logo
vineri, 24 mai 2019


Categorii

INTERVIU | Arvydas Pocius: Statele UE discută de PESCO, dar nu ar trebui să fie o variantă pentru NATO

Statele membre UE au început să discute despre PESCO şi despre ceea ce este necesar să facă pentru a consolida securitatea în Europa, însă nu ar trebui să fie o alternativă pentru NATO, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării, ambasadorul Lituaniei, Arvydas Pocius.

Ambasadorul Lituaniei la Bucureşti a vorbit, într-un interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), despre viitorul relaţiilor transatlantice în contextul dinamicii securităţii şi despre noii promotori ai insecurităţii în Europa.

"Cred că acesta este un subiect bun de discutat, însă nu ar trebui să fie o alternativă pentru NATO. Trebuie să găsească o modalitate de a lucra împreună. UE şi NATO ar trebui să lucreze împreună, nu să se separe", a declarat ambasadorul Lituaniei.

Arvydas Pocius a precizat că statele europene trebuie să fie pregătite pentru insecuritatea care ar putea fi creată de naţionalismul radical sau de intensificarea populismului în zona Mării Baltice.

Redăm interviul integral:

MEDIAFAX: Care este viitorul relaţiilor transatlantice în contextul schimbării dinamicii securităţii şi a politicilor globale?

Arvydas Pocius: Ei bine, pot vorbi doar din perspectiva Lituaniei. Când ţara mea a devenit membră NATO, în 2004, anul în care Lituania a devenit de asemenea membră UE, a reprezentat probabil cea mai fericită şi mai norocoasă zi, nu doar pentru mine, ci şi pentru ţară în sine. După 15 ani de ocupaţie sub Uniunea Sovietică, a fost ca un vis devenit realitate. Da, ne-am declarat independenţa la 11 martie 1990, dar pentru încă trei ani am avut forte armate ruse pe teritoriul nostru. Teoretic, eram o ţară independentă, dar practic nu eram.

Trupele ruseşti au plecat din ţara noastră în 1993 şi evident a fost o uşurare pentru noi, fiind oameni liberi. Am înţeles astfel că fără susţinerea statelor vestice este greu să supravieţuieşti, fiind un vecin al unui stat estic atât de mare. Scopul politico-strategic era să devenim un stat membru în NATO şi UE. Acum, fiind membri UE şi NATO, pot spune că primim cele mai bune idei despre cum ne putem dezvolta şi doar avantaje. Doar împreună suntem puternici şi putem continua.

MEDIAFAX: Cum influenţează noii promotori ai insecurităţii în Europa, precum naţionalismul radical, intensificarea populismului, viitorul securităţii în Marea Baltică?

Arvydad Pocius: Aceasta nu este o problematică foarte importantă pentru ţara noastră. Până acum, nu am avut astfel de probleme. S-a întâmplat mai curând în state vestice. Noi nu am fost vizaţi de atacuri teroriste sau de valuri mari de refugiaţi. Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi, trebuie să discutăm despre acest lucru şi să facem schimb de experienţe cu alte state.

MEDIAFAX: Ce rol ar putea România să aibă ca pol al stabilităţii în Europa de Est şi ca punct de legătură în cadrul Alianţei transatlantice?

Arvydas Pocius: Cred că statele membre UE au început să discute despre PESCO şi despre ceea ce este necesar să facă pentru a consolida securitatea în Europa, nu doar a membrilor NATO, ci şi în celelalte state europene. Cred că acesta este un subiect bun de discutat, însă nu ar trebui să fie o alternativă pentru NATO. Trebuie să găsească o modalitate de a lucra împreună. UE şi NATO ar trebui să lucreze împreună, nu să se separe. Acesta este punctul meu de vedere.

La 11 decembrie 2017, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie de stabilire a cooperării structurate permanente (PESCO), la mai puţin de o lună de la primirea notificării comune din partea statelor membre referitoare la intenţia lor de a participa. Cele 25 de state membre care participă la PESCO sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania şi Suedia. La 13 noiembrie 2017, miniştri din 23 de state membre au semnat o notificare comună privind cooperarea structurată permanentă (PESCO) şi au înaintat-o Înaltului Reprezentant şi Consiliului. La 7 decembrie 2017, Irlanda şi Portugalia au notificat şi ele decizia lor de a lua parte la PESCO.

Arvydas Pocius, ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Lituania în România, a participat la conferinţa pe securitate organizată de Monitorul Apărării, parte a MEDIAFAX Group.

Monitorul Apărării şi Securităţii a organizat marţi Conferinţa "Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României", printre invitaţii de marcă la eveniment numărându-se experţi în securitate, militari de rang înalt şi membri ai serviciilor de intelligence, printre care: Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania, Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA), Hans-Lothar Domröse (fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum), Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C), Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu).

21 apr 09:28
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].