tracknews.rotracknews.chtracknews.uk
logo


rss
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU MONITORUL APĂRĂRII ŞI MEDIAFAX | Neculai Banea (IAR Braşov): Modernizăm elicoptere Puma pentru misiuni ONU/ Elicopterul de atac Viper, visul aproape împlinit cu "Dracula", după 21 de ani

IAR Braşov modernizează elicoptere Puma (Airbus), model cercetare –salvare, care vor fi utilizate de armata română pentru misiuni ONU în Africa, obiectivul contractual fiind livrarea de patru asemenea elicoptere, a declarat, într-un interviu pentru MAS/MEDIAFAX, directorul general Neculai Banea.

"Avem un program important de modernizare a elicopterele Puma, un model nou de cercetare- salvare, elicopter pe care România îl va utiliza în misiuni ONU în Africa. Anul viitor, România va avea misiuni în slujba ONU cu elicoptere Puma. Noi trebuie să-l calificăm, să-l omologăm. Să livrăm primele patru elicoptere. Este un obiectiv contractual. Înseamnă şi foarte mulţi bani ca turnover pentru IAR Braşov", a spus directorul general Neculai Banea, într-un interviu acordat pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) şi MEDIAFAX.

De asemenea, în ceea ce priveşte colaborarea cu Airbus, directorul general al IAR Braşov a spus că elicopterului H 215 M, care face obiectul unui contract general, este "elicopterul de nouă generaţie care va înlocui în timp Puma, dar în acelaşi timp îşi va creea propria sa nişă în România, pentru o serie întreagă de misiuni", în special ale Forţelor Navale, dar reprezintă şi "fructificarea unei relaţii tradiţionale, de 48 de ani” şi trecerea sa într-un stadiu superior.

"M-aş bucura dacă am găsi soluţia să identificăm o primă comandă de 16 elicoptere H 215, să punem în aplicare acest acord de cooperare cu Airbus şi să punem în funcţiune capacitatea de 10 mii de metri pătraţi creată deja la Ghimbav", a precizat Banea.

În privinţa relaţiei cu Bell Hellicopter, directorul general al IAR Braşov a spus că s-a semnat un memorandul de înţelegere, care vizează elicopterul de atac AH 1 Z Viper.

"Când s-a pus din nou problema ca armata română să se doteze cu elicoptere de atac şi în special Forţele Terestre să aibă în dotare o nouă armă – elicopterul de atac – care va schimba complet strategia de operare a Forţelor Terestre din România, bineînţeles că am căutat, din nou, să ne îndeplinim misiunea. Adică să fim în slujba armatei române. Şi, în acest sens, am semnat un memorandum de înţelegere cu Bell Helicopter. Prin care spunem că, dacă armata română va cumpăra elicopterul de atac AH 1 Z Viper, ultimul şi cel mai modern, aproape visul nostru cu Dracula dus la îndeplinire în zilele dumneavoastră (...) IAR este pregătită să facă o cooperare industrială cu Bell, pentru a integra la Braşov acest model de elicopter. Vom vedea, în funcţie de cantitatea de elicoptere, cât de mult integrăm la Braşov", a mai spus Neculai Banea, în interviul pentru MAS-MEDIAFAX.

De asemenea, directorul general al IAR Braşov a mai vorbit şi despre oportunitarea constituirii unui grup de elicoptere cu baza pe aeroporturile Tuzla sau Kogălniceanu, având în vedere că la "Marea Neagră nu există niciun operator care să asigure, în caz de ceva, naufragiu, funcţia de cercetare-salvare pe mare" şi că rezervele de petrol şi gaze, descoperite recent înseamnă funcţionarea unor platforme marine care trebuie deservite, prin transport, pentru legături şi intervenţie în caz de accidente .

Prezentăm textul integral al interviului acordat de către directorul general al IAR Braşov, Neculai Banea pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) şi MEDIAFAX:

" Reporter: Compania dvs este un caz rar şi în industria de apărare şi în economia românească, sunteţi foarte curtat . De americani, de europeni. Care este soluţia cea mai bună?

