tracknews.rotracknews.chtracknews.uk
logo


rss
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Cum începi să cumperi artă de astăzi. De la colecţionarul întreprinzător, la vânătorul de trofee

Când vine vorba despre artă şi, mai exact, despre piaţa de artă, primul lucru la care ne gândim este nivelul la care se ridică preţurile lucrărilor celebre. Dar cea mai dinamică zonă a domeniului este cea în care arta contemporană ajunge la cei care au învăţat să o cumpere.

Dincoace de sumele exorbitante potrivite pentru titluri care să ia ochii, colecţionarii de artă aflaţi în căutarea unor lucrări valoroase, dar accesibile, sunt o parte esenţială a sistemului care ar trebui să asigure vitalitatea unui sector creativ.

Arta contemporană poate să pară un domeniu sălbatic în care colecţionarii găsesc cu greu reperele de care au nevoie. În realitate, instrumentele sunt la îndemâna oricui este interesat să găsească un mod de începe să colecţioneze artă. Dar mai întâi sunt de clarificat câteva detalii de ordin general.

Cât de românească este arta

“Artă românească nu există, aşa cum ministrul cercetării nu poate să vorbească despre cercetarea românească. Există cercetători români, artişti români. Dar obiectul lor de activitate este acelaşi în orice ţară”, spune, pentru MEDIAFAX, Andrei Breahnă, manager cultural, galerist şi colecţionar.

A înfiinţat în 2014, împreună cu Raluca Şoaita, galeria Eastwards Prospectus din Bucureşti. De atunci continuă să insiste asupra relevanţei pe care lucrările de artă o au doar pe planul pieţei internaţionale.

“Multe lucrări ale artiştilor români din perioada modernă, pentru care s-au plătit în ţară sute de mii de euro, abia pot să fie vândute în străinătate”, arată galeristul.

Cine e colecţionar

Colecţionarii mari sunt foarte puţini. Evan Beard, care conduce serviciile referitoare la artă de la U.S. Trust, divizia de private banking de la Bank of America, vorbea despre patru tipuri de colecţionar. - Cunoscătorul, motivaţia sa fiind dorinţa unei descoperiri intelectuale, dispunând de timp şi informaţii. - Colecţionarul întreprinzător, care îşi doreşte să definească ori să redefinească ceea ce este considerat canon în domeniu. - Estetul, care se bazează pe gust, iar motivaţia sa este legată exclusiv de plăcerea vizuală. - Vânătorul de trofee, împins înspre colecţionare de banii de care dispune, arta fiind legată în cazul său mai mult de asigurarea unei moşteniri şi de formularea unei poziţii de putere.

“Pe marii colecţionari care în timp au adunat o colecţie importantă poţi să-i vezi la târgurile principale de artă din lume şi nu sunt deloc mulţi. Cu cât mergem mai departe în istoria artei, cu atât se îngustează plaja de colecţionari. Sunt mai puţini iubitori de artă barocă decât colecţionari de pictură impresionistă, de exemplu. Dar şi numărul acestora este mai mic decât cel al persoanelor care cumpără artă contemporană”, arată fondatorul Eastwards Prospectus.

Nivelul de preţ la care se discută pentru o lucrare respectabilă este undeva la 2-3.000 de euro. Dar sunt şi lucrări de 500 de euro excepţionale, precizează Andrei Breahnă.

