tracknews.rotracknews.chtracknews.uk
logo


rss
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cine a fost Leonard Nae, tenorul "Casanova" al României

Născut în 1886 într-o mahala a Galaţiului, a cucerit mii de femei, dar şi marile scene ale lumii, însă a murit sărac şi singur, la doar 42 de ani. În zilele noastre, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă din Galaţi îi poartă numele, iar în faţa sălii de spectacole a fost ridicată o statuie a artistului.

Puţină lume ştie, dar, în urmă cu un secol, un tenor român îi făcea, în inimile fanelor din toată lumea, o concurenţă teribilă lui Rudolph Valentino, marelui crai al cinematografiei mondiale.

Cu nouă ani mai tânăr decât actorul italian - se născuse în anul 1886, într-o mahala a oraşului Galaţi - tenorul Leonard Nae (cunoscut mai mult ca Nae Leonard, dintr-o transcriere cu iz cazon a numelui) a fost toată viaţa lui doar june-prim al marilor scene, fiind în centrul unei eterne poveşti romantice despre talent şi succes.

Este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari tenori pe care i-a dat România (recunoaşterea talentului lui a dat ocol planetei) dar, în acelaşi timp, este considerat şi un adevărat „sex simbol” al începutului secolului al XX-lea.

Legenda spune că mii de femei i-ar fi căzut în braţe în fulminanta lui carieră (a murit la doar 42 de ani, în anul 1928), iar alte câteva zeci de mii dormeau cu fotografia lui sub pernă. Asta chiar dacă „lupta” lui cu Valentino era în mod evident inegală, căci opereta „nu încăpea” pe ecranele cinematografelor.

Prinţul operetei

Spectatorii i-au zis „Prinţul operetei”, însă o mare parte din viaţa lui n-a fost nici pe departe de prinţ, căci Leonard s-ar căznit să răzbată prin mari probleme materiale. S-a născut în 1886, la Galaţi, în mahalaua noroioasă a Bădălanului, pe malul Dunării.

În spiritul cosmopolitului oraş românesc (pe atunci, populaţia Galaţiului era reprezentată de români doar în proporţie de vreo 30%, restul fiind greci, turci, evrei, francezi, germani, italieni, englezi, austrieci, ruşi samd), a fost rodul unei iubiri internaţionale. Tatăl său, Constantin Nae, era mecanic de locomotivă, iar mama lui, pe nume Carolina Schäffer, era o frumoasă austriacă ajunsă la malul Dunării ca guvernantă pentru odraslele unor armatori celebri.

Ipostaze artistice ale lui Nae Leonard FOTO Colecţia Bibliotecii VA Urechia din Galaţi

Chiar dacă a murit tânără, Carolina a apucat să sădească în mintea fiului ei pasiunea pentru valsul vienez, pentru muzică şi artă, în general. De la tatăl său, marele tenor a moştenit dragostea de libertate şi mândria, dar şi sărăcia, căci un slujbaş al căilor ferate, văduv pe deasupra, nu-i putea oferi prea multe din punct de vedere material. Însă nici nu l-a abandonat în căutarea carierei artistice.

După cum rezultă din cartea „Leonard, soldatul de ciocolată”, scrisă de Gaby Michailescu (Editura Muzicală – 1984), tânărul artist a păşit întâia dată pe o scenă la Teatrul Moldavia din Buzău, cu ocazia unei serbări şcolare. A avut succes convingător, aşa că tatăl său l-a înscris la Institutul Otescu, una dintre şcolile bucureştene bune de artă dramatică şi muzică.

Se spune că, încă de pe atunci, chipeşul adolescent primea deja biletele de dragoste. În anul 1903, Leornard a absolvit şcoala şi, pentru a-şi putea continua studiile, s-a angajat în trupa lui Nicu Poenaru. Era sărac, locuia cu gazdă într-o mahala a Bucureştiului, dar avea doar 16 ani şi-şi permitea fericirea de a trăi în lumea actorilor.

