tracknews.rotracknews.chtracknews.uk
logo


rss
Categorii

INTERVIU cu poetul Sebastian Remus Crăciun, elev în clasa a VIII-a: "Din cuvântul dizabilitate contează ultimele nouă litere: abilitate!"

Sebastian Remus Crăciun, elev în clasa a-8-a la Colegiul Naţional Dragoş Vodă din Câmpulung Moldovenesc, poet, a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate Gandul.info şi Mediafax, despre cărţile publicate, dar şi despre cum vede el lumea şi viaţa la 15 ani.

“Viaţa e ca un boomerang. Primeşti ceea ce dai. Şi cum eu ştiu că dau sau mă străduiesc să dau iubire şi pozitivitate, îmi place să cred că primesc exact ceea ce dau şi că oamenii se strâng în jurul meu doar cei care merită să fie şi cei cu care rezonez pe acest plan al pozitivului”, spune el.

Despre viitorul României, Sebastian Remus Craciun spune că: „România îşi va găsi oamenii, iar oamenii vor regăsi România şi vor fi mândri de ea. Nu vom mai avea acest exod al oamenilor care pleacă, vom avea oameni care vin …..Lumea se schimbă dacă ne schimbăm noi”.

Redăm intergral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX şi Gândul.info de Sebastian Remus Craciun.

Reporter : Ce este extraordinar în viaţa ta ?

Sebastian Remus Crăciun: Extraordinar în viaţa mea e că pot s-o trăiesc şi că am două ingrediente necesare pentru a trăi nu doar a exista: aşteptarea şi speranţa sau iubirea şi speranţa, pentru că atunci când iubeşti aştepţi acel ceva.

Reporter : Care sunt cele mai mari şanse pe care le-ai primit în viaţă?

Sebastian Remus Crăciun: Cea mai mare şansă pe care am primit-o în viaţă este, deşi pare ciudat, aceea de a nu merge în picioare. Dacă eram un copil considerat normal şi făceam lucruri aşa zis normale, probabil că nu aveam şansa pe care o am şi anume şansa de a cunoaşte oameni minunaţi oameni cu suflet mare şi cu talente imense şi aceea de a citi. Prin intermediul cititului pot spune că am trăit mai multe vieţi la un loc şi mi se pare de-a dreptul fascinant că viaţa e atât de scurtă şi sunt atât de puţine cărţi de citit. Sincer aş vea ca toata lumea să aibă şansele mele de a a intra în contact cu această lume, dar nimeni să nu o facă aşa cum am făcut- o eu pentru că nu toată lumea ar putea să îndure.

Reporter : Câte cărţi ai lansat şi ce exprimi în cărţile tale?

Sebastian Remus Crăciun: Până în prezent am lansat cinci cărţi : “Teama de speranţă”, “To be or not Toby”, “Cu moartea pe moarte călcând”, “Numărătorul de paşi” şi ultima “DEmers”. În cărţile mele este lumea în care trăiesc cu bune cu rele, cu terapii sau fară terapii, oamenii care trăiesc alături de mine, sentimentele pe care le încerc, tot ceea ce am întâlnit şi m-a impresionat.

Reporter : Ce scrii acum?

Sebastian Remus Crăciun: Acum am în plan doua proiecte: o antologie de poezie religioasă iar alta e un nou mic roman cu o temă maritimă. Nu spun mai mult sper sa fie gata şi să citiţi atunci.

Reporter: Ce-ai făcut cu banii luaţi din vânzarea cărţilor?

Sebastian Remus Crăciun: Am făcut două intervenţii chirurgicale la Chişinău de miofibrotomie care m-au ajutat în a-mi recupera mersul pierdut…Recuperările sunt foarte scumpe, dar voi continua. Mersul îmi dă o satisfacţie mai mare decât orice sumă de bani posibilă.

Reporter : Câte ore exersezi pentru recuperarea tetraparezei pe zi?

Sebastian Remus Crăciun: Încerc să duc învăţătura şi recuperarea în paralel, învaţătura nu trebuie neglijată, pot petrece şi 5-6 ore pentru recuperare. Viaţa mea e compusă din zile care se perindă între şcoală şi recuperare.

