logo
marţi, 26 martie 2019


Categorii

Cele mai bizare ritualuri matrimoniale. De ce continuă locuitorii din Himalaya cutuma „o singură nevastă pentru toţi fraţii“

De departe, cele mai ciudate obiceiuri legate de căsătorie şi de nuntă sunt în Asia, însă are şi teritoriul locuit de români partea sa de inedit, chiar dacă, în zilele noastre, majoritatea tradiţiilor s-au cam stins.

Controversele legate de căsătorie şi de ceea ce presupune aceasta (mai ales ceremonia de nuntă) nu s-au născut odată cu referendumurile de schimbarea a Constituţiei României. Ele există de când lumea şi au uneori darul de a lăsa privitorul cu gura căscată, căci ajung să sfideze logica şi morala în înţelesul ei tradiţionalist.

În materialul de faţă vă prezentăm câteva dintre cele mai bizare ritualuri matrimoniale de pe mapamond, dar şi câteva obiceiuri trăsnite neaoşe, din spaţiul carpato-danubiano-pontic.

În unele zone Iran, cuplurile tinere au libertatea de a oficializa o ceremonie de nuntă temporară, iar contractul de nuntă are o dată până la care ei sunt soţ şi soţie. Odată ce data scrisă în contract trece, ei sunt liberi. Pot decide dacă rămân împreună sau dacă aleg un alt drum.

Se pare că acest obicei (care seamănă destul de bine cu un acord modern de parteneriat civil) a derivat din obiceiul ca tinerele fete să fie vândute mirilor pe numite sume de bani, pe bijuterii sau pe animale. Uneori, pentru că nu se înţelegeau la preţ, socrii mici făceau „livrarea” pe o sumă mai mică, plătită drept avans, iar dacă la un anumit termen nu se plătea şi restul mireasa era recuperată.

Între timp, deşi latura pecuniară s-a estompat şi chiar a dispărut în multe locuri, căsătoriile temporare au rămas.

Deşi se vorbeşte despre comunităţile de „swingeri” ca fiind o invenţie recentă, în regiunea arctică din America de Nord şi în Siberia de Est acest obicei este unul foarte vechi.

Nativii au credinţa că dacă, din când în când, soţul şi soţia dorm în pat cu alţi parteneri (în timpul schimbului ritualic de neveste, nu la întâmplare) atunci spiritele rele vor intra într-o cumplită confuzie şi-i vor lăsa în pace pe toţi cei implicaţi.

Obiceiul, pe cât de controversat, pe atât de vechi (este întâlnit şi prin Vechiul Testament biblic) este încă urmat în unele regiuni din Himalaya.

Există şi o motivaţie economică a situaţiei: terenurile agricole sunt puţine, iar pământul nu poate fi împărţit în bucăţele mici pentru toţi membrii familiei. Ca urmare, o singură nevastă pentru doi, trei sau chiar patru fii (femeile nu primesc moştenire potrivit tradiţiei locale) ar ţine proprietăţile la un loc.

Nimeni nu este scandalizat de situaţie, aşa cum s-a întîmplat, bunăoară, acum doi ani într-un sat din Vaslui, acolo unde o femeie a fost descoperită că trăia în acelaşi timp cu doi fraţi, cu care făcuse şase copii.

În Indonezia,oamenii sărbătoresc într-un mod aparte la un festival care se numeşte „Pon”. La scurt timp după căsătorie, tinerii însurăţei nu pleacă în luna de miere, ci se adună pe un munte şi întreţin relaţii sexuale cu alte persoane, cam de-a valma. Spun că astfel vor avea un mare noroc în perioada următoare.

Pentru ca timpul de aşteptare a norocului să nu fie prea mare, festivalul se organizează de şapte ori pe an.

În Coreea, în seara nunţii, înainte de a intra în pat cu aleasa lui, mirele este bătut pe picioare cu un peşte. Localnicii cred că acest lucru îl va ajuta pe ginerică să nu-şi dezamăgească proaspăta soţie.

În unele regiuni din Africa (dar mai ales în Niger) peţitul arată cu totul altfel decât în accepţiunea clasică. Bărbaţii necăsătoriţi ai satului se adună în mijlocul aşezării, pe un platou de ceremonie şi se dau de ceasul morţii pentru a arăta cât sunt de sexi. Se îmbracă în strate colorate şi îşi fac un machiaj strident, ce aminteşte de cel al travestiţilor.

În timpul ceremoniei, ei se unduiesc lasciv, aruncă ocheade şi se întrec în zâmbete speciale. Femeile nemăritate privesc spectacolul şi, la final, în aleg (fiecare în parte, desigur) pe cel care le-a impresionat cel mai mult.

Potrivit folcloristului Gheorghe F. Ciauşanu (în lucrarea „Superstiţiile poporului român”, editura Saeculum - 2014), acum un secol mirii erau invitaţi să-şi lingă sare unul altuia din palmă, cică pentru a ave belşug.

De asemenea, prin Moldova, acum 100 de ani, prima noapte de dragoste a cuplului putea începe doar după ce în pragul casei era tăiat un cocoş negru, din care se făcea o ciorbă ce se servea însurăţeilor a doua zi. Probabil în loc de ţigara de după.

Cum arăta „ecograful” bunicilor noştri. De ce credeau românii că sarea poate prezice sexul copiilor nenăscuţi

Cele mai ciudate şapte tabuuri româneşti despre mămăligă. De ce se tem oamenii de la ţară s-o mănânce direct din ceaun

Vodoo românesc cu cocoşi. Ritualuri bizare care amintesc de magia neagră cu păsările din curtea ţărănească

11 dec 06:42
Comentarii
Ultimele Știri
SportCe va face Bianca Andreescu cu cei 1,3 milioane de dolari câ...

Bianca Andreescu adat lovitura vieţii, câştigând turneul de la Indian Wells, care i-a adus şi un premiu financiar de 1,3...

SportDe ce a abandonat Bianca Andreescu la Miami! Canadianca este...

Bianca Andreescu nu a putut să-şi continue parcursul bun pe care l-a avut în această lună, fiind nevoită să abandoneze l...

SportVIDEO Scene şocante! Violenţă extremă la un meci de rugby, l...

Scene desprinse parcă din filme de război s-au derulat la un meci de rugby din campionatul de juniori al României.

SportAu rămas doar opt! Cum arată tabloul sferturilor de finală a...

Turneul de la Miami a ajuns în faza sferturilor de finală, acolo unde au rămas cele mai bune opt jucătoare ale competiţi...

SocialVIDEO Incendiu de vegetaţie uscată, scăpat de sub control. D...

Un incendiu de vegetaţie uscată iscat de un bătrân de 85 de ani s-a extins la două case din localitatea dâmboviţeană Răz...

SocialOra Pământului, la Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domneas...

Ora Pãmântului (Earth Hour) este un eveniment international, organizat în ultima sâmbãtã a lunii martie a fiecãrui an, c...

SocialPrognoza meteo: Iarna se întoarce în forţă. Un val de aer po...

Iarna se întoarce în forţă în toată ţara, după zilele frumoase de vară când în sudul ţării s-au atins şi 25 de grade. De...

EconomicTopul celor mai mari 10 exportatori români de cereale. În ce...

Exporturile de cereale ale României au atins cote înalte anul trecut, depăşind valoarea de 2 miliarde de euro, aproape j...

SocialUrmăriţi internţional pentru furt şi fraude, capturaţi de po...

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de investigaţii criminale Ialomiţa au acţionat pentru depistarea persoanelor...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].