Moda gustului

Pentru anii ’90 vorbim mai degrabă despre o piaţă de tablouri în România şi hotărâtor era gustul cumpărătorului. Suntem obişnuiţi să acordăm motivaţiei estetice rolul principal în achiziţionarea unei lucrări. Dar gustul, ca şi moda, se schimbă, se rafinează, se educă şi se dezvoltă. Elemente care ţin de context şi de dinamica domeniului artistic au tins să capete o greutate mai mare atunci când e vorba despre valoarea pe care o poate oferi o lucrare celui care o deţine. Clişeul vânzărilor de artă include un om la pupitru în faţa unei săli cu mâini ridicate. Aceea ar fi licitaţia, adică piaţa secundară de artă. În realitate, spune Andrei Breahnă, uneori casele de licitaţii au făcut în România şi munci care ţin de piaţa primară de artă, din cauza lipsei infrastructurii din domeniu, în special a unor galerii de artă modernă: “Au fost momente în care case de licitaţii de la noi au scos la vânzare lucrări ale unor artişti care nu erau deloc cunoscuţi înainte. Dar asta pentru că la noi fiecare segment din domeniu s-a văzut nevoit să facă ceea ce avea nevoie în stadiul respectiv”.

“Mai mult”, spune galeristul, “la o licitaţie poţi să vezi că două lucrări de aproximativ aceleaşi dimensiuni şi cu aceeaşi tehnică realizate de un artist se vând cu preţuri foarte diferite fără să existe o justificare obiectivă pentru acest lucru, ci doar pentru că un participant a vrut să ofere mai mult pentru una dintre acestea”.

Într-o galerie de artă acest lucru nu se întâmplă. Sau, dacă există o variaţie a preţului, ştii cine este responsabil. “Galeria oferă un context al lucrării. Cel care ar putea să cumpere află de la galerie care sunt expoziţiile majore prin care este confirmată valoarea artistului şi locul lucrării în creaţia lui. Galeria de artă oferă nişte instrumente clare.” Numărul galeriilor de artă contemporană din România care se raportează la un context internaţional este mai mic de 20, fiind împărţite între Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Ce faci cu arta

Depăşind nivelul achiziţiilor de sufragerie care sunt, cel mai adesea, motivate de satisfacerea unei plăceri estetice, colecţionarea artei devine şi un mod de viaţă. Andrei Breahnă este hotărât: “Cunosc oameni pentru care colecţionarea artei ţine de lifestyle. Oameni a căror viaţă s-a schimbat atunci când au început să cumpere artă. Acum îşi planifică vacanţele după programul marilor târguri internaţionale, ţin să vadă ce se întâmplă cu ochii lor, care este dinamica lumii artistice. Şi este o satisfacţie mult mai mare decât atunci când tot ce îţi rămâne din vacanţă sunt nişte fotografii.” Importante pentru un colecţionar sunt şi instituţiile care solicită lucrări din colecţia sa pentru expoziţii. În ultimii ani sunt exemple de colecţionari din România care au primit cereri de la muzee majore din lume pentru a include artă din colecţia lor în expoziţii dedicate unor artişti.

Rolul galeriei este să propună ceea ce va rămâne din imensa producţie artistică actuală. “Dacă piaţa de artă veche este mai ales una de picturi sau sculpturi, colecţionarii de artă contemporană au ocazia să aleagă din multe medii. Cei care sunt la început descoperă, de exemplu, că desenul este cel mai accesibil mod de a interacţiona cu arta. Practic, desenul are legătură cu toate mediile de expresie azi. Şi preţurile sunt accesibile. Interesul pentru lucrările pe hârtie, în general, i-a surprins pe mulţi. Nimeni nu credea că o fotografie poate să ajungă să se vândă cu milioane de dolari. Fotografia este într-un fel arta timpului nostru”, arată galeristul de la Eastwards Prospectus. În 2011, un print (1.90 m X 3.60 m) în ediţie limitată al lucrării Rhein II de Andreas Gursky devenea cea mai scumpă fotografie vândută vreodată, atingând preţul de 4.338.500 de dolari.

Pentru Andrei Breahnă, galeria ar trebui să funcţioneze ca un laborator de cercetare, de întâlnire cu tendinţele din arta contemporană. “Cineva îmi povestea cum mama lui a adunat de-a lungul anilor lucrări pictate de artişti din Şcoala de la Lyon. A dat până la 25.000 de euro pentru o lucrare. Iar acum abia mai poate să le vândă cu 5000 de euro”. Când vorbim despre încercări de speculaţie cu arta cumpărată, vorbim mai degrabă despre investiţii mari. “Nu ţi-ar spune nimeni dacă vrei să speculezi la bursă să cumperi o acţiune”, a arătat galeristul pentru MEDIFAX.