Reporter: Cât faci dus-întors la recuperare, cu cine mergi, de câte ori şi cam cât durează drumul?

Sebastian Remus Crăciun: Variabil, în funcţie de zona în care mă duc. Dacă fac recuperare aici în Câmpulung, atunci drumul nu prea durează. Dacă fac recuperare în apropiere, la Gura Humorului, drumul durează aproximativ două ore, iar dacă merg cu mama în restul ţării, la diverse clinici de recuperare din ţară, drumul durează aproximativ douăsprezece ore. Uneori mergem la clinicile din zona Ardealului, la Sibiu la clinica privată Sfântul Nectarie a lui Mihai Neşu, iar alteori mergem la restul clinicilor din ţară. Dar în medie un drum cu mama la o clinică privată sau nu din această ţară durează douăsprezece ore.

Reporter : De ce te-ai apucat de arte marţiale?

Sebastian Remus Crăciun: Pentru că voiam să văd şi să simt aşa cum vede şi simte un om dintr-o altă cultură, am fost fascinat dintotdeauna nu numai de cultura mea ci şi de a altora şi mi-am dat seama că pe lângă rolul frumos şi înălţător al artelor marţiale, acestea te învaţă şi adevăratele virtuţi morale şi mi-ar putea ajuta printr-o formă de destindere, de divertisment şi recuperării mai rapide. Am avut noroc să întâlnesc un om exact pe sufletul meu, domnul sensei Ciocoi Mihail, care nu m-a crezut niciodata când am spus că nu pot. Aşa cum nu am crezut nici eu. Şi acum cred că sunt mulţumit de ceea ce am ajuns sa însemn în sala de judo.

Reporter: Ce însemnă pentru tine cuvântul dizabilitate?

Sebastian Remus Crăciun: Un citat care până acum era atribuit scriitorului H.G. Wells dar care între timp s-a dovedit ca nu are autor sigur, arată exact ce conteaza pentru mine din cuvântul dizabilitate, arată atât de bine încât mi-aş fi dorit să-l fi spus eu. Din cuvântul dizabilitate contează ultimele nouă litere: abilitate!

Reporter : Care este cea mai frumoasă zi pe care ai trăit-o în familie ?

Sebastian Remus Crăciun: Mi-e greu să dau un răspuns concret. Familia mea e o familie frumoasă în care cred că se întâmplă doar lucruri frumoase şi toate zilele sunt înălţătoare. Cert este ca îmi iubesc familia şi mă bucur de ea.

Reporter : Care este minunea vieţii tale?

Sebastian Remus Crăciun: Viaţa mea e o continuă înşiruire de minuni, e greu să aleg doar una dar, după cum am mai spus, e minunat că mi s-a dat şansa să trăiesc şi voi explica de ce. Sunt supravieţuitorul unei sarcini gemelare, adică m-am născut din gemeni, iar fratele meu a murit la câteva zile după naştere şi eu însumi eram la un pas de moarte de câteva ori, printre aceste încercări numărându- se o moarte clinică. Nu mă sperii să vorbesc despre asta, dar regret, regret că eram prea mic sa îmi amintesc o asemenea experienţă despre care am auzit ca este dată celor privilegiaţi de divinitate.. Au urmat şi alte peripeţii la fel de riscante, aşa încât miracolul vieţii mele, deşi poate suna lacrimogen şi puţin clişeic, e faptul că după atâtea aventuri sunt aici să le şi povestesc şi sper că într-un viitor cât mai apropiat sau îndepărtat să fac chiar o carte despre aceste minuni.

Reporter : Care sunt oamenii cei mai importanţi din viaţa ta?

Sebastian Remus Crăciun: După familie, desigur, omul cel mai important în viaţa mea este mentorul meu, poetul humorean Florin Popitaru care mi-a arătat că din acel mic Bacovia,cum îmi spuneau oamenii, care se gândea la moarte, viaţa de dincolo, şi teme de meditaţie în general foarte sumbre, se poate ajunge şi la ceva mai bun. Mi- a arătat ca viaţa e frumoasă şi că poezia trebuie să inspire speranţă oamenilor. Nici măcar din punct de vedere religios oamenii nu cred într- un Dumnezeu al durerii aşa că nici ei n- ar trebui să simtă durerea. Dacă în schimb poeziile mele păstrează cândva sau undeva o undă de meditaţie, acum este un pur procedeu poetic şi sunt sau cred că sunt un om foarte optimist.