În iunie 1907, adică la doar 19 ani, Leonard Nae a fost distribuit în rolul Danilo din „Vaduva Veselă”, de Franz Lehar, spectacol jucat la Grădina Oteteleşanu. Este de remarcat că punerea în scenă se producea la doar doi ani de la premiera absolută, din 1905, de la Opera din Viena. Publicul l-a aplaudat pe artist, frenetic, minute în şir. Succesul său a fost de-a dreptul fulminant. Criticii au consemnat: „căldura vocii tânărului tenor, magnetismul privirii sale şi mai ales calităţile lui de artist dramatic au vrăjit publicul”.

Un amant adorat de femei

După triumful din „Văduva Veselă”, Leonard a devenit artistul român cu cea mai mare priză la public, în special la cel feminin. Au fost tipărite mii şi mii de ilustraţii cu chipul său pentru că toate femeile doreau să-l aibă. A devenit idolul româncelor din primele decenii ale secolului al XX-lea. Toate îl adorau, fie ele adolescente sau femei rostuite, într-un soi de isterie naţională.

Potrivit biografilor, marele Dimitrie Gusti ar fi fost cel care i-a sugerat lui Leonard reţeta succesului: să joace şi pe scenă, dar şi în afara ei, rolul tânărului înflăcărat, plin de vervă, îndrăgostit. Chiar dacă succesul la femei i-a atras ura bărbaţilor, şi mai cu seamă cea a soţilor şi amanţilor înşelaţi cu el, a devenit în scurt timp cel mai bine plătit artist al momentului, fiind copleşit cu daruri.

Când intra la „Capşa”, lumea se ridica, îl aplauda. Magazinele din Bucureşti şi din provincie îşi puseseră firme cu numele său. Toată pleiada personajelor jucate: prinţ, bandit, cerşetor, sau conte naşte o industrie a chipului său.

Ioan I. Dalles îl divinizează. Ca un adevărat mecena, îl trimite să ia lecţii de canto la Paris, cu Részke, Carussy şi Ciucurette, suportând cheltuielile. Reîntors la Bucureşti, poartă ca la Paris „ţilindrul”, agaţă ţigara în colţul buzelor, priveşte altfel lumea. Cu apariţia sa de poveste înnebuneşte toate femeile. „Max, tot sensul vieţii mele rămâne scena şi cadânele astea care nu mă slăbesc din loc”, îi mărturiseşte într-o zi prietenului său, actorul V. Maximilian (conform volumului „Leonard, soldatul de ciocolată”, scris de Gaby Michailescu).

Una dintre cele mai interesante mărturii despre Leonard Nae o regăsim în jurnalul actriţei Elena Zamora (cunoscut publicului din volumul „Am slujit cântecul”, apărut în anul 1964 la „Editura Muzicală” din Bucureşti).

„Eram atunci în clasa a treia de liceu şi auditoare la Conservator. Toată clasa era amorezată de Leonard! Era idolul ţării întregi. Toate ţineam fotografia lui ascunsă sub pernă şi visam că ne făceam artiste. Într-o zi, mi-am luat inima în dinţi, în uniformă şcolară, cu bereta pe cap, cozile pe spate şi inima cât un purice, am îndrăznit să mă duc la Otetelişanu unde juca şi era director împreună cu V. Maximilian”, scrie actriţa în biografia ei.

„L-am găsit cocoţat pe un colţ de masă, cum îi plăcea lui să stea. Obişnuit cu asemenea vizite, a început să râdă batjocoritor. Amuţită de emoţie nici nu auzeam ce spune şi cu răsuflarea tăiată, cer fotografie cu autograf. M-am înroşit toată şi am amuţit complet. Mi-a spus cu un calm desăvârşit: «Fugi de-aici, flecuşteţule». Dacă mi-ar fi căzut tavanul în cap nu cred că m-ar fi durut. Am fugit şi nu m-am oprit decât în dreptul cofetăriei «Capşa».Vorbeam singură ca o nebună. Eu care mă pregătisem atât, ca să vadă el ce curată, pieptănată, aranjată eram. Trei nopţi nu dormisem. Cu ochii cât cepele de atâta plâns, sughiţând, poposii pe o bancă în «Cişmigiu». Şi acolo am făcut un jurământ: să nu mă las până nu voi ajunge să cânt lângă el. Şi visul s-a împlinit după 17 ani”, continuă povestirea din volumul amintit.

