logo
duminică, 24 martie 2019


Categorii

Cum să faci paste de casă cu doar două ingrediente

Oricine apreciază, măcar din când în când, o porţie bună de paste. La prepararea pastelor din aluat puţină lume se gândeşte. Nu pentru că ar fi prea greu, ci pentru simplul fapt că este mult mai uşor să le luăm gata făcute din magazin.

Pentru paste nu avem nevoie decât de două ingrediente: ou şi făină. Prepararea lor este foarte de simplă, însă necesită puţină îndemânare. Dar, cu ani în urmă, femeile nu cumpărau acest produs din magazin, ci îl preparau în casă.

„La 14 ani eram deja declarată socăciţă în sat. Mergeam, alături de femeile bătrâne, să gătim când erau nunţi, ori alte evenimente unde se prepara mâncare pentru mai multe persoane. Desigur, supa de pui era nelipsită de la orice masă, însă nimeni nu cumpăra fidea, ci se preparau «pături», cum se numeau foile de aluat din care tăiam fideaua. Făceam zeci de astfel de foi, le îndindeam cu un făcăleţ până când ajungeau doar o foaie subire”, spune Emilia, o băimăreancă de 49 de ani, care trăieşte acum în străinătate. „E adevărat că nu am mai făcut acasă de ani de zile, pentru că este mult mai uşor să cumpăr pastele de gata din magazin, dar parcă mi se face uneori dor de tăiţeii făcuţi în casă, sau de laşte (tăiţei laţi, n.r.) cu brânză gătite în casă”, mai spune ea.

Reţeta pe care ne-a împărtăşit-o este foarte simplă şi cuprinde doar două ingredinete, respectiv un ou şi100 de grame de făină, pentru o porţie mică de paste. Respectând proprţiile, se poate prepara o canitate mai mare.

Făina se pune într-un vas, iar în mijloc se sparge oul, după care se amestecă bine cu mâna, până când devine o cocă. „Acum se foloseşte robotul de bucătrie şi în câteva minute e frământat aluatul, dar cu mâna ia ceva mai mult, cam 15 – 20 de minute”, mai spune băimăreanca. După ce a fost bine frământat şi omogenizat, aluatul se lasă puţin să se „aşeze”, după care se întinde cu un făcăleţ pe blatul de lucru. Pentru a nu se lipi de blat sau de făcăleţ, se va folosi făină albă ca şi antiaderent, ori de câte ori va fi nevoie. Aluatul se întinde, apoi, rotind făcăleţul peste aluat, până când devine o foaie subţire. Pentru a nu fi prea greu de prelucrat, aluatul se poate împărţi în porţii mai mici, care vor fi întinse, apoi, mult mai uşor.

După ce a ajuns la dimensiunea dorită, „pătura”, cum este denumită în Maramureş, este tăiată la dimensiunea dorită. „Pentru supă, o tăiam pătrăţele mici, iar pentru laşte, făceam tăiei laţi, de 1-2 centimetri şi lungi, ca şi spaghetele. Cu brânză şi slănină prăjită ori cu brânză şi smântână erau incredibil de bune”, mai spune ea.

Astfel tăiate, pastele se lasă puţin la uscat, răsfirate pe o suprafaţă întinsă. Dacă sunt bine uscate, pot fi păstrate mai mult timp, în pungi de hârtie. Pentru a nu a greş însă, este mai sigur să fie congelate.

13 ian 04:34
Comentarii
Ultimele Știri
SocialPoliţiştii de la Rutieră au încătuşat mai multe persoane la ...

Două persoane au fost încătuşate de oamenii legii la locul unui accident rutier care a avut loc duminică la Constanţa, l...

SocialConcert folk la Muzeul Municipal pe 4 aprilie, ora 19.00

Muzeul Municipal Călăraşi începe din 4 aprilie o serie concerte reunite sub titlul ,,Folk la Muzeu”. Ideea a pornit de l...

SocialFOTO Lecţie de omenie: monahii şi preoţii cu atestat de medi...

Caravana medicală organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos a poposit la Nămoloasa Sat, aşezare gălăţeană aflată dincol...

SocialDreptate câştigată după 28 de ani de procese: statul român, ...

Un bărbat din judeţul Bacău a câştigat definitiv procesul cu Statul Român, urmând a fi despăgubit cu 225.000 de lei pent...

EconomicFostul şef al Tarom demontează acuzaţiile ministrului Cuc: C...

Werner Wolff, director al Tarom până săptămâna trecută, îl contrazice, cu argumente, pe ministrul Transporturilor, arătâ...

ExterneReferendumul ca decizie opţională, Camera Comunelor ca insti...

Lecţia politică pe care Marea Britanie o oferă în acest moment este uluitor de importantă deoarece, într-o perioadă foar...

SocialFOTO Parcurile din Timişoara s-au umplut de cărţi. Deliciu p...

A cincea “Căsuţă de lectură” din Timişoara a fost amplasată în Parcul Rozelor. Aceasta vine după cele din Parcul “Carmen...

SportMoment unic la Miami. Motivul incredibil pentru care un jucă...

Americanul Reilly Opelka (foto), numărul 58 mondial, care are o înălţime de 2,11 metri, a cerut ca meciul său cu argenti...

SocialImpact violent între un autoturism şi o căruţă, pe DN26. Căr...

Accidentul a avut loc vineri seară, pe raza localităţii Frumuşiţa, judeţul Galaţi. Potrivit anchetatorilor vina aparţine...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].