tracknews.rotracknews.chtracknews.uk
logo


rss
Categorii

Cum începi să cumperi artă de astăzi. De la colecţionarul întreprinzător, la vânătorul de trofee

Când vine vorba despre artă şi, mai exact, despre piaţa de artă, primul lucru la care ne gândim este nivelul la care se ridică preţurile lucrărilor celebre. Dar cea mai dinamică zonă a domeniului este cea în care arta contemporană ajunge la cei care au învăţat să o cumpere.

Dincoace de sumele exorbitante potrivite pentru titluri care să ia ochii, colecţionarii de artă aflaţi în căutarea unor lucrări valoroase, dar accesibile, sunt o parte esenţială a sistemului care ar trebui să asigure vitalitatea unui sector creativ.

Arta contemporană poate să pară un domeniu sălbatic în care colecţionarii găsesc cu greu reperele de care au nevoie. În realitate, instrumentele sunt la îndemâna oricui este interesat să găsească un mod de începe să colecţioneze artă. Dar mai întâi sunt de clarificat câteva detalii de ordin general.

Cât de românească este arta

“Artă românească nu există, aşa cum ministrul cercetării nu poate să vorbească despre cercetarea românească. Există cercetători români, artişti români. Dar obiectul lor de activitate este acelaşi în orice ţară”, spune, pentru MEDIAFAX, Andrei Breahnă, manager cultural, galerist şi colecţionar.

A înfiinţat în 2014, împreună cu Raluca Şoaita, galeria Eastwards Prospectus din Bucureşti. De atunci continuă să insiste asupra relevanţei pe care lucrările de artă o au doar pe planul pieţei internaţionale.

“Multe lucrări ale artiştilor români din perioada modernă, pentru care s-au plătit în ţară sute de mii de euro, abia pot să fie vândute în străinătate”, arată galeristul.

Cine e colecţionar

Colecţionarii mari sunt foarte puţini. Evan Beard, care conduce serviciile referitoare la artă de la U.S. Trust, divizia de private banking de la Bank of America, vorbea despre patru tipuri de colecţionar. - Cunoscătorul, motivaţia sa fiind dorinţa unei descoperiri intelectuale, dispunând de timp şi informaţii. - Colecţionarul întreprinzător, care îşi doreşte să definească ori să redefinească ceea ce este considerat canon în domeniu. - Estetul, care se bazează pe gust, iar motivaţia sa este legată exclusiv de plăcerea vizuală. - Vânătorul de trofee, împins înspre colecţionare de banii de care dispune, arta fiind legată în cazul său mai mult de asigurarea unei moşteniri şi de formularea unei poziţii de putere.

“Pe marii colecţionari care în timp au adunat o colecţie importantă poţi să-i vezi la târgurile principale de artă din lume şi nu sunt deloc mulţi. Cu cât mergem mai departe în istoria artei, cu atât se îngustează plaja de colecţionari. Sunt mai puţini iubitori de artă barocă decât colecţionari de pictură impresionistă, de exemplu. Dar şi numărul acestora este mai mic decât cel al persoanelor care cumpără artă contemporană”, arată fondatorul Eastwards Prospectus.

Nivelul de preţ la care se discută pentru o lucrare respectabilă este undeva la 2-3.000 de euro. Dar sunt şi lucrări de 500 de euro excepţionale, precizează Andrei Breahnă.

Moda gustului

Pentru anii ’90 vorbim mai degrabă despre o piaţă de tablouri în România şi hotărâtor era gustul cumpărătorului. Suntem obişnuiţi să acordăm motivaţiei estetice rolul principal în achiziţionarea unei lucrări. Dar gustul, ca şi moda, se schimbă, se rafinează, se educă şi se dezvoltă. Elemente care ţin de context şi de dinamica domeniului artistic au tins să capete o greutate mai mare atunci când e vorba despre valoarea pe care o poate oferi o lucrare celui care o deţine. Clişeul vânzărilor de artă include un om la pupitru în faţa unei săli cu mâini ridicate. Aceea ar fi licitaţia, adică piaţa secundară de artă. În realitate, spune Andrei Breahnă, uneori casele de licitaţii au făcut în România şi munci care ţin de piaţa primară de artă, din cauza lipsei infrastructurii din domeniu, în special a unor galerii de artă modernă: “Au fost momente în care case de licitaţii de la noi au scos la vânzare lucrări ale unor artişti care nu erau deloc cunoscuţi înainte. Dar asta pentru că la noi fiecare segment din domeniu s-a văzut nevoit să facă ceea ce avea nevoie în stadiul respectiv”.

