logo
duminică, 16 iunie 2019


Categorii

INCREDIBIL! Medicii te salvează, dar statul te îngroapă în acte! Urmările birocrației statului român în cazul unei femei bolnave

Degeaba găsesc medicii soluții ca să salveze bolnavii, că statul, chiar și atunci când recunoaște problema, nu reușește să se miște astfel încât să o și rezolve. Deputatul USR Tudor Rareș Pop a trimis, luni, o scrisoare deschisă ministrului Sănătății Florian Bodog și președintelui CNAS Laurențiu Mihai pentru a semna cazul grav al româncei Cristina Udrescu, caz ce demonstrează modul în care birocrația statului român periclitează șansele pacienților de a se trata în străinătate și de a avea un viitor.

Deputatul USR solicită autorităților rezolvarea de urgență a cazului româncei Cristina Udrescu, dar și includerea în lista de rambursare sau într-un program național adecvat a tuturor categoriilor de materiale și aparatură necesare nutriției parenterale totale la domiciliu pentru a scuti statul român de plata unor costuri enorme cu spitalizarea de lungă durată în România sau în alte state membre UE a pacienților. Vorbim de o pacientă pentru care medicii au găsit soluții, dar pentru statul român nu decontează tratamentul decât dacă stă internată în spoital tot restul vieții!

Iată scrisoarea deschisă adresată prim-ministrului Mihai Tudose, ministrului Sănătății Florian Bodog și președintelui CNAS Laurențiu Mihai de către deputatul USR Tudor Rareș Pop, cel care a făcut cunoscut cazul:

"Domnului Ministru al Sănătății, Florian Bodog

Domnului Președinte al CNAS, Laurențiu Mihai

CÂND MEDICINA SALVEAZĂ PACIENTUL, BIROCRAȚIA ROMÂNEASCĂ ÎL UCIDE!

O situație dramatică" – aceasta este formularea folosită de medicii francezi pentru a descrie cazul româncei Cristina Udrescu. O situație în care medicina secolului 21 salvează viața unei femei de 38 de ani, dar birocrația statului român îi periclitează șansa oricărui viitor.

Cristina Udrescu a fost operată în toamna lui 2016 de fibrom uterin în România. Ca urmare a acestei intervenții și a antecedentelor de boală din copilărie, au apărut mai multe complicații post-operatorii. Cristina a suferit 14 intervenții chirurgicale în mai puțin de șase luni! La final, din lungimea normală de 4 metri a intestinului subțire, Cristina a rămas cu doar 30 de centimetri și un diagnostic de sindrom Bowel de intestin scurt permanent cu insuficiență intestinală cronică.

În aprilie 2017, Cristina Udrescu a fost transferată la Spitalul Beaujon – Clichy din suburbiile Parisului, unde a trecut printr-o intervenție chirurgicală de 8 ore pentru restabilirea continuității digestive. Intervenția a fost un succes și evoluția Cristinei a fost pozitivă. Cu toate acestea, viața ei depinde de hrănirea artificială administrată printr-un cateter sau, în termeni de specialitate, alimentație parenterală totală.

Sistemele medicale moderne încearcă nu doar să țină pacientul în viață, dar și să-l redea unei vieți independente și cât se poate de normale. În spitalul parizian, Cristina Udrescu a fost instruită cum să-și administreze singură tot tratamentul necesar, inclusiv alimentația parenterală totală la domiciliu. Acest lucru îi oferă nu doar independență și demnitate, dar o și protejează de riscurile infecțioase aferente unei spitalizări îndelungate și reduce costurile cu îngrijirea ei medicală. În aceste condiții, pronosticul Cristinei este unul optimist.

Dar…

Alimentația parenterală totală la domiciliu nu este asigurată/decontată de sistemul românesc de asigurări medicale. Asta deși alimentația parenterală totală este finanțată integral dacă se petrece în spital, prin fondurile Programului Acțiune Prioritară Anestezie-Terapie Intensivă. Cu alte cuvinte, acest tratament esențial este asigurat de statul român doar dacă este administrat unui pacient în spital, dar nu și la domiciliu.

Dacă sistemul francez învață pacientul cum să-și administreze singur acest tratament pentru a-i crește independența (Cristina Udrescu poate umbla normal, poate desfășura diferite activități fizice ușoare, etc), sistemul românesc blochează acest tip de pacienți în spital, într-o stare de dependență și expuși zilnic riscului infecțiilor intra-spitalicești.

În ultimele 6 luni, Cristina Udrescu a transmis autorităților române mai multe solicitări de soluționare a problemei. Același lucru l-au făcut și medicii care o tratează și conducerea spitalului parizian Beaujon – Clichy.

Comisiile medicale de specialitate din Ministerul Sănătății (ATI și gastroenterologie) au avizat și aprobat la rândul lor faptul că unicul tratament posibil și recomandat în acest caz este alimentația parenterală totală la domiciliu.

Ministerul Sănătății a admis, printr-o adresă oficială în iulie 2017, că “problema ridicată nu este una izolată, mai mulți pacienți pot avea indicație de alimentație parenterală totală de durată" și că “problema este de mare urgență, importanță și gravitate".

Cu toate acestea, 6 luni mai târziu niciuna din autoritățile responsabile – Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate – nu au întreprins vreo acțiune concretă de rezolvare a problemei. În prezent, Cristina Udrescu este internată în continuare în spitalul din Franța, costurile spitalizării sale fiind mult mai mari pentru statul român decât dacă i s-ar acoperi tratamentul la domiciliu în România.

Date fiind faptele de mai sus și lentoarea birocrației medicale românești nocivă atât pentru sănătatea pacienților cât și pentru administrarea eficientă a fondurilor publice existente:

Vă solicităm de urgență includerea în lista de rambursare sau într-un program național adecvat a tuturor categoriilor de materiale și aparatură necesare nutriției parenterale totale la domiciliu.

Această măsură este cea mai logică din punct de vedere economic, scutind statul român de plata unor costuri enorme cu spitalizarea de lungă durată în România sau în alte state membre UE.

Mai important, în lipsa implementării de urgență a modificărilor necesare, demnitatea și dreptul la viață normală a unui pacient și cetățean român sunt încălcate.

Vă reamintim că acest cetățean și-a achitat de-a lungul anilor, cu corectitudine, toate contribuțiile pentru asigurarea medicală publică tocmai pentru a beneficia de protecția acestei asigurări în cazul unei condiții medicale grave. Autoritățile române au datoria să respecte și să satisfacă contractul încheiat.

Nu ca o favoare, ci pentru că sănătatea este un drept!

Dreptul Cristinei Udrescu și dreptul oricărui român aflat în nevoie din cauza bolii.

Domnule Prim-Ministru, domnule Ministru al Sănătății, domnule Președinte al Casei Naționale de Asigurări, prin pozițiile de frunte pe care le ocupați, aveți datoria morală și legală de a proteja sănătatea și viața tuturor cetățenilor români. Nimeni nu ar trebui să facă excepție.

Am toată încrederea că veți înțelege gravitatea situației descrise și urgența rezolvării ei.

Oricând este necesar, vă stau la dispoziție pentru lămuriri suplimentare.

Cu stimă,

Tudor Rareș Pop

Deputat USR, Membru în Comisia pentru Sănătate și Familie".

Evenimentul Zilei

Sursa: evz.ro

16 ian 23:37
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].