Ghidul cumpărătorului de artă începător

- Stabileşte ce artă îţi place, dar fii conştient că gusturile evoluează. Pe măsură ce vei vedea tot mai multe lucrări şi vei descoperi tot mai mulţi artişti, e foarte probabil să-ţi formezi noi preferinţe şi să ţi se lărgească orizonturile. - Găseşte interlocutori – galerişti şi alţi colecţionari – care să te ajute să navighezi în acest domeniu la început, oferindu-ţi informaţii şi acces. - Cumpără arta timpului tău. „Astăzi ne putem uita în trecutul recent al pieţei internaţionale şi găsim destule exemple de colecţionari care au contribuit la dezvoltarea fenomenului artei contemporane. Operând cu valoarea simbolică a artei, aceşti colecţionari au obţinut cele mai mari dividende sociale, educaţionale şi economice. Unii dintre ei au făcut în final averi mai mari din colecţii decât din business-urile lor. Au reuşit acest lucru privind în prezent şi încercând să identifice arta viitorului”, spune Andrei Breahnă. - Explorează diferite medii artistice. Artă contemporană nu înseamnă numai pictură, ci şi desene, colaje, fotografii, obiecte, instalaţii.

15 mai 14:03
Comentarii
Ultimele Știri
SocialUn român în vârstă de 26 de ani, adoptat pe când avea doar d...

"The never forgotten Romanian children - Copiii români care nu au fost uitaţi niciodată” este un proiect în social media...

SocialVIDEO România a cucerit aurul la Campionatul European de ten...

Echipa de junioare II a României s-a încoronat la Cluj, joi, 19 iulie, devenind campioană europeană, după ce a trecut în...

SocialVIDEO 491 de ani de atestare documentară a Băilor Olăneşti. ...

Astăzi, 19 iulie, oraşul - staţiune Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea împlineşte 491 de ani de atestare documentară. Cu ...

ExterneUE este îngrijorată, Guvernul britanic este pregătit să-şi i...

Guvernul britanic s-a declarat pregătit, joi, să-şi ”intensifice” negocierile privind Brexitul cu europenii, care se tem...

ExterneTrump spune că vrea să se reîntâlnească cu Putin şi atacă pr...

Donald Trump a declarat joi, 19 iulie, că aşteaptă cu nerăbdare o nouă întâlnire cu Vladimir Putin - în toiul unei polem...

EvenimentSalariile fabuloase ale „cumetrilor cu CV politic” de la Aut...

Marcată de scandaluri şi vestită pentru năravul de a face angajări pe criterii politice, Autoritatea de Supraveghere Fin...

SocialPremiul cel mare la Loto 6/49, de peste două milioane de eur...

Premiul cel mare la Loto 6/49, în valoare de peste 2 milioane de euro, a fost câştigat în judeţul Harghita, cu un bilet ...

SportViitorul lui Hagi, calificare fără glorie în Liga Europa. Ur...

Formaţia FC Viitorul s-a calificat, joi, în turul doi preliminar al Ligii Europa, după ce a remizat pe teren propriu, sc...

SocialFOTO VIDEO Programul evenimentului. 4 zile şi 4 nopţi la cel...

De astăzi şi până duminică inclusiv, 19 - 22 iulie, oraşul Brezoi, din judeţul Vâlcea găzduieşte cel mai important festi...

mai mult...Sport
SportEchipa Croaţiei a donat toţi banii câştigati la CM 2018 copi...

Cei 22 de jucători croaţi, fiind exclus Nikola Kalinic, dar şi staff-ul tehnic, au ales să doneze banii şi bonusurile pe...

SportCristi Chivu, antrenor Under 14 la Inter Milano

Cristi Chivu a terminat celebra şcoală de antrenori de la Coverciano şi a decis să îşi înceapă cariera de antrenor la fo...