Reporter : Care sunt cele mai frumoase daruri pe care le-ai primit in viata ta?

Sebastian Remus Crăciun: Cele mai frumoase daruri? Păi cărtile. Cărţile pentru că nu numai că mi-au oferit posibilitatea să văd ce va fi în viitor şi să cunosc trecutul dar, au fost o metodă prin care mi-am adus aminte uşor de oamenii din viaţa mea, de oamenii din prezent. Abraham Lincoln spunea “un om pe care nu- l voi uita nicioadată e un om care aduce o carte”. La mine funcţioneaza ad literam. Adică nu ţin minte nume, dacă nu le întâlnesc de foarte multe ori de-a lungul timpului dar ţin întotdeauna minte un om care îmi dă o carte şi sunt capabil să reproduc oricând povestea şi împrejurările în care am primit-o, cum şi când.

Reporter : Care este cea mai frumoasă zi pe care ai trăit-o ca scriitor?

Sebastian Remus Crăciun: Cea mai frumoasă zi pe care am trait-o ca scriitor, o spun fara ocolişuri e aceea cu emisiunea “Clipa de fericire”. În primul rând pentru că a fost surpriză şi în al doilea rând pentru că mi-a fost lansată cartea în una din cele mai mari librării. Plus de asta la câtva timp am intrat într-un anticariat să îmi iau o carte şi librarul m- a întrebat dacă nu sunt baiatul de la Clipa de fericire si mi-a făcut o reducere de 25%.

Reporter : De ce crezi că ţi se întâmplă atâtea lucruri bune?

Sebastian Remus Crăciun: Viaţa e ca un boomerang. Primeşti ceea ce dai. Şi cum eu ştiu că dau sau mă străduiesc să dau iubire şi pozitivitate, îmi place să cred că primesc exact ceea ce dau şi că oamenii se strâng în jurul meu doar cei care merită să fie şi cei cu care rezonez pe acest plan al pozitivului.

Reporter : Cum iţi imaginezi lumea atunci când tu vei fi mare?

Sebastian Remus Crăciun: Când eu voi fi mare nu ştiu cum va fi lumea pentru ca nu mi- a fost dat să prezic viitorul şi n-o să fiu nici romancier SF. Pot spune că lumea va fi mai bună. Nu vor mai exista probabil războaie religioase, oamenii vor înţelege că sunt creaţi de acelaşi Dumnezeu, oamenii vor fi mai buni, nu va mai exista discriminare de nici un fel, pe scurt lumea va fi o lume în care ai vrea să trăieşti.

Reporter : Cum crezi că vei schimba tu lumea?

Sebastian Remus Crăciun: Lumea se schimba dacă ne schimbam noi. Daca istoria îmi va pune un loc printre marii oameni sau printre poeţii prăfuiţi cu o singură ediţie de care nu îşi aduce nimeni aminte sau pur şi simplu îmi va uita numele, istoria hotărăşte. Ea este cea care işi alege oamenii iar eu nu pot împiedica sau forţa nimic din toate astea.

Reporter : Unde te vezi peste 10 ani?

Sebastian Remus Crăciun: Sunt poet nu profet. Pot spune doar că,cu ajutorul lui Dumnezeu, sper ca peste 10 ani să fiu într-o condiţie înfloritoare, să fiu acelaşi om frumos, zic eu, care să împărtăşească aceeaşi bucurie..

Reporter : Ce inseamna România pentru tine?

Sebastian Remus Crăciun: România pentru mine e pe drept cuvânt grădina Maicii Domnului. O iubesc pentru că inspiră poezie şi traieşte în frumos, de la capitolul mituri la capitolul oricare. România e o ţară frumoasă care merită mai mult decât are şi merită nişte oameni frumoşi în fruntea ei.

