logo
marţi, 11 decembrie 2018


Categorii

Emilia Șercan, analiză prin care devoalează o negociere subterană între Liviu Dragnea și George Maior

Jurnalista Emilia Șercan face o analiză prin care arată că desființarea Academiei de Științe ale Securității Naționale este subiectul unei negocieri subterane între Liviu Dragnea și George Maior, ca urmare a dezvăluirilor făcute de Maior în fața Comisiei de Control a SRI.

Citește și: Mutare SURPRIZĂ în presă: Dan Tăpălagă şi Cristian Pantazi pleacă de la HotNews

”Desfiintarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN), votata aseara in plenul Senatului, ascunde o serie de jocuri de culise si negocieri care se duc intre Liviu Dragnea și George Maior. Miza pare ca este tacerea lui Maior, iar votul de ieri din Senat este doar o pisica pe care Dragnea i-o arata acestuia, iar ceea ce se vede public mascheaza santajul si negocierile din subteranele statului. Aseara ar fi trebuit sa deschid o sticla de sampanie de bucurie ca se desfiinteaza ASSN. Nu este nimic de sarbatorit, insa. O sa explic cronologic de ce.

In luna ianuarie, guvernul Mihai Tudose trimite la Senat, acolo unde Traian Basescu a depus proiectul pentru desfiintarea ASSN, un raport negativ. Guvernul nu dorea si nu aproba desfiintarea Academiei infiinate de Maior si Oprea.

Pe 1 februarie, Claudiu Manda, seful Comisiei de control a SRI se intalneste cu George Maior, o intalnire informala in care discuta si chiar negociaza data viitoarei audieri a lui George Maior in Comisia SRI.

Imediat dupa intalnirea Maior - Manda, Liviu Dragnea s-a aratat deranjat ca Manda a discutat neoficial cu Maior si declara: "Nu am inteles de ce domnul Maior a fost in tara si nu a vrut sa vina la comisie".

Pe 6 februarie are loc prima sedinta a Comisiei de Aparare din Senat in care se voteaza pentru desfiintarea ASSN. Este primul semnal pe care Dragnea i-l transmite lui Maior.

Urmeaza Comisia de Invatamant, unde se voteaza impotriva desfiintarii ASSN, semn ca mai e loc de negociere.

Pe 27 februarie, Maior este audiat in Comisia de control a SRI si spune ca Dragnea mergea si el la chefurile SRI si confirma episodul cu porcul. Dragnea ia foc. Dragnea, varful de lance a luptei cu "statul paralel", este aratat ca parte a "statului paralel".

Pe 28 februarie, Dragnea declara public: "Domnul George Maior a ascuns foarte multe lucruri ieri (la audieri) din păcate. Cred că n-a făcut bine". Sagetile lui Dragnea la adresa lui Maior au continuat si dupa aceasta declaratie.

Pe 6 martie, Florian Coldea trebuia sa fie audiat la Comisia de control a SRI. Manda anunta ca Coldea e racit, Coldea declara intr-un ziar ca nu e racit, ci ca nu s-a dorit audierea lui. Audierea lui Coldea se amana pentru 13 martie, adica azi. Coldea este fostul subordonat al lui Maior, partener de vacante si chermeze si fost membru in ASSN.

Pe 7 martie, Comisia de Aparare din Senat face public raportul pentru desfiintarea ASSN. Tot pe 7 martie, Comisia de Invatamant face si ea public raportul pentru desfiintarea ASSN, desi in februarie votul fusese impotriva.

Cu rapoartele favorabile de miercurea trecuta, era clar ca proiectul de lege pentru desfiintare avea sa fie pus pe ordinea de zi de luni, 12 martie.

In weekend-ul abia incheiat, Vasile Dancu, membru in ASSN si bunul prieten al lui George Maior, se urca in avion si pleaca la Washingon. Prietenia celor doi este de notorietate. La fel e de notorietate si prezenta lui Dancu la chermezele SRI sau in vacantele lui Maior cu Coldea si Sebastian Ghita. Cel mai probabil Dancu este mesagerul si cel care va mijloci negocierile intre Dragnea si Maior.

Ce inteleg eu din toata aceasta succesiune de fapte? Ca Liviu Dragnea negociaza cu George Maior desfiintarea ASSN. In acest moment, ASSN nu este desfiintata de facto. Ieri a fost etapa Senatului, insa urmeaza Camera Deputatilor, care este camera decizionala. De cate ori nu am vazut legi pentru care s-a votat total diferit in cele doua entitati parlamentare?

13 mar 20:54
Comentarii
Ultimele Știri
SocialSuma-record pe care CJ Olt a alocat-o răsplătirii celor mai ...

Bugetul rezervat în acest an răplătirii performanţei elevilor şi profesorilor din judeţul Olt a ajuns la aproape 200.000...

SocialDe ce sărbătorile de iarnă pun o presiune mai mare pe bugete...

Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Asta pentru că rom...

SocialPercheziţii într-un caz de braconaj arheologic. Hoţii vindea...

Patru percheziţii domiciliare au avut loc marţi, 11 decembrie, într-o anchetă penală cu privire la activităţi de bracona...

SocialRomânul din diaspora care şi-a dăruit indemnizaţia de consil...

Ovidiu Burduşa este întreprinzător în industria hotelieră şi administrează, alături de soţia sa Andreea, o afacere de pr...

SocialJandarm decorat de Centenar. Meritele care i-au adus Emblema...

În vârstă de 37 de ani, subofiţerul lucrează în cadrul Jandarmeriei din anul 2002, fiind încadrat la Structura de ordine...

PoliticSondaj: Câţi români vor unirea cu Republica Moldova. Procent...

În an Centenar, aproape 70% dintre români susţin unirea cu Republica Moldova, arată un sondaj realizat de Biroul de Cerc...

SocialJumătate dintre locuitorii oraşului Galaţi rămân miercuri fă...

Potrivit Apă Canal SA, oprirea apei potabile va afecta locuitorii din cartierele Aurel Vlaicu, Siderurgiştilor Vest, I.C...

EconomicBişniţă cu bancnota de 100 lei, abia lansată de Centenar. Pr...

Abia lansată de Banca Naţională a României, bancnota de 100 de lei este vândută pe site-urile de specialitate la preţuri...

SocialAutoturism făcut praf de o locomotivă la Jucu. O persoană a ...

O Dacia Logan a fost lovită, marţi dimineaţa, de o locomotivă în localitatea Jucu din Cluj. Ambele persane aflate în maş...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].