“Mai mult”, spune galeristul, “la o licitaţie poţi să vezi că două lucrări de aproximativ aceleaşi dimensiuni şi cu aceeaşi tehnică realizate de un artist se vând cu preţuri foarte diferite fără să existe o justificare obiectivă pentru acest lucru, ci doar pentru că un participant a vrut să ofere mai mult pentru una dintre acestea”.

Într-o galerie de artă acest lucru nu se întâmplă. Sau, dacă există o variaţie a preţului, ştii cine este responsabil. “Galeria oferă un context al lucrării. Cel care ar putea să cumpere află de la galerie care sunt expoziţiile majore prin care este confirmată valoarea artistului şi locul lucrării în creaţia lui. Galeria de artă oferă nişte instrumente clare.” Numărul galeriilor de artă contemporană din România care se raportează la un context internaţional este mai mic de 20, fiind împărţite între Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Ce faci cu arta

Depăşind nivelul achiziţiilor de sufragerie care sunt, cel mai adesea, motivate de satisfacerea unei plăceri estetice, colecţionarea artei devine şi un mod de viaţă. Andrei Breahnă este hotărât: “Cunosc oameni pentru care colecţionarea artei ţine de lifestyle. Oameni a căror viaţă s-a schimbat atunci când au început să cumpere artă. Acum îşi planifică vacanţele după programul marilor târguri internaţionale, ţin să vadă ce se întâmplă cu ochii lor, care este dinamica lumii artistice. Şi este o satisfacţie mult mai mare decât atunci când tot ce îţi rămâne din vacanţă sunt nişte fotografii.” Importante pentru un colecţionar sunt şi instituţiile care solicită lucrări din colecţia sa pentru expoziţii. În ultimii ani sunt exemple de colecţionari din România care au primit cereri de la muzee majore din lume pentru a include artă din colecţia lor în expoziţii dedicate unor artişti.

Rolul galeriei este să propună ceea ce va rămâne din imensa producţie artistică actuală. “Dacă piaţa de artă veche este mai ales una de picturi sau sculpturi, colecţionarii de artă contemporană au ocazia să aleagă din multe medii. Cei care sunt la început descoperă, de exemplu, că desenul este cel mai accesibil mod de a interacţiona cu arta. Practic, desenul are legătură cu toate mediile de expresie azi. Şi preţurile sunt accesibile. Interesul pentru lucrările pe hârtie, în general, i-a surprins pe mulţi. Nimeni nu credea că o fotografie poate să ajungă să se vândă cu milioane de dolari. Fotografia este într-un fel arta timpului nostru”, arată galeristul de la Eastwards Prospectus. În 2011, un print (1.90 m X 3.60 m) în ediţie limitată al lucrării Rhein II de Andreas Gursky devenea cea mai scumpă fotografie vândută vreodată, atingând preţul de 4.338.500 de dolari.

Pentru Andrei Breahnă, galeria ar trebui să funcţioneze ca un laborator de cercetare, de întâlnire cu tendinţele din arta contemporană. “Cineva îmi povestea cum mama lui a adunat de-a lungul anilor lucrări pictate de artişti din Şcoala de la Lyon. A dat până la 25.000 de euro pentru o lucrare. Iar acum abia mai poate să le vândă cu 5000 de euro”. Când vorbim despre încercări de speculaţie cu arta cumpărată, vorbim mai degrabă despre investiţii mari. “Nu ţi-ar spune nimeni dacă vrei să speculezi la bursă să cumperi o acţiune”, a arătat galeristul pentru MEDIFAX.