Neculai Banea: E bine că suntem curtaţi. Dacă dvs aţi constatat că suntem curtaţi, este un lucru bun.

IAR Braşov îşi caută locul. Facem parte din sectorul industriei de Apărare. Ne cunoaştem misiunea. Suntem o fabrică care suntem în slujba tuturor instituţiilor care fac parte din sistemul naţional de Apărare. În primul rând, Ministerul Apărării Naţionale, dar nu numai. Şi Ministerul de Interne, şi SRI. Suntem furnizori de elicoptere.

Bineînţeles că încercăm să fructificăm poziţia pe care o avem, anume aceea de a fi integrator de elicoptere. Şi cum toate ţările au nevoie de elicoptere, pentru tot felul de misiuni, IAR vrea să facă parte din acest complex, care asigură elicoptere, în funcţie de nevoile pe care le are fiecare ţară în parte, sau fiecare sistem de forţe.

Noi am identificat nişte necesităţi.

În primul rând, am identificat necesitatea ca să fructificăm cooperarea tradiţională cu fosta Eurocopter – azi Airbus – IAR există în domeniul acesta de 48 de ani pe baza acestei cooperări. Toate elicopterele pe care le deţine azi Ministerul Apărării Naţionale sunt produse de IAR, efectuată mentenanţa de IAR Braşov sau modernizate de IAR Braşov. Dar sâmburele este cooperarea cu francezii.

Bineînţeles că am încercat să dăm un nou impuls acestei cooperări şi asta ne-a determinat ca anul trecut, în luna aprilie, să semnăm un contract general cu Airbus, prin care stabileam cooperarea industrială şi comercială în ceea ce priveşte producerea elicopterului H 215 M. Este elicopterul de nouă generaţie şi care va înlocui în timp Puma, dar în acelaşi timp îşi va creea propria sa nişă în România, pentru o serie întreagă de misiuni.

Am în vedere, în primul rând, Forţele Navale. Ştiţi foarte bine că se discută de programul de corvete, dar care corvete trebuie să aibă şi un elicopter. Şi atunci avem în vedere să acoperim această nişă şi vrem să fructificăm această relaţie tradiţională, de 48 de ani, să o ducem pe alt plan.

Nu numai pentru România. Dorim ca acest elicopter să îl producem şi pentru alte ţări.

Sunt stabilite nişte reguli. Sunt ţări în care IAR poate fi prim-contractor, pentru că avem o anumită tradiţie de cooperare cu ţara respectivă şi avem identificate un număr de ţări.

Sunt alte ţări în care Airbus va fi prim-contractor şi IAR va fi partener.Dorim să cooperăm cu Airbus în ceea ce priveşte elicopterul multirol, clasa mediu greu H 215 M.

Din această cauză suntem curtaţi de partea europeană.

În acelaşi timp, nu uităm faptul că România are dreptul să deţină 120 de elicoptere de atac.

Dacă vă amintiţi, începând cu anul 1996 s-a lucrat la un astfel de program. S-a născut în 1996, 1997 ceva. Dacă nu îşi aduc aminte, le aduc eu aminte că în 21 mai, mai sunt câteva zile şi se împlinesc 21 de ani , s-a deschis World Trade Center din Bucureşti, cu semnarea a două contracte: contractul prin care IAR vindea armatei române 96 de elicoptere de atac Dracula, pe baza unei cooperări cu Bell Helicopter şi siuultan cu cumpărarea de către Bell a pachetului majoritar de acţiuni deîinut de statul român la IAR.

Au trecut 21 de ani fără să se întâmple nimic. Datorită, datorită...faptului că noi avem o problemă: ceea ce hotărâm nu ducem până la capăt.

Când s-a pus din nou problema ca armata română să se doteze cu elicoptere de atac şi în special Forţele Terestre să aibă în dotare o nouă armă – elicopterul de atac – care va schimba complet strategia de operare a Forţelor Terestre din România, bineînţeles că am căutat, din nou, să ne îndeplinim misiunea. Adică să fim în slujba armatei române. Şi, în acest sens, am semnat un memorandum de înţelegere cu Bell Helicopter.