La 40 de ani, Nae Leonard avusese deja nenumărate aventuri şi două mariaje desfăcute. După divorţul de fiica moşierului Guriţă, de la Focşani, Elena, s-a îndrăgostit de Dora Steuermann, cea care avea să-i devină a treia soţie. Viaţa trăită cu intensitate maximă i-a ruinat sănătatea faimosului tenor. Era fumător şi băutor de cafea „înrăit”. Tuşea dar credea că de vină sunt ţigările.

În acea perioadă, a fost angajat pentru a susţine spectacole în Franţa, cu spectacolul “Baiadera”. Avea frecvent febră, iar în timpul unei reprezentaţii, s-a prăbuşit pe scenă. Abia atunci a acceptat să fie consultat de un medic şi avea să afle că suferă de tuberculoză. S-a întors în ţară, iar la scurt a avut ultima lui reprezentaţie. Momentul este relatat chiar de Elena Zamora, în jurnalul ei.

„Într-o seară, pe care n-o voi uita niciodată, Leonard a sosit la teatru abia ţinându-se pe picioare. A intrat în cabină, s-a machiat, mi-a transmis vorbă prin cabinieră să mă îmbrac repede, căci va începe spectacolul mai devreme şi să-l iert că nu trece să mă salute. Jucam rolul unei fete care ocupa la teatru loja unui conte cu monoclu, pe care nu-l cunoştea şi urma a-i fi prezentat. El avea rolul frizerului care se rătăcea, găsea un monoclu, ajungea la lojă, fata îl lua drept contele aşteptat, de aici pornea hazul”, a povestit artista.

„În acea seară, în scenă, şi-a spus replicile după o pauză. După primul act m-a rugat să-mi schimb repede rochiile. Îmbrăcată în rochia de tafta roz, pe care o păstrez şi azi în amintirea lui, căci atunci a jucat cu mine ultima dată, am bătut la uşa cabinei lui şi nu mi-a răspuns.L-am căutat prin culise, prin scenă, pe la maşinişti, în timp ce regizorul striga: «sus cortina! ». Ajung în decorul cu grădină în faţa casei, mă aşez pe bancă cântând o arie. Urma scena cu părinţii fericiţi de a-şi mărita fata cu un conte, apoi sosirea invitaţiilor, logodna. El intra la final, făceam un duet, ne cântam iubirea: «Lună, tu, secrete ştii»…. Intrase palid în scenă, abia se ţinea pe picioare”, continuă povestirea.

„Cântăm. Scena era luminată doar de un proiector cu raze difuze. După primul cuplet, dansăm. Uitându-mă spre el cu capul pe umărul lui, el ţinându-mi mâinile fierbinţi pe după cap. A încetat să cânte, am preluat tonul. Dintr-o dată, o răsuflare de foc îmi dogori ceafa urmată de o hemoptizie violentă pe spatele meu. Am vrut să-l scot din scenă în paşi de dans. «Nu! Cântă înainte, să nu vadă publicul. Mai avem puţin. Iartă-mă!» mi-a şoptit”, scrie în continuare actriţa în jurnalul ei.

„S-a tras cortina. Un doctor aflat în sală i-a dat să înghită gheaţă, i s-au făcut nişte injecţii. S-a ridicat, a fost imposibil să-l împiedicăm. Ajuns în scenă, publicul a început să-l aplaude în delir. Privea fericit, cu un zâmbet în colţul gurii. Spectacolul se termina cu despărţirea noastră, părinţii mei aflând despre dragostea mea pentru frizer. El pleca, eu rămâneam în scenă plângâdu-mi durerea, printr-un cântec care suna aşa: «Adio, asta-i ultima seară. N-am să te mai văd niciodată, adio»… La versul, «Adio, asta-i ultima seară»…. se stingeau luminile rampei, plângeam în hohote în scenă. Plângeau artiştii strânşi la arlechini, maşiniştii în culise, instrumentiştii din orchestră, în fosă. Publicul aplauda şi plângea”, se încheie relatarea dramaticului eveniment.