Ghidul cumpărătorului de artă începător

- Stabileşte ce artă îţi place, dar fii conştient că gusturile evoluează. Pe măsură ce vei vedea tot mai multe lucrări şi vei descoperi tot mai mulţi artişti, e foarte probabil să-ţi formezi noi preferinţe şi să ţi se lărgească orizonturile. - Găseşte interlocutori – galerişti şi alţi colecţionari – care să te ajute să navighezi în acest domeniu la început, oferindu-ţi informaţii şi acces. - Cumpără arta timpului tău. „Astăzi ne putem uita în trecutul recent al pieţei internaţionale şi găsim destule exemple de colecţionari care au contribuit la dezvoltarea fenomenului artei contemporane. Operând cu valoarea simbolică a artei, aceşti colecţionari au obţinut cele mai mari dividende sociale, educaţionale şi economice. Unii dintre ei au făcut în final averi mai mari din colecţii decât din business-urile lor. Au reuşit acest lucru privind în prezent şi încercând să identifice arta viitorului”, spune Andrei Breahnă. - Explorează diferite medii artistice. Artă contemporană nu înseamnă numai pictură, ci şi desene, colaje, fotografii, obiecte, instalaţii.

15 mai 14:03
Comentarii
Ultimele Știri
ExterneCe intenţii declarate are Emmanuel Macron în cursul în cadru...

Preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să ofere un impuls relaţiilor bilaterale cu Rusia, cu prilejul vizite...

EconomicChevron testează în Europa şi în România marca de lubrifianţ...

Chevron Lubricants a lansat Texaco Delo - marca industrială şi comercială a companiei americane - pentru toate pieţele e...

Politic InternGraţiela Gavrilescu, sarcină de partid pentru tinerii din AL...

Vicepreşedintele ALDE, Graţiela Gavrilescu, le-a cerut, duminică, tinerilor din partid, în timpul galei premiilor TLDE, ...

SocialCei mai activi alegători sunt cei din Jora de Mijloc. Cei ma...

În cele şapte localităţi în care, astăzi, au loc alegeri locale noi pentru funcţia de primar, cei mai activi sunt alegăt...

SocialCum au fost furate două turiste din Germania care vizitau Ro...

Două tinere din Germania care au plănuit să viziteze România călare au fost furate. Hoţul a sustras şaua unuia dintre ca...

EconomicTouroperatorul Peregrine Adventures introduce vacanţe spre R...

Touroperatorul Peregrine Adventures lansează începând cu luna iunie vacanţe în România, sub forma pachetelor turistice „...

Politic InternViorel Cataramă cere demisia lui Ludovic Orban: PNL este înt...

Viorel Cataramă, prim-vicepreşedinte al PNL Sector 2, cere demisia liderului formaţiunii, Ludovic Orban, acuzându-l că a...

SocialPilotul Vali Porcişteanu a fost prădat de hoţi într-o vulcan...

Pilotul Vali Porcişteanu a fost prădat într-o vulcanizare din Piteşti, hoţii reuşind să fure din maşină un ruscac în car...

EconomicHARTA TERMOFICĂRII: 13 judeţe sunt total debranşate de la si...

Creşterea continuă a preţului energiei termice, problemele constante ale sistemelor de încălzire centralizate din întrea...

mai mult...Sport
SportVezi reactia Simonei după victoria cu Sharapova!

Simona Halep, 26 de ani, locul 1 WTA, a trecut dramatic de rusoaica Maria Sharapova, 31 de ani, locul 40 WTA, scor 4-6, ...

SportHalep-Sharapova. Simona e pregatită să-şi înfrunte coşmarul...

Simona Halep a zburdat spre semifinalele turneului de la Roma şi va juca, astăzi (ora 18.00, Digi Sport), cel mai atract...

SportNadal l-a "ucis" pe Djokovic și e în finala la Roma

Rafa Nadal, 31 de ani, locul 2 ATP, s-a calificat în finala turneului de la Roma, după ce l-a învins în două seturi de N...

SportCum vrea Sharapova sa o "adoarma" pe Halep

Maria Sharapova (40 WTA) a analizat în cadrul unei conferințe de presă duelul cu Simona Halep (1 WTA), din semifinalele ...