SportBRD Bucharest Open, 14-22 iulie

Cu excepția Simonei Halep și a Monicăi Niculescu, româncele din circuitul WTA revin pe zgură, acasă, în fața propriilor ...

SportSimona Halep, a 37-a săptămână pe primul loc

Românca Simona Halep se află pentru a 37-a săptămână pe primul loc în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste ...

SportWimbledon | Djokovic câștigă finala în fața lui Kevin Anders...

Novak Djokovic (31 de ani, 21 ATP) a câștigat finala masculină de la Wimbledon, învingându-l pe Kevin Anderson (32 de an...

SportCare este miza financiară a finalei Mondialului

Finala de la Moscova, dintre Croaţia şi Franţa, programată azi, de la ora 18.00, are şi o miză financiară destul de impo...

Eveniment
EvenimentFake news-ul despre un clip video cu Laura Codruța Kovesi, d...

Ambasada Suediei a postat marți, pe pagina de Facebook, un mesaj în care demontează știrea difuzată ieri de Antena 3 și ...

EvenimentE85: Accident în lanţ. Patru maşini ciocnite, șapte persoane...

Accident grav pe E85, în apropiere de localitatea Podeni, judeţul Suceava. Potrivit Centrului Infotrafic, şapte oameni a...

EvenimentUn alt avion militar prăbuşit. De data asta în județul Bacău...

Un avion militar aparţinând Garnizoanei Bacău s-a prăbuşit, luni, în comuna Nicolae Bălcescu. Piloţii au reuşit să se ca...

EvenimentTerasă căzută cu nuntași: 18 răniți

Bilanţul incidentului de la Durău, unde terasa restaurantului unei pensiuni s-a prăbuşit duminică seara în timpul unei n...

EvenimentTerasă căzută cu nuntasi: 18 răniți

Bilanţul incidentului de la Durău, unde terasa restaurantului unei pensiuni s-a prăbuşit duminică seara în timpul unei n...

EvenimentDepăşire pe dreapta, soldată cu şase răniţi şi un cal mort...

Un grav accident s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, 15 iulie, în comuna argeşeană Mărăcineni, la câţiva kil...

Economic
EconomicVânzări record înregistrate de Renault și Dacia în primul tr...

2,067 milioane de vehicule vândute la nivel mondial este numarul anunțat de grupul auto francez Renault, proprietarul Da...

EconomicKylie Jenner, 20 ani, cea mai tânără persoană de pe lista Fo...

Lista Forbes a femeilor din America îmbogăţite din forţe proprii cuprinde de miercuri si numele Kylie Jenner, 20 ani, ce...

Economic31 iulie, noul termen de depunere a Declarației unice

31 iulie este noul termen de depunere a declaraţiei unice de către contribuabili. Executivul a adoptat, în şedinţa de jo...

EconomicTesla va construi o fabrică în China

Compania americană a ajuns la un acord preliminar cu autorităţile din Shanghai pentru a construi o a doua unitate de pro...

EconomicDăncilă zice NU plafonării plăților directe pentru marii fer...

Premierul Viorica Dăncilă i-a spus, marți, la Bruxelles, comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan, că România...

Economic16 iulie 2018, depunerea Declarației unice privind impozitul...

Se aproprie termenul de depunere al Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de pe...

Entertainment
EntertainmentJohnny Depp, acuzat că a batut un bărbat pe platourile de fi...

Johnny Depp a fost dat în judecată de un bărbat care spune că actorul l-a jignit şi l-a bătut pe platourile de filmare p...

EntertainmentGeorge Clooney, RĂNIT într-un accident de motocicletă în Ita...

George Clooney a fost spitalizat de urgenţă, marţi, după un accident cu motocicleta care a avut loc lângă Costa Corallin...

EntertainmentFestivalul de Film de la Cannes, a 72-a ediție, 14 - 25 mai ...

Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au anunțat pe contul oficial de Twitter, perioada in care va avea loc a ...