A murit bolnav şi sărac

Bolnav şi sărac, pentru că nu-şi putea permite internarea într-un sanatoriu, Leonard s-a retras la Câmpulung, unde se mutase tatăl său după pensionare.

Acolo avea să moară, într-o seară de decembrie a anului 1928, privind pe ferestră în timp ce asculta la gramofon „Contesa Maritza”. Avea doar 42 de ani.

„24 decembrie 1928. Ajun de Crăciun. Smirnă, tămâie şi busuioc ardeau în camera în care focul dogorea în sobă. Fulgii sărutau geamul pe dinafară. Prinţul de poveste care a cântat cu sufletul 200 de operete, fără dublură, avea junghiuri interecostale, frisoane, transpira des, obosea uşor. În singurătatea albă de vecernie, în timp ce patefonul psalmodia vocea lui cu aria sa din Contesa Maritza, sufletul s-a desprins de trup pentru totdeauna”, notează Gaby Michailescu în „Leonard, soldatul de ciocolată”.

În zilele noastre, o stradă din Capitală şi un teatru din oraşul natal, Galaţi, îi poartă numele. Ba chiar în faţa Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi străjuieşte bustul tenorului, o copie după cel realizat de sculptorul Oscar Han în 1929, prin colectă publică organizată de revista „Rampa”, amplasat în parcul Kiseleff din Bucureşti.

Sursa: Adevarul

3 iul 10:41
Comentarii
Ultimele Știri
SportBRD Bucharest Open: Mihaela Buzărnescu visează la trofeu, So...

Mihaela Buzărnescu s-a calificat în semifinalele BRD Bucharest Open. În schimb, Sorana Cârstea a pierdut în sferturile d...

SocialVIDEO Accident violent în apropiere de zona de agrement Ciri...

Un incident rutier grav s-a produs vineri seară, în cartierul Tătăraşi, din Iaşi. Un taxi în care era un client s-a izbi...

PoliticaVIDEO Primarul de Orhei şi-a scos centura de la brâu şi a am...

Supărat că liderii PAS şi PDA îl critică dur cu diverse ocazii, primarul de Orhei, Ilan Şor, condamnat de prima instanţă...

ExterneUE îi cere Theresei May mai multă „claritate” cu privire la ...

Propunerile Regatului Unit cu privire la relaţia sa post-Brexit cu UE deschid calea „unei discuţii constructive”, dar ri...

PoliticaTeodorovici spune că săptămâna viitoare va discuta cu premie...

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorivici, a declarat, vineri seară, la Antena 3, că săptămâna viitoare va avea o discuţie...

SocialMinistrul Carmen Dan, către absolvenţii şcolii de jandarmi d...

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a participat vineri, 20 iulie, la ceremonia de acordare a gradului de sergent-ma...

SocialSpărgător de biserici, prins cu ajutorul camerelor de suprav...

Un tânăr de 27 de de ani, din Zalău, a fost surprins de camerele de supraveghere ale bisericii din Mănăstirea Podul Bulg...

SocialOpt copii din familii afectate de calamităţi, trimişi în tab...

Opt şcolari din comuna buzoiană Chiliile vor petrece o săptămână, în intervalul 20-26 august 2018, într-o tabără de vară...

SocialInfamul securist care a păcălit postul Europa Liberă. Povest...

Liviu Tofan, unul dintre jurnaliştii care au lucrat în perioada comunistă la secţia română a postului Radio Europa Liber...

mai mult...Sport
SportEchipa Croaţiei a donat toţi banii câştigati la CM 2018 copi...

Cei 22 de jucători croaţi, fiind exclus Nikola Kalinic, dar şi staff-ul tehnic, au ales să doneze banii şi bonusurile pe...