SportWozniacki, out de la Roma! Cum poate ramane Halep lider WTA

Daneza Caroline Wozniacki, locul 2 WTA, a fost eliminată în sferturile de finală ale turneului de la Roma de estona Anet...

SportAtletico Madrid a câştigat Europa League

Olympique Marseille a revenit într-o finală europeană după o pauză de 14 ani, iar în mod ironic va disputa ultimul act p...

Eveniment
EvenimentA murit Doina Cornea. O mai tineti minte?

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea, în vârstă de 89 de ani, a încetat din viaţă.Era bolnavă de mult timp....

Eveniment1Mai- vacanta pe care o datoram americanilor. Vezi semnifica...

Reducerea normei orare zilnice de lucru in America stă la originea zilei de 1 Mai, ca Ziua internaţională a muncitorilor...

EvenimentDoi polițiști din Mangalia au fost răniți grav de un panou c...

Un panou de metal, cu urări pascale adresate trecătorilor de către Primăria Mangalia, s-a prăbușit peste doi polițiști c...

EvenimentUnguroaică rănită după un selfie cu ursul, la Lacul Sfânta A...

„Jandarmii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad au fost trimişi de urgenţă în zonă, reuşind să alunge ani...

EvenimentPeste 500 de permise de conducere suspendate de poliţişti în...

Agenţii de la Poliţia Rutieră au reţinut 512 de permise de conducere în toată ţara şi au retras 140 de certificate de în...

EvenimentDe astăzi intră în vigoare prevederile care permit suspendar...

Prevederile care permit suspendarea înmatriculării unui vehicul fără Inspecţie Tehnică Periodică valabilă, precum şi dac...

Economic
EconomicHARTA TERMOFICĂRII: 13 judeţe sunt total debranşate de la si...

Creşterea continuă a preţului energiei termice, problemele constante ale sistemelor de încălzire centralizate din întrea...

EconomicUniCredit lansează creditele de nevoi personale acordate exc...

UniCredit mai face un pas spre digitalizare completă şi spre eliminarea documentaţiei pe hârtie în relaţia cu clienţii s...

EconomicStart-Up Nation va avea un buget de 2 miliarde de lei în ace...

Bugetul pentru programul Start-Up Nation va fi în acest an de 2 miliarde de lei, suficient pentru a finanţa 10.000 de pr...

EconomicDISPUTELE COMERCIALE: China acceptă să importe mai multe bun...

China a fost de acord să-şi mărească importul de bunuri şi servicii din Statele Unite, însă acordul încheiat nu menţione...

EconomicBĂTĂLIA PREŢURILOR: Cu avionul, trenul, autocarul sau maşina...

Varianta auto concurează strâns cu cea feroviară în transportul pe rutele Bucureşti-Istanbul şi Bucureşti-Salonic, iar v...

EconomicŞefii companiilor din topul Fortune 500 sunt plătiţi de până...

Directorii generali ai companiilor din topul Fortune 500 sunt plătiţi de până la 5.000 de ori mai mult decât angajaţii l...

Entertainment
EntertainmentVIDEO „Am fost violată de Harvey Weinstein aici, la Cannes“:...

Actriţa italiană Asia Argento (42 de ani) a declarat la gala de închidere a Festivalului de Film de la Cannes că, în 199...

EntertainmentRegizorul Luc Besson, acuzat de viol de o actriţă care a dep...

Regizorul francez Luc Besson, recompensat cu premii César şi Lumière, este acuzat de viol de o tânără actriţă cu care a ...

EntertainmentNUNTA REGALĂ | Victoria Beckham, apariţie controversată: "Va...

Victoria Beckham a avut o apariţie controversată la nunta regală, fiind catalogată drept "total nefericită"

EntertainmentNOAPTEA MUZEELOR 2018: Peste 13.000 de vizitatori la cele 8 ...

Sâmbătă noaptea, peste 13.000 de vizitatori au trecut pragul celor opt muzee şi case memoriale din structura Muzeului Mu...

EntertainmentNunta regală: Care au fost primele cuvinte pe care i le-a sp...