Prin care spunem că, dacă armata română va cumpăra elicopterul de atac AH 1 Z Viper, ultimul şi cel mai modern, aproape visul nostru cu Dracula dus la îndeplinire în zilele dumneavoastră ...

Este aproape acelaşi, patru pale, bimotor ...

Reporter:...dar după douăzeci de ani...

Neculai Banea: Exact după 21 de ani ...

Noi, IAR aveam contractul de atunci. Şi le-am făcut o surpriză americanilor. Că le-am arătat că putem să scurtăm perioada de negociere, că avem tot ce ne trebuie.

Deci, avem înţelegerea cu Bell că, dacă armata vrea să achiziţioneze aceste elicoptere, IAR este pregătită să facă o cooperare industrială cu Bell, pentru a integra la Braşov acest model de elicopter. Vom vedea, în funcţie de cantitatea de elicoptere, cât de mult integrăm la Braşov. După aceea, să se facă mentenanţă pentru tot ciclul de viaţă a acestui elicopter la Braşov.

De asemenea, am stabilit să facem un studiu de tranziţie, ca să vedem în ce ar consta o astfel de cooperare. Deja este o primă formă, am primit exemplarul acum câteva zile.

Dorim cooperarea şi cu Bell Helicopter pentru acest program. Cum spuneam, misiunea IAR este să fie în slujba armatei române, în principal.

Dacă armata română vrea acest tip de elicopter, noi dorim să oferim. Printr-un parteneriat industrial cu cineva. Dacă armata română doreşte să cumpere elicoptere Apache, de la compania Boeing, voi intra în cooperare cu Boeing , ca să fac elicoptere Apache.

Nu noi selectăm modelul de elicopter, ci îl stabileşte armata română, în funcţie de necesităţi.

Şi atunci, dorim să găsim soluţiile de a coopera: şi cu componenta europeană, şi cu componenta americană. Pe program, pe contracte comerciale. Nu se pune problema de a intra compania sub controlul unuia sau altuia.

Eu încerc şi sper că am experienţa necesară încât să fac ca acele două programe, dacă se ajunge, să se poată derula în centre de profit separate, dar sub aceeaşi umbrelă, a IAR, fără să se deranjeze una sau alta. Sau să se distrugă reciproc, Doamne fereşte!

Suntem deschişi. De asta apare, zilele astea, problema că IAR este curtat. M-aş bucura să fie aşa şi să se materializeze cele două programe.

Rep: Cum vedeţi, în general, starea industriei de apărare ? IAR e doar printre puţinele excepţii pozitive...

Neculai Banea: IAR a avut curajul ca in 2015 să intre pe bursă. Acţiunile IAR sunt tranzacţionate la bursă: asta înseamnă transparenţă, dorinţa de performanţă. Dacă vă uitaţi, IAR creşte an de an. Ca cifră de afaceri, număr de personal, profitabilitate.

IAR Braşov nu are un leu datorie la vreun buget . Nu are un credit. Investim, atât cât ni se permite, distribuţia profitului să rămână şi la IAR. Deci încercăm să ne întărim.

Acum, despre industria de Apărare. Ştiţi foarte bine că în 2016 s-a scos o lege pentru industria de Apărare, este creat cadrul legislativ necesar, este nevoie, în schimb, de multă investiţie, pentru că tehnologic este nevoie.

Noi am gândit ca orice program de achiziţii pe care armata română îl va face, în cadrul acestor programe de dotare cu tehnică sau cu altceva, să se facă pe bază de parteneriate industriale.

Nu mai ai timp să faci cercetare tehnologică, armata are nevoie de tehnică mâine. Atunci, ca să fie «mâine» soluţia este ca, în momentul în care se stabileşte un program de achiziţii în armata română, imediat să vedem care este partenerul extern.