SportCristi Chivu, antrenor Under 14 la Inter Milano

Cristi Chivu a terminat celebra şcoală de antrenori de la Coverciano şi a decis să îşi înceapă cariera de antrenor la fo...

SportBRD Bucharest Open, 14-22 iulie

Cu excepția Simonei Halep și a Monicăi Niculescu, româncele din circuitul WTA revin pe zgură, acasă, în fața propriilor ...

SportSimona Halep, a 37-a săptămână pe primul loc

Românca Simona Halep se află pentru a 37-a săptămână pe primul loc în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste ...

SportWimbledon | Djokovic câștigă finala în fața lui Kevin Anders...

Novak Djokovic (31 de ani, 21 ATP) a câștigat finala masculină de la Wimbledon, învingându-l pe Kevin Anderson (32 de an...

SportCare este miza financiară a finalei Mondialului

Finala de la Moscova, dintre Croaţia şi Franţa, programată azi, de la ora 18.00, are şi o miză financiară destul de impo...

Eveniment
EvenimentCCR discută înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi In...

Curtea Constituţională discută, miercuri, sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către ...

EvenimentFake news-ul despre un clip video cu Laura Codruța Kovesi, d...

Ambasada Suediei a postat marți, pe pagina de Facebook, un mesaj în care demontează știrea difuzată ieri de Antena 3 și ...

EvenimentE85: Accident în lanţ. Patru maşini ciocnite, șapte persoane...

Accident grav pe E85, în apropiere de localitatea Podeni, judeţul Suceava. Potrivit Centrului Infotrafic, şapte oameni a...

EvenimentUn alt avion militar prăbuşit. De data asta în județul Bacău...

Un avion militar aparţinând Garnizoanei Bacău s-a prăbuşit, luni, în comuna Nicolae Bălcescu. Piloţii au reuşit să se ca...

EvenimentTerasă căzută cu nuntași: 18 răniți

Bilanţul incidentului de la Durău, unde terasa restaurantului unei pensiuni s-a prăbuşit duminică seara în timpul unei n...

EvenimentTerasă căzută cu nuntasi: 18 răniți

Bilanţul incidentului de la Durău, unde terasa restaurantului unei pensiuni s-a prăbuşit duminică seara în timpul unei n...

Economic
EconomicFebra amnistiilor. Guvernul o pregătește și pe cea fiscală...

Amnistia fiscală s-ar putea aplica atât persoanelor fizice, cât și juridice, cu datorii la data de 31 decembrie 2017, ac...

EconomicVânzări record înregistrate de Renault și Dacia în primul tr...

2,067 milioane de vehicule vândute la nivel mondial este numarul anunțat de grupul auto francez Renault, proprietarul Da...

EconomicKylie Jenner, 20 ani, cea mai tânără persoană de pe lista Fo...

Lista Forbes a femeilor din America îmbogăţite din forţe proprii cuprinde de miercuri si numele Kylie Jenner, 20 ani, ce...

Economic31 iulie, noul termen de depunere a Declarației unice

31 iulie este noul termen de depunere a declaraţiei unice de către contribuabili. Executivul a adoptat, în şedinţa de jo...

EconomicTesla va construi o fabrică în China

Compania americană a ajuns la un acord preliminar cu autorităţile din Shanghai pentru a construi o a doua unitate de pro...

EconomicDăncilă zice NU plafonării plăților directe pentru marii fer...

Premierul Viorica Dăncilă i-a spus, marți, la Bruxelles, comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan, că România...

Entertainment
EntertainmentJohnny Depp, acuzat că a batut un bărbat pe platourile de fi...

Johnny Depp a fost dat în judecată de un bărbat care spune că actorul l-a jignit şi l-a bătut pe platourile de filmare p...

EntertainmentGeorge Clooney, RĂNIT într-un accident de motocicletă în Ita...

George Clooney a fost spitalizat de urgenţă, marţi, după un accident cu motocicleta care a avut loc lângă Costa Corallin...

