logo
vineri, 14 decembrie 2018


Categorii

Despre impactul proiectelor cu finanţare europeană în comunitatea din Teleorman. Dascăl: „Elevii învaţă să ia decizii“

24 de tineri de la Colegiul Naţional Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria fac echipă ca să deruleze un proiect în cadrul concursului naţional pentru liceeni Euroscola. Competiţia face parte dintr-un program al Parlamentului European.

„Implicarea în acest tip de proiecte este un mod eficient şi plăcut de a învăţa şi de a dezvolta competenţe necesare succesului în şcoală, în carieră şi în viaţa civică. Elevii dobândesc cunoştinţe şi abilităţi, muncind o perioadă pentru a investiga şi a răspunde la întrebări, probleme sau provocări autentice şi complexe“, explică profesoara Elisa Sotirescu de la Colegiul Naţional Pedagogic „Mircea Scarlat“ din Alexandria. Ea e cea care coordonează o echipă de 24 de elevi, alături de profesoara Florentina Toma.

Cei 24 au fost aleşi în urma realizării unui plan de promovare a unui proiect european din comunitatea locală şi în urma prezentării motivului pentru care îşi doreau să facă parte din echipă.

„Proiectul nostru vrea să arate cetăţenilor modul în care autorităţile locale, judeţene şi instituţiile deconcentrate s-au implicat în atragerea de fonduri europene care să contribuie la dezvoltarea comunităţii, dar şi al nivelului de trai pentru fiecare cetăţean“, mai spune Elisa Sotirescu.

Proiectul se numeşte „Europa pentru NOI - Europa suntem NOI“, a debutat pe 24 mai şi se va încheia pe 24 octombrie. Scopul: de a le arăta elevilor şi de a informa comunitatea locală privind ce înseamnă beneficiile accesării şi punerii în practică a proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă.

Profesoara mai spune că acest concurs abordează teme europene diferite de la an la an şi, prin premiul obţinut - participarea în Parlamentul European de la Strasbourg -, motivează elevii să se implice în proiecte de voluntariat, care-i ajută în dezvoltarea personalităţii lor.

„Prin intermediul conceperii şi implementării unei campanii de promovare a unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile, elevii abordează şi rezolvă probleme importante pentru ei, pentru comunitatea şcolară şi locală. Elevii învaţă să interacţioneze cu adulţii şi organizaţiile, să încheie şi să lucreze într-un parteneriat, îşi asumă responsabilităţi şi învaţă să ia decizii, pot să dezvolte interese pentru viitoarea carieră“, adaugă cadrul didactic.

Echipe de tineri de la Colegiul Naţional Pedagogic „Mircea Scarlat“ participă în competiţia Euroscola din anul 2012 şi, de fiecare dată, s-au aflat printre câştigători.

Ce şi-au propus tinerii

Profesoara enumeră câteva dintre obiectivele campaniei: familiarizarea tinerilor cu rolul şi importanta instituţiilor europene în finanţarea de proiecte din fonduri europene nerambursabile; o mai bună cunoaştere a Uniunii Europene şi a valorilor pe care se întemeiază aceasta; realizarea unui afiş de promovare a proiectului implementat prin fonduri europene si promovat prin intermediul campaniei de promovare; îmbunătăţirea competenţelor de comunicare şi lucru în echipă; dezvoltarea potenţialului creativ al elevilor prin activităţile propuse în cadrul campaniei de promovare; dezvoltarea competenţelor- cheie ale secolului XXI în rândul tinerilor: competenţe civice, competenţe digitale, competenţe de comunicare în limba română şi limba engleză.

Elisa Sotirescu mai afirmă că proiectul are mai multe etape. Prima e cea de documentare în care se stabileşte echipa şi se împart sarcinile, se încheie parteneriate, se alege titlul proiectului de campanie, se fac pagini de popularizare, se promovează proiectului.

A doua - de informare: se identifică acele proiecte cu finanţare europeană implementate de instituţiile concentrate şi deconcentrate cu impact în comunitatea locală şi judeţeană, se alege proiectul european cu cel mai mare impact din Teleorman, se aplică chestionare. A treia etapă – încep activităţile propriu-zise programate în campania de promovare, se distribuie fluturaşi, pliante, apariţii în mass-media. A patra etapă – se evaluează şi se realizează produsele finale: chestionare, suport video/film, afiş etc.

„Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană şi pentru a promova participarea lor la construcţia Uniunii Europene. Programul reuneşte periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcţionează Parlamentul European, de a se cunoaşte între ei, de a-şi împărtăşi viziunile şi aşteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reuneşte peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană“, susţine profesoara.

Mai puteţi citi:

INTERVIU Cum arată şcoala viitorului. Dascălul român premiat de Şcolile Britanice Internaţionale: „Aşa cum iubim, aşa şi educăm“

Premiul pentru întreaga carieră al Şcolilor Internaţionale Britanice din întreaga lume a fost acordat, anul acesta, româncei Simona Baciu, fondatoarea şcolii Transylvania College din Cluj-Napoca, locul unde învaţă copii de pe cinci continente.

24 iun 22:48
Comentarii
Ultimele Știri
SocialÎnşelăciune prin metoda Accidentul la Cocora. O bătrână a că...

O femeie de 64 de ani, din comuna Cocora, a sesizat poliţia cu privire la faptul că a fost victima infracţiunii de înşel...

SocialDin 15 decembrie, Wizz Air lansează cursa Chişinău - Dortmun...

O nouă aeronavă a companiei aeriene low-cost Wizz Air a ajuns vineri, 14 decembrie, la Chişinău. Din 15 decembrie, Airbu...

SocialCampanie pentru a doua linie de gardă în weekend la Peditel ...

Oamenii din spatele serviciului medical prin telefon, non stop, Peditel 1791 vor să suplimenteze până la finalul anului ...

SocialUn cămin de bătrâni din Galaţi a fost premiat de Ministerul ...

În cadrul ceremoniei au primit diplome de recunoaştere, în total, 100 de instituţii de servicii sociale din România. Eve...

PoliticPe urmele lui Gurin şi Reşetnicov. Deputata PDM Raisa Apolsc...

Deputata Partidului Democrat Raisa Apolschii, deputatul democrat Artur Reşetnicov şi fostul procuror general Corneliu Gu...

SocialAlertă de la meteorologi: Se întorc ninsorile şi lapoviţa, c...

Vremea de schimbă radical de vineri seară. Meteorologii anunţă că până duminică seară, precipitaţiile se vor extinde în ...

PoliticProbleme pentru Dăncilă. IPP a sesizat ANI cu privire la ven...

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a sesizat, vineri, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cu privire la o presu...

SocialEUROSTAT: Fetele tind să plece mai repede din casa părinteas...

În fiecare stat membru al UE, fetele tind să plece mai devreme din casa părintească decât băieţii, iar cea mai mare dife...

ExterneRuşii anunţă câte avioane de spionaj s-au apropiat de fronti...

Peste 1.000 de avioane de spionaj au fost observate în cursul acestui an în aproprierea frontierelor Rusiei, a anunţat v...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].