logo
miercuri, 23 ianuarie 2019


Categorii

Fostul președinte Nissan, Carlos Ghosn, rămâne în închisoare sub acuzația procurorilor japonezi

Procurorii din Tokyo au pus luni sub acuzare Nissan şi pe fostul preşedinte al companiei, Carlos Ghosn, care rămâne în închisoare, a relatat luni presa japoneză, transferând atenţia de la scandalul legat de ilegalităţile financiare ale liderului companiei la viitorul producătorului auto şi la responsabilitatea directorului general, transmite Reuters.

Ghosn a fost arestat pe 19 noiembrie, sub suspiciunea că şi-ar fi subestimat veniturile cu aproximativ jumătate faţă de valoarea reală de 10 miliarde de yeni (88 miliarde dolari), pe parcursul unei perioade de cinci ani, începând din 2010.

Nissan, care l-a concediat pe Ghosn din funcţia de preşedinte câteva zile mai târziu, a susţinut că ilegalităţile au fost făcute de fostul preşedinte cu ajutorul fostului director reprezentativ Greg Kelly, care a fost la rândul său inculpat.

Nissan a fost pusă sub acuze pentru declaraţii false în rapoartele anuale.

Autorităţile din Tokyo intenţionează să îi rearesteze pe cei doi directori, au spus surse apropiate situaţiei.

Potrivit presei japoneze, cei doi vor fi rearestaţi pentru alte fapte de subestimare a veniturilor, pe parcursul altor trei ani. Cei trei vor rămâne în custodie fără posibilitatea de a fi eliberaţi sub cauţiune.

Biroul procuraturii din Tokyo a refuzat să comenteze.

Nissan cooperează cu autorităţile, cărora le-a pus la dispoziţie informaţii legate de faptele ilegale ale lui Ghosn.

O altă sursă a declarat că există îngrijorări în companie referitoare la posibilitatea ca directorul general Hiroto Saikawa şi alţi angajaţi ai companiei să fie inculpaţi.

Potrivit analiştilor, va fi dificil pentru Nissan să evite să fie acuzată, dacă se va dovedi că şi alţi directori cunoşteau faptele lui Ghosn, sau în cazul în care controalele interne au fost inadecvate.

În mod normal, dacă este vorba despre falsificarea rapoartelor financiare, compania şi cel care a făcut faptele sunt acuzaţi. Nu este surprinzător. Era de aşteptat. Acum, problema directorului general Saikawa devine mai mare. Este dificil să treci cu vederea rolul lui Saikawa în toate acestea. Acest lucru va ajunge în centrul atenţiei acum (avocat şi fost procuror, Nobuo Gohara)

Ghosn şi Kelly nu au făcut nicio declaraţie prin intermediul avocaţilor lor, dar presa japoneză a relatat că aceştia au negat acuzaţiile.

Nissan şi-a intensificat ofensiva împotriva fostului preşedinte, creditatv pentru salvarea de la faliment a companiei. Duminică, Nissan a anunţat că vrea să blocheze accesul reprezentanţilor lui Ghosn într-un apartament din Rio de Janeiro, citând riscurile ca aceştia să distrugă dovezi.

Un tribunal din Brazilia a decis că Ghost are dreptul la acces în apartamentul respectiv, deţinut de Nissan în cartierul Copacabana, dar compania a anunţat contestarea deciziei la o instanţă superioară.

Nissan îl mai acuză pe Ghosn de o serie de infracţiuni, între care folosirea fondurilor companiei în interes personal.

Arestarea lui Ghosn şi Kelly a zguduit bazele alianţei Renault-Nissan şi a şocat industria auto. Ghost este încă preşedinte şi director general al Renault.

Întrebarea este dacă şi cum ar putea fi modificată structura acţionariatului alianţei. La presiuni guvernului francez, Ghost încerca o colaborare mai strânsă în ccadrul alianţei, inclusiv o posibilă fuziune între Renault şi Nissan, în pofida rezervelor puternice ale Nissan.

Unii directori ai Nissan erau de mult timp nemulţumiţi de influenţa prea mare a Renault asupra Nissan, care realizează vânzări mult mai mari decât producătorul francez.

Renault deţine o participaţie de 43% la Nissan, în timp ce compania japoneză are o participaţie de 15%, fără drept de vot, la partenerul francez.

Sursa: news.ro

10 dec 00:00
Comentarii
Ultimele Știri
SocialAccident la giratoriu. O maşină a zburat de pe DN în curtea ...

Un tânăr a zburat cu maşina de pe un drum naţional în curtea unei firme, unde s-a lovit de un buldoexcavator. Şoferul şi...

EntertainmentCele mai norocoase trei zodii ale lunii februarie

Poate părea un moment ciudat pentru unii dintre voi, dar este momentul schimbării. Nu doar că visaţi, acum găsiţi şi sol...

PoliticPonta, după ce PSD a interzis membrilor participarea la even...

Liderul Pro România, Victor Ponta, susţine că este uluit de "imbecilitatea şi grosolănia" baronilor de la centru, care n...

PoliticOrban spune că nu va candida la alegerile europarlamentare: ...

Liderul PNL, Ludovic Orban, susţine că nu va candida la alegerile europarlamentare, precizând că este candidat la funcţi...

SocialUn şofer amendat pentru lipsa trusei medicale a sunat la 112...

Un şofer oprit în trafic şi amendat de poliţişti a găsit o metodă neobişnuită de a se răzbuna pe agenţii de la Circulaţi...

PoliticLudovic Orban spune că informaţiile conform cărora primarul ...

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că sunt simple zvonuri informaţiile că primarul din Iaşi, Mihai Chiric...

PoliticRobu: Printr-o regretabilă eroare în exprimare, în loc de di...

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, revine şi spune că, "printr-o regretabilă eroare în exprimare", a afirmat în decla...

ExterneSute de mii de venezueleni protestează faţă de Nicolas Madur...

Sute de mii de venezueleni au ieşit pe străzi miercuri pentru a cere demisia guvernului preşedintelui Nicolas Maduro, sc...

SocialSalvamontiştii din Sibiu avertizează că în munţii Făgăraşulu...

Salvamontiştii din Sibiu avertizează că în munţii Făgăraşului riscul producerii unor avalanşe este mare - 4, pe o scală ...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].