logo
duminică, 21 aprilie 2019


Categorii

Dreptate câştigată după 28 de ani de procese: statul român, obligat să despăgubească un bărbat condamnat în urma unei erori judiciare

Un bărbat din judeţul Bacău a câştigat definitiv procesul cu Statul Român, urmând a fi despăgubit cu 225.000 de lei pentru o condamnare ce s-a dovedit a fi o eroare judiciară. Demersul bărbatului vine după 28 de ani de la condamnarea pentru o tâlhărie înscenată de fosta concubină.

Curtea de Apel Bacău a dat câştig de cauză unui bărbat de 68 de ani care de 28 de ani s-a luptat în instanţele de judecată pentru a-şi demonstra nevinovăţia într-un dosar în care a fost acuzat de tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă.

Magistraţii Curţii de Apel Bacău au dispus obligarea Statului Român, prin Ministerul de Finanţe, să îi achite lui Gheorghe Holban suma de 225.000 de lei, cu titlul de despăgubiri, drept reparaţii morale şi materiale pentru prejudiciul suferit ca urmare a unei erori judiciare, în baza căreia a fost condamnat în anul 1991.

Decizia Curţii de Apel Bacău este definitivă. În primă instanţă, Tribunalul stabilise cuantumul daunelor la 100.000 de euro, însă, instanţa de control judiciar a decis că 175.000 de lei daune morale, 50.000 de lei daune materiale şi consemnarea vechimii în muncă pentru perioada 1991- 2002 (anul reabilitării efective) sunt suficiente pentru a repara prejudiciul suferit.

În acţiunea înaintată instanţelor, Gheorghe Holban a solicitat 2 milioane de euro despăgubiri, plus salariul aferent pentru perioada 1991-2014 (data introducerii acţiunii civile în instanţă) şi pensie.

În motivarea acţiunii, Gheorghe Holban a învederat instanţei că anul 1991 a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru infracţiunile de tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă.

Ulterior, în urma exercitării căilor extraordinare de atac, prin revizuire a fost achitat pentru instigare la mărturie mincinoasă întrucât fapta nu există, fapta de tâlhărie a fost infirmată, a fost achitat pentru furt, şi s-a reţinut o infracţiune de lovire, pentru care a încetat procesul penal ca urmare a prescrierii faptei.

Bărbatul a invocat în faţa judecătorilor că întreg dosarul a fost bazat o înscenare pusă la cale de fosta concubină, cu care se afla în conflict, şi o serie de martori care au oferit declaraţii mincinoase anchetatorilor. Pentru presupusa tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă, Holban a fost condamnat la trei ani şi patru luni închisoare, fiind încarcerat efectiv un an şi opt luni, ulterior eliberat condiţionat. Gheorghe Holban a invocat în faţa instanţei că în închisoare ”a fost torturat fizic şi psihic”, iar după iliberarea condiţionată, deşi a căutat în permanenţă, timp de 25 de ani a fost lipsit de un loc de muncă urmare a cazierului său, iar starea de sănătate s-a deteriorat urmare a stresului.

Judecătorii Curţii de Apel Bacău Astfel au arătat în motivarea sentinţei că ”suferinţele fizice şi psihice la care a fost supus Holban Gheorghe sunt de necontestat”.

”Imposibilitatea continuării raporturilor de familie, a celor de serviciu, lipsa contactului cu prietenii, rudele sunt doar câteva dintre e f ectele negative ale condamnării sale şi executării pedepsei. La stabilirea despăgubirilor, Curtea are în vedere pe de o parte faptul că această reparaţie survine destul de târziu, timp în care reclamantul a efectuat numeroase demersuri în vederea dovedirii unei greşite condamnări”,

Hotărârea 124/2019, Curtea de Apel Bacău

Instanţa nu a admis cuantumul total al daunelor solicitate, arătând că nu se poate reţine apărarea că bărbatul nu şi-a găsit de muncă urmare a cazierului pătat, având în vedere că la începutul anilor 2000 a fost reabilitat.

La puşcărie în urma unui conflict stradal cu fosta iubită

În iunie 1991, Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Holban sub acuzaţia de tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă. În rechiitoriu, procurorii au reţinut că în timp ce se afla în Piaţa Centrală din municipiul Bacău, bărbatul a furat de la gâtul Gabrielei A. (fosta concubina a lui Holban n.r.) un lănţişor de aur, un ceas electronic de la mână şi o clamă de păr. Ulterior, în timp ce era cercetat penal pentru această faptă, Holban a fost acuzat că a încercat să-l determine un martor. să dea declaraţii în care să nu spună adevărul, în sensul că a văzut conflictul dintre el şi reclamantă, deşi nu a fost de faţă, mărturie care ulterior a fost retractată.

