logo
luni, 24 iunie 2019


Categorii

De toamnă | TRACK NEWS recomandă: pastramă de oaie tânără şi tulburel zglobiu

Nu vrem să inventăm roata, ci doar să o lăsam să fie învârtită, pentru dumneavoastră, de maeştri. În cazul de faţă, regretatul Radu Anton Roman, acest Odobescu de odinioră, care a transformat mâncarea românească în metaforă, în poezia gustului de bun gust românesc, neaoş, fără intruziuni chimice şi fără "subtilităţile" snobilor. Azi vă recomandăm pastrama de oaie tânără cu tulburel zglobiu. Respectaţi-o întru totul!

Aşadar...

Reţeta cu "descriptio" semnată de Radu Anton Roman. O poezie gustativă...

În ţara de oieri şi ocne care e România, pastrama de berbecuţ a coborât de pe la stânile din creasta muntelui cãtre mustãriile bãrãgane împodobite cu stuf, de altã datã. E o mâncare de toamnã, de timp mai rece, pentru cã pastramagiul dibaci nu pune sare cu pumnul ci presarã doar pânza cãrnii pânã albeşte, ca sã nu se usuce şi miezul şi sã devinã piatrã. Pastrama cea mai bunã e cea care se frige repede, în prima sãptãmânã dupã ce s-a vânturat. Se mãnâncã cu mãmãligã şi cu turte de mãlai. În afarã de must, e amuzant sã mai bei şi altceva din setea toamnei – dar nu vin, cãci vinul e o operã de artã, clasicã, limpede şi riguroasã, iar pastrama e o provocare primitivã – ci tulburel poznaş, pişcãcios la limbã. Şi numai tulburelul de Zaibãr (berbecel, „ananas“, o mie unu, pichet, etc.), adicã ţoapa mesei şi a viilor nu dã dureri de cap şi stricãciune maţelor. Chiar şi petrecerile cu neamuri proaste au hazul lor, totul e sã ştii sã te bucuri de viaţã şi de ce îţi dãruie ea, cum i se nãzare! Şi iar intrã în discuţie, obligatoriu, celãlalt tulburel de pastramã, cel de Drãgãşani, cunoscut dumneavoastrã, şi luat în seamã ţi în cãni imediat dupã cules, de prietenul Nicu Zinca, cam aţa: „Sã bem tulburel, Radule, cã a venit toamna!“ De unde ştii? „Se mutã soacra-mea la noi şi se agitã vinul vechi cã-l simte p’ãla nou!“

PASTRAMA

• carne de oaie tânãrã • sare grunjoasã

• cimbru mult, boia, piper, rozmarin, busuioc, ienibahar

• Carnea se scurge bine de sânge, se spalã, se usucã puþin în vânt, (practica

cere sã se punã la pastramã jumãtate de oaie iar pulpele trebuiesc

crestate des şi pânã la os, sã ajungã sarea peste tot)

• Se freacã bine cu cimbru şi celelalte condimente

• Se cerne bine cu sare şi se pune într-un vas curat, de preferinţã de lemn

• Se ţine în saramura pe care o lasã douã – patru zile (mai puþin, dacã e

frig), întorcându-se de trei ori pe zi

• Se atârnã în vânt o zi, sã se usuce cât de cât, dar nu mult, ca sã rãmânã

fragedã; se pãstreazã rulatã, sã-şi ţinã un pic de zeamã

• Se frige pe cãrbuni, la grãtar. E epocalã cu mãmãligã pripitã şi ardei

iute murat.

Se poate afuma, la fum rece de rumeguş de foioase: se rafineazã şi conservã mai mult; totul e sã nu se usuce prea tare, cã-i toval!

Enjoy!

12 oct 13:46
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].