Prinţul Harry a fost la fel de impresionat ca restul lumii când a văzut-o pentru prima dată pe Meghan Markle în rochie d...

EntertainmentBraga, băutura soldaţilor otomani, este produsă de o familie...

Doi soţi din Galaţi, el turc şi ea româncă, produc bragă, o băutură pe care o consumau odinioară soldaţii otomani. Reţet...

Externe
ExternePe agenda Summitului UE de la Sofia: consolidarea legăturilo...

Va urmări:să reafirme angajamentul UE față de partenerii săi din Balcanii de Vest și să reitereze apartenența regiunii l...

ExternePrim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic- vizita ...

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la dineul de lucru oferit de prim-ministrul român în cinstea înaltului oficial de...

ExternePrim-ministrul Republicii Croaţia, Andrej Plenkovic- vizita ...

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la dineul de lucru oferit de prim-ministrul român în cinstea înaltului oficial de...

ExterneImagini cu atacatorul din Paris. Parintii sunt sub ancheta

Născut în Cecenia și naturalizat francez, individul care a ucis un trecător și a rănit alți patru cu un cuțit, sâmbătă s...

ExterneTheresa May pierde controlul asupra BREXIT-ului

Camera Lorzilor din Marea Britanie a adoptat luni un amendament la proiectul de lege privind Brexit-ul ce dă parlamentul...

ExterneExplozie puternica in Londra, soldata cu 30 de raniti

În jur de 30 de persoane au fost rănite în urma unei explozii ce a avut loc joi în cartierul Stamford Hill din Londra, i...

Justiție
JustițieLISTĂ cu 19 persoane din MEDIA avansata Comisiei de Control ...

Daniel Dragomir a spus, după audierea din Comisia de Control a SRI, că a dat o listă cu 19 persoane din media care "au î...

JustițieDNA cere 7 ani si 6 luni, cu executare, pentru Dragnea

UPDATE. Liviu Dragnea a ajuns în urmă cu puţin timp la Curtea Supremă. Acolo, dosarul în care preşedintele PSD este acuz...

JustițieMazăre, condamnat la 6 ani şi jumatate de închisoare

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat, miercuri, la şase ani şi jumătate de închisoare pentru mai m...

JustițieLuptele GRECO-dambovitene ale ministrului Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader cerut GRECO să-i transmită comunicatul oficial referitor la obligativitatea recomand...

JustițieHrebenciuc isi asteapta sentinta. DNA a cerut 12 ani

Curtea Supremă, după cinci amânări consecutive, urmează să pronunţe sentinţele în dosarul retrocedărilor forestiere din ...

JustițieInstanta ii refuza lui Ioan Becali eliberarea condiţionată

Fostul impresar Ioan Becali, condamnat la şapte ani şi patru luni de închisoare în dosarul în care este acuzat că i-a da...

Social
SocialÎNSCRIEREA la grădiniţă, în anul de învăţământ 2018-2019: În...

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţă că, luni, 21 mai, începe înscrierea copiilor nou-veniţi la grădiniţă pentru ...

SocialFOTO Stâlpul care delimita România de Austro-Ungaria la 1888...

În Munţii Vrancei, în punctul numit Piatra Scrisă, profesorul de geografie Florin Roman a făcut o descoperire interesant...

SocialCum au dispărut jumătate dintre speciile de alge din Marea N...

Biologul Alexandru Bologa, care în întreaga sa carieră a studiat algele şi peştele din Marea Neagră, spune că, din cauza...

SocialMedicii sătmăreni au realizat o operaţie în premieră la Spit...

Cei doi medici au fost felicitaţi de conducerea spitalului. Reuşita lor se datorează şi unei aparaturi moderne ajunse la...

SocialStudenţii români care dezvoltă incubatoare de afaceri. „Un l...

Răzvan Hodorogea şi Dragoş Pintilie, studenţi în anul III la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Gala...

SocialŞcoala din România în care elevii nu primesc note, teme pent...

Peste 100 de elevi care învaţă într-o şcoală din Timişoara nu primesc note, teme pentru acasă şi nici premii la finalul ...