cară vehicule. În ziua de 7 noiembrie, în timp ce se afla în drum către Misurata, Libia, venind din Italia, vasul a primit un apel-solicitare de la Centrul de căutare şi salvare din Italia să se apropie de o ambarcaţiune suspectă din zona lor de navigaţie.

Barca era încărcată cu 90 de refugiaţi ce încercau să ajungă în Italia. Luaţi la bordul navei, care şi-a continuat călătoria, refugiaţii au devenit agresivi când şi-au dat seamă că au ajuns în Libia şi nu în Italia. Mai mult, în portul Misurata, autorităţile nu au lăsat imigranţii să coboare de pe navă.

„Acum situaţia este complicată, nava nu are unde să plece, este cu echipaj la bord şi cu încă 90 de persoane considerate pasageri clandestini. Printre membrii echipajului sunt şi doi ofiţeri români, plecaţi prin firma Marina Crewing din Constanţa. Cei doi sunt blocaţi practic la bord. Familiile, dar şi noi, cu toţii, suntem îngrijoraţi de soarta celor doi ofiţeri români“, arată Adrian Mihălcioiu, inspectorul ITF (Federaţia Internaţională a Transportatorilor) România şi lider al Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Proprietara navei Nivin este o firmă din Panama, dar are cel mai probabil cu patron sirian - după cum menţionează oficialii români.

Reprezentanţii SLN şi ITF au apelat la Ministerul Afacerilor Externe să încerce repatrierea celor doi navigatori români.

„Credem că responsabil cu plata repatrierii, pe lângă armator, este şi agentul de crewing. Cei doi navigatori au ajuns practic - fără voia lor - într-o situaţie aproape fără ieşire. Aceştia nu sunt membri ai Sindicatului Liber al Navigatorilor. Sindicatul Liber al Navigatorilor atrage încă o dată atenţia asupra pericolelor în care pot fi implicaţi navigatorii români trimişi la muncă de unele agenţii de crewing (autorizate de ANR) pe nave care nu respectă anumite criterii privind condiţiile de muncă şi viaţă şi nu sunt acoperite de contracte colective de muncă standard (naţionale sau tip ITF)“, afirmă Mihălcioiu.

SLN oferă informaţii gratuite şi sfaturi profesionale tuturor navigatorilor în privinţă condiţiilor de muncă de la navele unde urmează să fie angajaţi în speranţa că astfel de situaţii să fie evitate.

Pe aceeaşi temă:

Marinarul român răpit în Nigeria a fost eliberat. Cum au atacat piraţii nava

Noi informaţii despre marinarul român răpit în Nigeria. Ce drepturi au navigatorii în zonele de risc

13 noi 18:12
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].