EntertainmentNEVERSEA. Celebrul Armin van Buuren: Mă simt ca acasă

Zeci de mii de oameni petrec seară de seară la concertele de pe scenele amplasate pe plaja din Constanţa, unde are loc F...

EntertainmentA murit Steve Ditko, unul din părinții Omului Paianjen

Steve Ditko, unul din creatorii Omului Paianjen/Spider-Man alături de Neil Gaiman, a murit, în locuinţa sa din New York,...

EntertainmentCristiano Ronaldo, Reality show de10 milioane de dolari de l...

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo este în negocieri cu platforma de socializare Facebook pentru a realiza un reali...

Externe
ExterneCe i-a răspuns lui Donald Trump "inamicul" Timmermans

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reacționat la declarațiile președintelui american, Donald T...

ExterneHelsinki. Întâlnirea de gradul zero Trump-Putin, începe azi...

Donald Trump se întâlneşte, luni, la Helsinki cu Vladimir Putin, în încercarea de a îmbunătăţi relaţiile ţării sale cu R...

ExterneTheresa May: Trump mi-a spus să dau în judecată UE

Prim-ministrul britanic Theresa May a declarat duminică pentru BBC că preşedintele american Donald Trump i-a spus că ar ...

ExterneMacron şi Putin discută despre Siria, Iran şi Ucraina

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul său rus, Vladimir Putin, se întâlnesc duminică la Moscova, ziua final...

ExterneChina: Explozie la o uzină chimică. Peste 19 morți și 12 răn...

O explozie izbucnită la o uzină chimică din China s-a soldat cu cel puţin 19 persoane decedate, iar alte 12 rănite, au a...

ExterneMacedonenii, invitaţi să înceapă negocierile de aderare la N...

Macedonenii au fost invitaţi să înceapă negocierile de aderare la NATO, invitaţia intervenind în contextul găsirii unui ...

Justiție
JustițieICCJ despre "Codul lui Dragnea:" 21 de articole sunt neconst...

Conform analizei făcute de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) privind modificările aduse Codului pen...

JustițieGrevă de avertisment a consilierilor de probațiune

Greva de avertisment a fost modalitatea de protest pe care au adoptat-o consilierii de probaţiune din Bucureşti şi opt j...

JustițieLazăr la investirea lui Jurma la DNA: "Lupta continuă"

Ceremonia de predare-primire a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, a avut loc joi, la ora 11.00...

JustițieCCR discută sesizarea lui Iohannis pe Legea organizării judi...

CCR discută joi sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară....

JustițieEmanuel Ungureanu (USR) îl denunţă la DNA pe Mihai Lucan

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunţat, miercuri, că a depus la DNA un denunţ împotriva medicului Mihai Lucan, în car...

JustițieIohannis "citește" și numirea șefului DIICOT, spre disperare...

Șeful statului nu a anunțat încă dacă îl acceptă sau nu pe Felix Bănilă, propunerea pentru șefia DIICOT, trimisă de mini...

Social
SocialRezultate, titularizare 2018. Vezi detalii

Rezultatele de la titularizare 2018 s-au afișat pe titularizare.edu.ro și la sediile inspectoratelor școlare. Vezi AICI...

SocialIohannis a promulgat Legea privind TVA redusă la alimentarea...

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea art. ...

SocialCod galben de averse pentru 7 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată p...

SocialCaritate, nu afaceri! Copii nevoiaşi duşi la mare de preot

În această săptămână, preotul Dan Damaschin, de la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, a plecat cu un grup de 180 de copi...

SocialTopul celor mai căutate stațiuni de pe Litoral

Mamaia, Eforie Nord şi Venus sunt cele trei stațiuni cele mai cautate anul acesta , pe Litoral. Conform datelor inregist...

SocialPopulaţia României. Spor negativ

Sporul natural al populaţiei României a fost negativ în luna mai a acestui an faţă, de aceeaşi perioadă din 2017, arată ...