EntertainmentFestivalul de Film de la Cannes, a 72-a ediție, 14 - 25 mai ...

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au anunțat pe contul oficial de Twitter, perioada in care va avea loc a ...

EntertainmentNEVERSEA. Celebrul Armin van Buuren: Mă simt ca acasă

Zeci de mii de oameni petrec seară de seară la concertele de pe scenele amplasate pe plaja din Constanţa, unde are loc F...

EntertainmentA murit Steve Ditko, unul din părinții Omului Paianjen

Steve Ditko, unul din creatorii Omului Paianjen/Spider-Man alături de Neil Gaiman, a murit, în locuinţa sa din New York,...

EntertainmentCristiano Ronaldo, Reality show de10 milioane de dolari de l...

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo este în negocieri cu platforma de socializare Facebook pentru a realiza un reali...

Externe
ExterneCe i-a răspuns lui Donald Trump "inamicul" Timmermans

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reacționat la declarațiile președintelui american, Donald T...

ExterneHelsinki. Întâlnirea de gradul zero Trump-Putin, începe azi...

Donald Trump se întâlneşte, luni, la Helsinki cu Vladimir Putin, în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile ţării sale cu R...

ExterneTheresa May: Trump mi-a spus să dau în judecată UE

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat duminică pentru BBC că preşedintele american Donald Trump i-a spus că ar ...

ExterneMacron şi Putin discută despre Siria, Iran şi Ucraina

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus, Vladimir Putin, se întâlnesc duminică la Moscova, ziua final...

ExterneChina: Explozie la o uzină chimică. Peste 19 morți și 12 răn...

O explozie izbucnită la o uzină chimică din China s-a soldat cu cel puţin 19 persoane decedate, iar alte 12 rănite, au a...

ExterneMacedonenii, invitaţi să înceapă negocierile de aderare la N...

Macedonenii au fost invitaţi să înceapă negocierile de aderare la NATO, invitaţia intervenind în contextul găsirii unui ...

Justiție
JustițieOreste, audiat ca martor într-un dosar de trafic cu droguri

La ieșirea de la DIICOT Ploiești, jurnalistul a afirmat că i s-au prezentat fotografii cu persoane implicate, însă nu cu...

JustițieArestări în dosarul ”Droguri pentru VIP-uri”

Două persoane au fost arestate preventiv, vineri seară, de Tribunalul Prahova în dosarul ”Droguri pentru VIP-uri”, instr...

JustițieICCJ despre "Codul lui Dragnea:" 21 de articole sunt neconst...

Conform analizei făcute de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) privind modificările aduse Codului pen...

JustițieGrevă de avertisment a consilierilor de probațiune

Greva de avertisment a fost modalitatea de protest pe care au adoptat-o consilierii de probaţiune din Bucureşti şi opt j...

JustițieLazăr la investirea lui Jurma la DNA: "Lupta continuă"

Ceremonia de predare-primire a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a avut loc joi, la ora 11.00...

JustițieCCR discută sesizarea lui Iohannis pe Legea organizării judi...

CCR discută joi sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară....

Social
SocialRezultate, titularizare 2018. Vezi detalii

Rezultatele de la titularizare 2018 s-au afișat pe titularizare.edu.ro și la sediile inspectoratelor școlare. Vezi AICI...

SocialIohannis a promulgat Legea privind TVA redusă la alimentarea...

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea art. ...

SocialCod galben de averse pentru 7 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată p...

SocialCaritate, nu afaceri! Copii nevoiaşi duşi la mare de preot

În această săptămână, preotul Dan Damaschin, de la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, a plecat cu un grup de 180 de copi...

SocialTopul celor mai căutate stațiuni de pe Litoral

Mamaia, Eforie Nord şi Venus sunt cele trei stațiuni cele mai cautate anul acesta , pe Litoral. Conform datelor inregist...

SocialPopulaţia României. Spor negativ

Sporul natural al populaţiei României a fost negativ în luna mai a acestui an faţă, de aceeaşi perioadă din 2017, arată ...