Reporter: Ce îţi place la ţara ta?

Sebastian Remus Crăciun: În ţara mea îmi place tot, sunt mândru de tot ce înseamnă România. Sunt mândru de trecutul glorios, de tot ce a dat această ţară în toate ramurile artei, de la pictură până la poezie şi sculptură, de oamenii glorioşi, de invenţiile care s-au făurit aici, sunt mândru ca trăiesc intr-o tara în care limba are nişte cuvinte absolult unice pe care doar eu ca român le pot rosti şi înţelege, până la urma sunt mândru că sunt român şi o spun cu toată convingerea.

Reporter : Ce nu îţi place la ţara ta?

Sebastian Remus Crăciun: Ce nu îmi place la ţara mea…hmmm….pot spune că nu îmi place modul în care a ajuns la momentul actual. După cum am spus merită lucruri mai bune, merită oameni mai buni în frunte şi merită să fie consacrată să luptăm pentru ea. Faptul că am ajuns unde am ajuns e un lucru pentru care ar trebui să plângem. Dar am credinţa ca până la urmă ne vom ridica, pentru că nu e în firea noastră să stăm fără să facem nimic. Această ţară merită mai mult şi atunci când se va întâmpla asta, dacă voi mai trai, voi fi cel mai fericit om de pe pământ.

Reporter :Cum iţi imaginezi România când tu o să fii mare?

Sebastian Remus Crăciun: Am mai spus şi o mai spun: sunt poet nu profet. Dar îmi place să cred că atunci când eu voi fi mare România va fi o ţara care îşi va găsi oamenii iar oamenii vor regăsi România şi vor fi mândri de ea. Nu vom mai avea acest exod al oamenilor care pleacă, vom avea oameni care vin şi oameni care sunt mândri, vom avea ceea ce trebuie să avem.

Interviul a fost realizat cu sprijinul doamnei Anca Crăciun, căreia îi mulţumim! Cărţile lui Sebastian pot fi comandate la tel. 0727 426 272.

17 mar 09:44
Comentarii
Ultimele Știri
ExterneRusia consideră că nu este posibilă revizuirea acordului ...

Rusia consideră că nu este posibilă revizuirea acordului nuclear cu Iranul semnat în 2015, a anunţat, joi,...

ExterneKim Jong-un şi Moon Jae-in vor discuta despre pace, prosper...

Kim Jong-un, liderul regimului de la Phenian, va discuta ”cu inima deschisă” cu preşedintele Coreei de Sud, Moon...

Politic InternVIDEO Alexandr Lukaşenko: Moldova trebuie mereu să rămân...

Întors la Minsk după o vizită de două zile la Chişinău, preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko, a avut...

ExternePeter Szijjarto: Şansa cea mai realistă a Ungariei de a-ş...

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, a declarat, joi, că cea mai ”realistă” şansă a ţării sale...

Politic InternS-au încins spiritele la şedinţa CUC: Delegaţia Rusiei s...

În cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC) de joi, 26 aprilie, de la Bender, au avut loc discuţii...

EntertainmentDupă Oxford International Art Fair, pictorul Bogdan Mihai R...

Pictorul Bogdan Mihai Radu participă ca pemiant la Tokyo International Art Fair, după ce a cucerit primul loc la...

ExterneJim Mattis se aşteaptă să aibă loc noi operaţiuni împo...

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat, joi, că se aşteaptă ca în următoarele zile să aibă loc...

SocialUn bărbat a fost înşelat de escroci după ce a crezut că...

Un localnic din Deva a pierdut aproape 6.000 de lei, după ce a fost anunţat că a devenit câştigătorul unui premiu...

Politic InternLiviu Dragnea îi răspunde Klaus Iohannis: N-am avut şi nu...

Liviu Dragnea a comentat joi seară declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre „înţelegeri secrete cu...

mai mult...Sport
SportUn român va arbitra la turneul final al Champions League la...

Constănţeanul Marius Ciulin, unul dintre cei mai experimentaţi arbitri români de baschet va fi oficia în acest an...

SportÎncă un amical pentru naţionala României: cu cine ne tes...