Să intre în parteneriat cu o companie omologă română şi împreună să creeze acel parteneriat prin care din România să se livreze produsul, să se integreze maxim în România – dacă se poate şi pe orizontală – şi mentenanţa pe întreg ciclul de viaţă să se facă în România.

Pentru că se reduc costurile. Făcând aşa, se reîntorc la bugetul de stat o grămadă de bani. Prin taxe, impozite. Aproximativ 40 la sută se reîntorc la bugetul de stat, se reîntregeşte bugetul de stat. Asta e soluţia, după părerea mea: în toate planurile de achiziţii să se găsească implicate o uzină din domeniu şi cu o cooperare cât mai largă în industria orizontală.

Când spun industria orizontală, mă gândesc şi de stat, şi privată.

Pentru că, au apărut între timp în România foarte multe intreprinderi private în domenii de vârf, de înaltă tehnologie.

E păcat să gândim că industria de apărare înseamnă numai industrie de stat. Înseamnă orice operator economic care produce tehnică de luptă. Tehnică de luptă înseamnă şi software, şi hard.

Poate este cel mai propice moment ca să fructificăm acest buget, pe care îl va primi armata, de doi la sută pe zece ani cel puţin, ca să se întoarcă în industria de apărare. Şi inclusiv statul român să aibă curajul ca să identifice nişte investiţii pe care să le facă în anumiţi operatori economici, pentru creerea acestui salt tehnologic.

După aceea, ei se vor descurca.

Rep: Până la sfârşitul anului, care este principalul obiectiv al IAR ?

Neculai Banea : Avem un program important de modernizare a elicopterele Puma, un model nou de cercetare- salvare, elicopter pe care România îl va utiliza în misiuni ONU în Africa. Anul viitor, România va avea misiuni în slujba ONU cu elicoptere Puma. Noi trebuie să-l calificăm, să-l omologăm. Să livrăm primele patru elicoptere. Este un obiectiv contractual. Înseamnă şi foarte mulţi bani ca turnover pentru IAR Braşov.

Aş vrea să facem paşi importanţi în aceste două cooperări de care vă spuneam.

M-aş bucura dacă am găsi soluţia să identificăm o primă comandă de 16 elicoptere H 215, să punem în aplicare acest acord de cooperare cu Airbus şi să punem în funcţiune capacitatea de 10 mii de metri pătraţi creată deja la Ghimbav.

Să dăm drumul la linie. Dacă dai drumul la linie, ai cum să inviţi şi alţi posibili clienti: uite, vino, îţi dau elicopterul ăsta, aici se fabrică. Dai mai multă încredere.

Vă dau un exemplu, poate cineva îl aude. Vedeţi dvs, la Marea Neagră nu există niciun operator care să asigure, în caz de ceva, naufragiu, funcţia de cercetare-salvare pe mare. În mod normal, se poate crea la Tusla, Kogălniceanu un grup de la 6-10 elicoptere, varianta “cercetare-salvare”, care să poată intervină pe mare, în caz de ceva.Şi nu spun numai pe partea română. De la ruşi până la Istanbul, acest operator poate asigura.

Doi:Toată lumea ştie că s-au descoperit în zona continentală a României rezerve importante de petrol şi gaze. Vor fi platforme marine, care trebuie deservite. Trebuie să duci şi aduci echipaje. Se pot întâmpla accidente. Trebuie să asiguri transport şi legătură. Având o bază de elicoptere acolo, se pot oferi chiar fonduri europene.

Îi dai o nuanţă civilă, nu militară acestei activităţi. Se pot obţine fonduri europene, mai ales că este Airbus. Sunt Franţa, Germania, Spania, trei piloni importanţi ai comunităţii europene.

Putem să scriem programe, care să atragă bani. Important este să ai puţină inteligenţă şi să faci treaba aceasta.

Noi industria, nu putem. Dar pot să dau idei!

Rep Multumesc. Neculai Banea : Cu mare plăcere."

