logo
vineri, 19 aprilie 2019


Categorii

Isărescu dă lecții de economie în cadrul audierilor de la Parlament. Cum l-a umilit pe Zamfir

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a sosit, marți, alături de întreg Consiliul de Administrație al BNR, la audierea cu privire la ROBOR de la comisiile Senatului programată pentru data de 12 februarie. Cu toate că nu este membru al comisiilor, Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului participă la ședință.

UPDATE 12.50 Isărescu a răspuns unei întrebări formulate de senatorul PSD Serban Nicolae privind căile ce pot fi urmate pentru ca firmele din România și populația să beneficieze de dobânzi mici.

Știu ce vreți. Vreți dobânzi mici. Atunci trebuie să faceți asta”

Sunt trei lucruri care puteți să le faceți: inflație mică, deficite mici, de la 2,5% din PIB la 1% și reducerea deficitului extern. Dacă deficitul bugetar poate fi micșorat de către Parlament („sunteți cu bugetul în față”, le-a spus Isărescu), micșorarea celui extern este de durată, căci privește exporturile - importurile, etc. ”Nu veți putea duce dobânda ROBOR în jos fără condițiile menționate”(Isărescu)

UPDATE 12.20 Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei, în timp ce Daniel Zamfir a făcut referire că în urmă cu 10 ani punea presiune pe trezorieri, iar acum se plânge că nu are pârghii.

Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune folosiţi asta. Parlamentul în înţelepciunea sa să modifice OUG 50 să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi ministerului de finanţe"( Muguru Isărescu).

Zamfir: ”În 2008, situaţia vă contrazice discuţia dintre trezorierii băncilor, spuneau <>. Asta reieşea. Există în acea investigaţie o declaraţie a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cintează, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii aveaţi atunci legale să intervenţi şi azi nu?”

Trebuia să vă uitaţi la cifre. Dvs. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe.” (Isărescu)

Zamfir: ”Investigaţia Consiliului Concurenţei e document oficial.”

Cîţu: ”Domnule preşedinte nu e document oficial”

Chemaţi-l pe cel de la Consiliul Concurenţei. În 2008 a fost premier actualul preşedinte al Senatului. Atunci a fost o cădere a pieţei, mulţi bancheri au cheltuit ce aveau în trezorierie, au vândut şi titlurile de stat. Cum să nu îl ameninţe. Citenză intervine şi dacă dobânda ajunge la 4% dar când a ajuns la 200%"(Isărescu)

UPDATE 12.00 Tăriceanu,adresându-se către Isărescu: ”Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii”. Tăriceanuu arată că parlamentarii sunt dispuşi, pentru a scădea din costurile finanţării pentru firmele, să primească şi sugestii de la reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).

„Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreună? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii”(Călin Popescu-Tăriceanu)

UPDATE 11.55 Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR):„Nu am ţinut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară - n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu senatorului ALDE Daniel Zamfir, la audierea din Parlament.

În plus, Guvernatorul BNR a susţinut că a declarat că va creşte ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite ştiind că va creşte indicele ROBOR.

A, spun un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”(Isărescu).

Tăriceanu: ”Am o întrebare. Din cate am inteles, practica stabilirii ROBOR este o sesiune de tranzactionare intre banci, urmand ca in cursul zilei, tranzactiile sa se faca la alt nivel de dobanda. Vreau sa a intreb: ar exista si o alta modalitate de clacul a ROBOR?”

Cotațiile la 3 luni nu sunt manipulate și nu sunt false. Acolo se fac si operatiuni la termen. Legatura ROBOR cu creditul s-a facut din 2010 cand, a a părut o Directiva europeana care solicita ca partea variabila sa fie legata de o dobanda de piata. Din 2010 s-a gasit acest indice. S-a discutat cu Protectia Consumatorului, nu am decis doar noi. Piata functioneaza 8 ore. Si in cael sfert de ora se face un fixing. Spunem ca fixingul e corect deoarece Romania este una din cele 3 tari europene unde fixingul se face pe baza unor cotatii ferme. In restul zilei au loc tranzactii care se situează in jurul acestor tranzactii. Exista arhiva BNR si se pot verifica aceste date. Tranzactiile se fac nu la o singura dobanda. Exista ROBOR la o zi, la o saptamana, la o luna, la 3 luni, la 6 luni...fiecare cu alt nivel de cotație. La unele se fac tranzactii zilnice, la altele nu. Dar asta nu inseamna ca sunt fictive! 80% din tranzactii se fac la termen de o zi, 2 zile și o saptamana.Cand Statul incaseaza platile- taxe, impozite etc-dobanzile se duc in sus ”(Isarescu)