Echipa naţională a României va disputa pe 5 iunie, pe teren propriu, o partidă de verificare contra echipei...

SportSimona revine pe teren! S-a stabilit ora meciului dintre Hal...

Simona Halep se întoarce pe terenul de tenis şi va evolua vineri în sferturile de finală ale turneului de la...

SportVIDEO Surpriză mare la Stuttgart: favorita germanilor n-a c...

Estona Anett Kontaveit s-a calificat în sferturile de finală de la Stuttgart, după ce a câştigat partida cu Angie...

SportCu cine va juca Simona Halep din sferturile de la Stuttgart....

Adversara Simonei Halep, numărul 1 mondial, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart va fi Coco...

SportŞansa i-a surâs Simonei Halep: a scăpat de adversarul pe ...

Simona Halep s-a calificat în sferturi la Stuttgart, dar suprafaţa de joc nu o încântă. Ea o va întâlni pe Coco...

Eveniment
EvenimentPiaţa maşinilor noi, la cel mai bun nivel din ultimii nou...

Românii încep încet, încet să se reorienteze către maşinile noi. peste 28.000 de unităţi. Astfel, piaţa...

EvenimentPrimarul Constanţei, în avionul care a revenit la Bucureş...

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, s-a aflat în avionul Tarom cu destinaţia Barcelona şi care a...

EvenimentMaşinile poluante nu vor fi interzise în Capitală

Primăria Capitalei îi linişteşte pe bucureşteni şi spune că, în viitorul apropiat, nu intenţionează să...

EvenimentCurtea Supremă aşteptată să pronunţe sentinţele în do...

După patru amânări consecutive, Curtea Supremă urmează să pronunţe astăzi sentinţele în dosarul...

EvenimentPublicaţia Times New Roman va da în judecată CNCD: „Art...

În legătură cu decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin care Times New Roman a...

EvenimentCurtea Supremă a amânat pentru 9 mai pronunţarea în dosa...

Curtea Supremă a amânat din nou, pentru a cincea oară, pronunţarea sentinţelor în dosarul retrocedărilor...

Economic
EconomicCNAIR a finalizat în regie proprie lucrările de reparare a...

Regionalele Bucureşti şi Constanţa ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au...

EconomicGuvernatorul BNM: Victoriabank şi Moldova-Agroindbank se af...

Băncile comerciale Victoriabank şi Moldova Agroindbank se află sub supravegherea intensivă a Băncii Naţionale...

EconomicElectrica va contesta amenda aplicată de Consiliul Concuren...

Electrica va contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei în urma investigaţiei privind...

EconomicSTUDIU Cei mai mulţi bani ai românilor se duc pe mâncare ...

În fiecare lună, cei mai mulţi bani ai românilor se duc pe mâncare (753 lei) şi pe cheltuielile legate de...

EconomicCirca 80% din angajatori au majorat salariile brute

Aproximativ 80% din cele 6,3 milioane de contracte de muncă existente în România au fost modificate în Revisal,...

EconomicElectrica SA va contesta în instanţă sancţiunea care va ...

Decizia consiliului Concurenţei de a sancţiona furnizorii de energie - inclusiv Electrica SA - de a reduce tarifele la...

Entertainment
EntertainmentImagini spectaculoase cu rotitul cocoşului de munte, surpri...

Imagini spectaculoase cu rotitul cocoşului de munte, un fel de ”dans nupţial” pentru a atrage femelele şi a se...

EntertainmentCoaste de miel, legume la grătar şi sos pesto: recomandare...

Pentru că de 1 Mai mulţi români obişnuiesc să sărbătorească Ziua Muncii la un grătar, vă propunem să...

EntertainmentApariţia incredibilă a ducesei de Cambridge, imediat după...

După ce Kate Middleton şi-a făcut apariţia publică la numai şapte ore după naştere, arătând fără cusur,...

EntertainmentLOTO 6 DIN 49, LOTO 5 DIN 40, JOKER ŞI NOROC: Numerele extr...

Joi, 26 aprilie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc după ce la...

EntertainmentKanye West şi-a declarat dragostea pentru „fratele“ Don...