(Interviu realizat de Indira Crasnea)

20 mai 18:23
Comentarii
Ultimele Știri
EvenimentZece răniţi într-un accident produs în Ungaria în care au fo...

Zece persoane au fost rănite, pe o şosea din Ungaria, într-un accident în care au fost implicate trei vehicule - un micr...

SportRecital Columbia! 3-0 cu Polonia şi naţionala lui Lewandowsk...

Columbia a învins Polonia cu 3-0 şi rămâne în cărţi pentru calificarea în optimile de finală ale Cupei Mondiale. În schi...

SocialUn nou control MCV în România. Când începe Comisia Europeană...

Comisia Europeană derulează un nou control în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) ce va avea loc în ...

EvenimentBREAKING | Recep Erdogan a câştigat din PRIMUL TUR alegerile...

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a câştigat din primul tur scrutinul prezidenţial, conform rezultatelor anunţ...

SocialDespre impactul proiectelor cu finanţare europeană în comuni...

24 de tineri de la Colegiul Naţional Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria fac echipă ca să deruleze un proiect în c...

PoliticaPaleologu: Greu putea alege preşedintele un moment mai prost...

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, critică momentul ales de preşedintele Iohannis pentru a-şi anunţa candid...

ExterneRachete interceptate în capitala Arabiei Saudite

Sistemele antiaeriene ale Arabiei Saudite au interceptat, deasupra capitalei Riyad, două rachete balistice lansate de in...

PoliticaPaleologu: Greu putea alege preşedintele un moment mai prost...

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu consideră că greu putea alege preşedintele Klaus Iohannis un moment mai pr...

SocialAl doilea protest antiguvernamental la Sibiu în aceeaşi zi

Câteva mii de oameni s-au adunat în seara zilei de duminică, 24 iunie, la Sibiu pentru a continua să protesteze faţă de ...

mai mult...Sport
SportCM 2018| Germania învinge Suedia cu un gol marcat în minutul...

După 0-1 în primul meci, contra Mexicului, Germania avea neapărat nevoie de victorie în partida cu Suedia, pentru a mai ...

SportCM 2018| Mexic - Coreea de Sud, scor 2-1, în grupa F

Naţionala Mexicului a învins, sâmbătă, scor 2-1, prima reprezentativă a Coreei de Sud, în primul meci din etapa a doua a...

SportBirmingham. Kvitova, prea puternică pentru Buzărnescu

Mihaela Buzărnescu a fost învinsă de Petra Kvitova în semifinalele turneului de la Birmingham, 6-3, 6-2 pentru jucătoare...

SportCM 2018 | Serbia - Elveţia 1-2, în etapa a doua a Grupei E

În a doua etapă a Grupei E, Elveţia a reuşit să învingă Serbia, scor 2-1, după un meci spectaculos. Golurile au fost mar...

SportBirmingham. Buzărnescu o învinge pe Svitolina şi e în semifi...

Mihaela Buzărnescu s-a calificat în semifinalele turneului de la Birmingham, după ce a depăşit-o categoric pe Elina Svit...

SportCM 2018|Brazilia învinge dramatic Costa Rica

Naţionala Braziliei s-a chinuit serios să treacă de Costa Rica. A fost 2-0 pentru Selecao, cu golurile marcate de Coutin...

Eveniment
EvenimentSOLSTIŢIUL DE VARĂ. Ziua de azi e cea mai lungă zi din an

Astăzi este solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an, eveniment care marchează debutul verii astronomice. În tradiţia...

EvenimentPROTEST la Cluj faţă de modificările Codului de procedură pe...

Peste 1.000 de persoane au protestat, marţi seara, la Cluj-Napoca, faţă de modificările la Codul de procedură penală. Oa...

EvenimentȘcoala Gimnazială nr.1 din Voluntari a primit numele geograf...

În cadrul suitei de acțiuni dedicate comemorării centenarului Marii Uniri, la propunerea Domnului Primar Pandele Florent...