În baza probelor administrate la dosar, bazate în special pe declaraţii de martor, în ianuarie 1992, Gheorghe Holban a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare în regim de detenţie. Bărbatul a formulat recurs, invocând că acuzaţiile sunt o făcătură ale fostei concubine cu care se afla în relaţii de duşmănie. Tribunalul Bacău i-a respins însă recursul, considerându-l ca fiind nefondat, astfel că Holban a rămas condamnat definitiv pentru tâlhărie şi instigare la mărturie mincinoasă.

Încarcerat, bărbatul a continuat demersurile pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Atât în timpul detenţiei, cât şi după executarea pedepsei. A formulat plângeri împotriva martorilor despre care a afirmat că au dat declaraţii mincinoase, însă procurorii au dispus scoaterea acestora de sub urmărire penală, respectiv neînceperea urmăririi penale, soluţii infirmate ulterior.

Sentinţa revizuită după 22 de ani

Gheorghe Holban a înaintat şi o cerere de revizuire a sentinţei, iar instanţa avea să îi dea, în 2013, câştig de cauză. Martorii care au dat declaraţii favorabile fostei concubine şi-au retractat depoziţiile, unui dintre ei arătând că nici măcar nu l-a cunoscut vreodată pe Holban, însă a dat declaraţii împotriva acestuia fiind rudă cu fosta concubină.

„În cauză nu exista probe certe de vinovatie, existind îndoiala care nu a fost inlaturata. Faptul ca martorii în acuzare au fost inconsecvenţi in declaratiile date in fata organelor judiciare este relevant pentru a se afirma ca acestia nu au fost prezenti la locul faptei. Aceasta rezulta din declaratiile martorilor Gheorghe B., Florea M., Ion G., Maria B., Elena A. care au declarat că la faţa locului nu a fost prezent nici martorul Daniel I. şi nici martora Angela S. Dovezile administrate în dovedirea vinovaţiei (depoziţiile celor doi martori) conţin informaţii îndoielnice şi contradictorii, afirmaţiile acestora fiind vădit nesincere, restul probelor dovedind că realitatea obiectivă nu a fost în sensul celor declarate de ei şi de partea vătămată”, s-a menţionat în soluţia prin care s-a revizuit sentinţa iniţială.

În urma revizuirii, judecătorii au dispus schimbarea de încadrare juridică a faptelor din infracţiunea de tâlhărie în infracţiunea de lovire sau alte violenţe şi furt calificat. Gheorghe Holban a susţinut în permanenţă că aceste infracţiuni nu au existat şi nu au putut fi dovedite. De altfel, în urma revizuirii, bărbatul a fost achitat pentru comiterea infracţiunii de furt calificat întrucât fapta nu a fost comisă de el.

De asemenea,au încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului Holban pentru comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Bărbatul a fost achitat şi pentru comiterea infracţiunii de instigare la mărturie mincinoasă, judecătorii apreciind că fapta nu a existat.

24 mar 12:52
Comentarii
Ultimele Știri
SportParis Saint-Germain a câştigat titlul de campioană în Ligue ...

Paris Saint-Germain şi-a asigurat matematic titlul de campioană în Ligue I, duminică, după ce ocupanta locului secund, L...

SocialTânărul care l-a huiduit pe Dragnea la Suceava acuză că a fo...

Tânărul care a reuşit să-l înfurie pe Liviu Dragnea la Suceava susţine că, după ce a fost scos din sala unde avea loc în...

PoliticLudovic Orban reclamă primăria din Alexandria, după ce liber...

"Nu mulţi ştiu, dar s-au depus eforturi uriaşe pentru a ne împiedica să ne prezentăm candidaţii în Alexandria. PNL a sol...

ExterneLider democrat: Trump riscă să fie vizat de procedura demite...

Partidul Democrat, majoritar în Camera Reprezentanţilor, va continua investigaţiile în cazul preşedintelui Donald Trump,...

SocialCuc preia iniţiativa şi îl acuză pe Tudorel Toader: Observaţ...

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat duminică, la Târgu Jiu, că a lansat ordonanţa pe achiziţii, însă a pri...

SocialVIDEO Au fost cozi mari la peşte şi fructe de mare, de Flori...

În duminica Floriilor, au fost cozi mari la peşte şi fructe de mare în centrul Buzăului, unde a avut loc un festival gas...

SportReacţie candidă a lui CTP după Garcia - Halep: „Am răcnit ca...

Analistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi Sport sentimentele care l-au cotropit în timpul meciului câştigat de...

PoliticRaport. Cum au crescut banii daţi pentru partide de la an la...

Banii primiţi de partide de la stat au crescut în 2018 de la 30 de milioane de lei la 170,3 milioane lei, arată ultimul ...

SocialPreotul Opre Crăciun a fost comemorat. Calvarul fostului deţ...

Localnicii au venit în număr mare la slujba de comemorare a preotului Opre Crăciun (1925 – 2012), un fost martir al înch...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].