logo
duminică, 21 aprilie 2019


Categorii

FOTO Lecţie de omenie: monahii şi preoţii cu atestat de medic au consultat gratuit bătrânii unui sat uitat de lume

Caravana medicală organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos a poposit la Nămoloasa Sat, aşezare gălăţeană aflată dincolo de Siret. Sătenii de acolo nu au acces la medic decât dacă merg în cele mai apropiate oraşe: Brăila şi Focşani.

Pe 21 martie, în localitatea Nămoloasa Sat, din judeţul Galaţi, a avut loc un eveniment special, care a alinat suferinţa a peste 100 de săteni bătrâni şi bolnavi.

O caravană medicală formată din preoţi şi monahii care exercită şi profesia de medic, profesori din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, precum şi voluntari de la Centrul Medical „Irina“ din Galaţi au asigurat consult gratuit şi tratament medical celor în suferinţă, echipa fiind însoţită chiar de către iniţiatorul demersului, arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian.

GALERIE FOTO

Înainte de începerea consultaţiilor medicale, ierarhul Dunării de Jos a făcut o vizită elevilor de la clasele primare şi gimnaziale din cadrul Şcolii din localitate, situată în imediata apropiere a bisericii, binecuvântându-i pe toţi şi oferindu-le cărţi de rugăciune şi iconiţe.

Apoi, în biserica parohială, s-a săvârşit Sfinta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din cercul misionar al acestei zone şi a continuat cu slujba Sfântului Maslu, în prezenţa a numeroşi săteni. Cu acest prilej, a avut loc şi o slujba de pomenire pentru preoţii, învăţătorii şi primarii acestei comunităţi trecuţi la cele veşnice.

În continuare, într-un spaţiu special amenajat, cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultaţii de specialitate la peste 100 de persoane defavorizate, cu dizabilităţi, cu vârste înaintate, greu deplasabile, multe dintre acestea cu boli cronice, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare.

Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, investigaţii de tip EKG, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cu risc endemoepidemic şi a bolilor cronice.

Lecţia de caritate de la Nămoloasa Sat FOTO Daniel Lare

De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit în baza prescripţiilor medicale oferite de medicii prezenţi, medicamente gratuite în valoare de 4.500 lei.

Slujirea misionară a fost prelungită din biserică la casele unor credincioşi bătrâni, bolnavi şi neputincioşi, care au primit din partea Consiliului şi Comitetului parohial prin mâinile preoţilor daruri de alimente şi obiecte de uz casnic.

La final, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea de a vizita o expoziţie tematică organizată în acest an de parohie cu sprijinul Consiliului local, în care sunt prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, unelte de lucru din gospodării, icoane vechi, ştergare, vase de lut şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.

Lecţia de caritate de la Nămoloasa Sat FOTO Daniel Lare

Expoziţia aduce în atenţia tinerilor din localitate, dar şi a celor care vizitează această comunitate situată în Câmpia Siretului Inferior, tradiţiile moşilor şi strămoşilor noştri, portul lor popular şi îndeletnicirile pe care aceştia le aveau în gospodării şi cu diverse alte ocazii.

În toată perioada Postului Sfintelor Paşti, la iniţiativa IPS Casian, în Eparhia Dunării de Jos se desfăşoară ample activităţi misionare, medicale şi social-filantropice cu precădere în satele cu populaţie puţină, mai izolate şi cu posibilităţi materiale reduse.

Activităţile sunt organizate în contextul anului 2019, declarat ca „An omagial al satului românesc” şi în cadrul protocolului „Sănătate pentru sate”, încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

24 mar 12:52
Comentarii
Ultimele Știri
SportParis Saint-Germain a câştigat titlul de campioană în Ligue ...

Paris Saint-Germain şi-a asigurat matematic titlul de campioană în Ligue I, duminică, după ce ocupanta locului secund, L...

SocialTânărul care l-a huiduit pe Dragnea la Suceava acuză că a fo...

Tânărul care a reuşit să-l înfurie pe Liviu Dragnea la Suceava susţine că, după ce a fost scos din sala unde avea loc în...

PoliticLudovic Orban reclamă primăria din Alexandria, după ce liber...

"Nu mulţi ştiu, dar s-au depus eforturi uriaşe pentru a ne împiedica să ne prezentăm candidaţii în Alexandria. PNL a sol...

ExterneLider democrat: Trump riscă să fie vizat de procedura demite...

Partidul Democrat, majoritar în Camera Reprezentanţilor, va continua investigaţiile în cazul preşedintelui Donald Trump,...

SocialCuc preia iniţiativa şi îl acuză pe Tudorel Toader: Observaţ...

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat duminică, la Târgu Jiu, că a lansat ordonanţa pe achiziţii, însă a pri...

SocialVIDEO Au fost cozi mari la peşte şi fructe de mare, de Flori...

În duminica Floriilor, au fost cozi mari la peşte şi fructe de mare în centrul Buzăului, unde a avut loc un festival gas...

SportReacţie candidă a lui CTP după Garcia - Halep: „Am răcnit ca...

Analistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi Sport sentimentele care l-au cotropit în timpul meciului câştigat de...

PoliticRaport. Cum au crescut banii daţi pentru partide de la an la...

Banii primiţi de partide de la stat au crescut în 2018 de la 30 de milioane de lei la 170,3 milioane lei, arată ultimul ...

SocialPreotul Opre Crăciun a fost comemorat. Calvarul fostului deţ...

Localnicii au venit în număr mare la slujba de comemorare a preotului Opre Crăciun (1925 – 2012), un fost martir al înch...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].