EvenimentCapacitate 2018. Rezultatele Evaluării Naționale

Absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională pot verifica, marţi, rezultatele evaluării. Acestea a...

EvenimentBirchall i-a cerut lui Wess Mitchell sprijinul SUA pentru pr...

Vicepremierul Ana Birchall a solicitat, marţi, în cadrul întrevederii avute la Palatul Victoria cu Wess Mitchell, asiste...

EvenimentFiul lui Tudorel Toader, a ajuns la spital, în urma unui acc...

Fiul lui Tudorel Toader a ajuns marţi dimineaţă la spital, după ce ar fi aţipit la volan şi maşina pe care o conducea a ...

Cultură și Media
Cultură și Media"Art Time"- o săptămână de vals în parcurile Timişoarei...

Valsul şi opereta cuceresc în această săptămână trei dintre parcurile centrale ale Timişoarei, unde marţi, joi şi sâmbăt...

Cultură și MediaFestival „PoveştIE” la Dunărea de Jos

Evenimentul se va desfăşura pe 24 iunie 2018, cu începere de la ora 11,00, în Grădina Botanică a Complexului Muzeal de Ş...

Cultură și MediaReconstituire istorică de excepţie, duminică, la Galaţi

Evenimentul este cu acces liber şi este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi. Potrivit organizatorilor,...

Cultură și MediaCuminţenia Pământului, s-a "blocat" în proceduri

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarelor "Cuminţeniei Pământului", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în februarie 2...

Cultură și MediaXenofobia lui Einstein, trădată de jurnalele de călătorie...

Jurnalele de călătorie private pe care Albert Einstein le-a scris în timpul unui turneu al său în Asia, în anii 1920, de...

Cultură și MediaDirijorul Horia Alexandrescu, concerte extraodinare la Iași ...

Dirijorul Horia Andreescu se va afla în luna iunie la pupitrul Filarmonicii "Moldova" şi al Filarmonicii "George Enescu"...

Economic
EconomicIT. Start-up românesc, cumpărat cu milioane de dolari

Froala Labs, un start-up fondat în 2014 de programatorii Ştefan şi Diana Neculai, care a construit un produs cu care a a...

EconomicBanca Mondială: nou parteneriat de țară cu România

Priorităţile stabilite de noul Cadru de Parteneriat de Ţară al Băncii Mondiale cu România, care va avea o perioada de ci...

EconomicWizz Air, Tarom şi Ryanair în top Air Help. Cele mai bune co...

Wizz Air, Tarom şi Ryanair sunt companiile cu cele mai mici întârzieri din România, arată clasamentul anual al celor mai...

EconomicȘoc: SUA, tarife suplimentare de 200 de miliarde de dolari p...

Decizia preşedintelui Donald Trump de a ameninţa China cu tarife suplimentare de 200 de miliarde de dolari pe importuri ...

EconomicCât pierdem fiindcă Parlamentul PSD nu votează Legea offshor...

Legea offshore, care ar crea cadrul tehnic şi financiar pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, continuă s...

EconomicCum forțează statul băncile sa crească dobânzile la depozit...

Ministerul Finanţelor (MFP) concurează cu băncile pentru atragerea disponibilităţilor populaţiei odată cu lansarea în ac...

Entertainment
EntertainmentCunoscut actor britanic, leşinat pe un aeroport din România...

Mark Fleichmann, cunoscut pentru rolurile sale din filmul Inception şi din serialele Being Human ori Wolfblood, a leşina...

EntertainmentPiese neştiute ale lui Prince, lansate post-mortem

Un album cu piese noi ale lui Prince va fi lansat pe 21 septembrie, a anunţat Warner Bros. Records, casa de discuri a câ...

EntertainmentHathaway şi "experienţele de natură sexuală " la Hollywood...

Actriţa americană Anne Hathaway spune că a avut "experienţe de natură sexuală foarte urâte" la Hollywood, unele la debut...

EntertainmentGSP:Udrea are ofertă de 1 milion $ de la Netflix

Elena Udrea susţine ca a avut o propunere de la Netflix pentru a face un serial, se arata într-un interviu acordat în Co...