Rapperul american Kanye West i-a adus miercuri un omagiu lui Donald Trump, numindu-l „fratele său“, un mesaj care...

EntertainmentCând este mai ieftin să călătoreşti în Europa, de 1 Ma...

De 1 mai şi de Rusalii, planurile de pornit la drum şi-au făcut loc în preocuparea tot mai multor călători români...

Externe
ExterneATENTAT DEJUCAT în Italia: Un membru al reţelei teroriste ...

Un presupus membru al reţelei teroriste Stat Islamic suspectat că pregătea un atentat a fost arestat în oraşul...

ExterneMarea Britanie şi Franţa denunţă o „cascadorie“ publ...

Rusia şi Siria au prezentat joi, la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), mai mulţi civili sirieni...

ExterneMike Pompeo, confirmat în funcţie de Senat, devine noul ş...

Mike Pompeo, actualul director al CIA, a fost confirmat joi de Senatul american în postul de secretar de Stat, la timp...

ExterneAmbasadorul Franţei la UE părăseşte o reuniune la Bruxel...

Ambasadorul Franţei la UE a părăsit o reuniune, la Bruxelles, în semn de protest faţă de prevederea unor...

ExterneDATA la care Donald Trump va efectua o vizită oficială în...

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va efectua o vizită oficială în Marea Britanie pe 13 iulie, a confirmat...

ExterneTrump afirmă că şi-ar putea schimba atitudinea faţă de ...

Donald Trump a sugerat joi că ar putea să nu mai păstreze distanţa faţă de ancheta procurorului special Robert...

Justiție
JustițieSaakaşvili, consemnat la domiciliu pe timpul nopţii pentru...

O Curte de Apel de la Kiev a dispus vineri consemnarea la domiciliu, pe trimpul nopţii, a opozantului Mihail...

JustițieUn presupus logistician în atentatele de la 3 noiembrie şi...

Unul dintre presupuşii logisticieni ai atentatelor de la 13 noiembrie 2015 şi atacului din Thalys de la 21 august...

JustițieTribunalul București a decis: TEL DRUM nu intră în insolv...

Judecătorii de la Tribunalul București au admis cererea DNA de interdicție a inițierii procedurii de dizolvare sau...

JustițieEXCLUSIV Cine sunt clujenii SĂLTAȚI de DIICOT și Agenția...

Rețeaua de clujeni care vindeau medicamente interzise în Statele Unite, funcționa atât de bine încât avea...

JustițieTribunalul Bucureşti a admis cererea DNA de blocare a proce...

Tribunalul Bucureşti a admis vineri solicitarea DNA privind instituirea pentru 60 de zile a interdicţiei iniţierii...

JustițieAvocaţii lui Julian Assange cer justiţiei britanice să an...

Avocaţii lui Julian Assange au cerut vineri justiţiei britanice să anuleze mandatul britanic de arestare emis pe...

Social
SocialCazul bătrânului bătut cu sălbăticie de doi tineri înt...

Bărbatul de 66 de ani bătut cu sălbăticie în 31 martie de doi tineri într-un pasaj din Braşov va fi plasat...

SocialAccident naval în Delta Dunării, în apropiere de Crişan....

Un accident naval a avut loc joi seara la mila 8, în Delta Dunării, în apropierea localităţii Crişan. O persoană...

SocialUn autobuz cu 15 călători a luat foc în mers, în Arad. V...

Un autobuz aparţinând societăţii de transport în comun din oraşul Arad a luat foc în mers, joi. Toate cele 15...

SocialSpitalul Judeţean Buzău va avea în curând propriul RMN

Spitalul Judeţean va fi dotat cu RMN-ul primit printr-un program guvernamental. Potrivit autorităţilor judeţene, în...

SocialÎncă un articol din Codul Penal, declarat de CCR neconstit...

Curtea Constituţională a României a declarat încă un articol din Codul Penal ca fiind neconstituţional, acesta...

SocialAtracţiile judeţului Buzău, promovate la un târg de turi...

Consiliul Judeţean va promova atracţiile judeţului, săptămâna viitoare, la Târgul Internaţional de Turism de la...