EntertainmentSecretul prin care Michael Jackson „sfida gravitaţia“

Neurochirurgii au descris în detaliu cum a realizat Michael Jackson mişcările de dans imposibile din punct de vedere bio...

EntertainmentPrinţul Charles, românizat: înainte de masă bea o ţuica

Prinţul Charles şi-a continuat vacanţa în Transilvania şi sâmbătă, unde a ajuns pentru prima dată pe Valea Crișului, aca...

Externe
ExterneAlertă cu BOMBĂ în Londra. Poliţia a a arestat un bărbat...

Poliţia londoneză a anunţat vineri că a reţinut un individ care pretindea că deţine o bombă, la gara Charing Cross, afla...

ExterneUE este împotriva unui "Guantanamo pentru migranţi"

Uniunea Europeană are în vedere înfiinţarea în state terţe a unor 'platforme regionale de debarcare' a migranţilor salva...

ExterneLondra a mai făcut un pas în afara Europei

Un proiect de lege considerat crucial pentru desfăşurarea procedurii de Brexit a fost adoptat de Parlamentul britanic du...

ExterneFostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, la alegerile prez...

Fostul premier ucrainean şi actual lider al formaţiunii politice Batkivşcina, Iulia Timoşenko, a anunţat miercuri că int...

ExterneSUA s-au RETRAS din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunţat că Statele Unite s-au retras din Consiliul pentru Drepturile Omului al Na...

Externe500 de arme de foc, găsite într-o casă din California

Poliţiştii din Biroul şerifului din districtul Los Angeles au găsit la reşedinţa unui infractor condamnat peste 500 de a...

Justiție
JustițieBoureanu, doi ani şi două luni, cu suspendare pentru ultraj...

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 l-au condamnat, miercuri, la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pe C...

JustițieIoan Neculaie, eliberat condiționat după șase luni

Tribunalul Brașov a decis ca omul de afaceri Ioan Neculaie să fie eliberat condiţionat, potrivit Digi 24. Decizia este d...

JustițiePrincipalele modificări ale Codului de Procedură Penală

Parlamentarii PSD+ALDE au votat modificarile Codului de Procedură Penală pe repede inainte, noaptea "ca hotii", la ora 2...

JustițieParagraful prin care noua Procedură Penală lezează Constituț...

Parlamentarii PSD+ALDE au votat modificarile Codului de Procedură Penală pe repede inainte, printre care si un paragraf ...

JustițieÎCCJ anulează probele DNA în dosarul Mihaielei Iorga

Instanţa supremă a decis, luni, restituirea dosarului în care Mihaiela Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizar...

JustițieSemnatură falsă pe un protocol cu SRI?

Fostul preşedinte al instanţei supreme, Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul dintre SRI, Parchetul Genera...

Social
SocialPericol public: Alimente expirate de un an, într-un supermar...

Cristi Brâncovan, un reprezentant activ al societății civile, a postat pe rețeaua de socializare Facebook imagini surpri...

SocialALERTĂ METEO. Ploi şi grindină în majoritatea ţării

Meteorologii anunţă instabilitate atmosferică manifestată prin ploi, descărcări electrice şi grindină pentru cea mai mar...

SocialTeleorman, judeţul cu 16 pensionari la 10 salariaţi

Ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în primul trimestru al anului în curs, numărul me...

SocialMETEO. Grindină şi vijelii periculoase, de duminică până lun...

Ploi torenţiale cu descărcări electrice şi căderi de grindină. Acesta este anunţul meteorologilor pentru următoare două ...

SocialPSD-iștii vor avea #rezistență in Piața Victoriei

Sâmbătă, între orele 18.00 şi 23.00, în Piaţa Victoriei este anunțată, de catre protestatarii #rezist organizarea unui p...

SocialRomânia trebuie să admită famiile gay, căsătorite in UE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că soţii de acelaşi sex se bucură de libertatea de a circula, precum perec...