Tăriceanu:”Nimeni nu spune ca bancile sa nu faca profit. Dar profiturile să fie in marje rezonabila”

D-le presedinte, cum va spuneam, piata este doar intre banci. Si aveti cuvantul meu ca se bat pana la o sutime de procent. Ca daca un trezorier pierde, il trage managerul de ureche! Iar dacă trece de 3.5%, il suna Cinteza pe seful bancii si-l ia la intrebari! Dar confuzia vine din faptul ca se iau cifrele de la termenu de o zi si se compara cu cele de la 3 luni. Va garantez ca nu e nicio manipulare! Piata functioneaza foarte bine! Intrebarea e de ce s-a luat ca referinta dobanda la 3 luni. Si va raspund: pentru ca s-a considerat ca aceea e cea mai stabila! Are cea mai mica volatilitate!(Isarescu)

Zamfir:”Domnule Guvernator, e greu sa spuneti cu mana pe inima ca nu e maniipulat. Păi uitati ca in 2008 s-a intamplat ceva care contrazice tot ce spuneți! In 2008 trezorierii bancilor s-au inteles intre ei. In acea investigatie a Consiliului Concurentei e un email. Ce parghii legale aveti atunci sa scadeti ROBOR si nu puteti sa faceti acum?”

Trebuia sa va uitati la cifre!(Isarescu)

Zamfir: ”La ce cifre domnule Isarescu?”

Noi lucram cu cifre! Acea investigatie a fost inchisa si la Comisia Europeana. In 2008 dl presedinte al Senatului era premier. Multi bancheri si-au cheltuit leii si au vandut si titlurile de stat. Si neavad bani au dus dobanzile la cer!Atunci dobânda a ajuns la 200 %. Atunci chiar s-a luat o masura ca dobanda in piata sa nu fie peste 25% (Isărescu)

Zamfir:”Deci ati plafonat ROBORul! Dvs sunteti impotriva plafonarii dobanzilor! Cu toate astea ati plafonat...”

Sunt alte piete, d-le presedinte! Piata monetara e piata vitala a Romaniei! (Isărescu)

Zamfir:”Nivelul dobanzilor la creditele ipotecare e mai mare in Romania decat in alte tari! Iar la dobanzi e mai mic.”

Asa pot da si eu cu cifre, domnule președinte.Pai comparati si alti indicatori. Inflatia. Sau deficitele noastre.(Isărescu)

Zamfir: ”Pai Spania...”

Spania e in zona euro! Uitati-va la statele din jurul nostru care nu sunt in euro! Luati rapoartele BNR.(Isărescu)

Călin Popescu Tăriceanu este cel care a deschis discuțiile: ”Având în vedere că LIBOR a fost manipulat, nu trebuie exclusă ipoteza că și alți indici pot fi manipulați.Îl rog pe colegul meu Daniel Zamfir să intre în subiect”

Daniel Zamfir, șeful Comisiei Economice a Senatului, neavând pregatirea necesară pentru a purta o discuție financiară, a lansat un atac la adresa guvernatorului BNR: ”Apreciez că ați venit alături de întreg Consiliul de Administrație.Audierea de azi vizează temele din invitație. Nu vom discuta despre bonusul de pensionare pe care vi l-ați dat. Discutăm doar despre ROBOR și inflație și despe Raportul de la finalul anului trecut”.

In deschiderea întâlnirii, Isărescu a subliniat confuzia făcută în societatea românească, anume că banca ar fi condusă doar de el și nu de un Consiliu de Administrație, cum se întâmplă de fapt. Discuțiile privesc încasarea de către guvernator a unei indemnizații de pensionare în 2015 acordată de banca centrală, din fondurile proprii. Indemnizația a fost acordată căci expirase mandatul guvernatorului la conducerea BNR și avea vârsta de
pensionare.

Buna dimineața d-le președinte al Senatului, domnilor...Vă mulțumim pentru invitație. Am venit alături de Consiliul de Administrație pentru că am observat că uneori există o confuzie cum că BNR e condusă de o singură persoană. Suntem toți aici nu ca să impresionăm, ci ca să răspundem legii care ne guvernează.

Aș da răspunsuri scurte urmând ca, dacă mai rămân nelămuriri, să le clarificăm.

Legat de finanțarea bancară, doar un număr mic de companii sunt bancabile, deși sursele de finanțare interne sunt mai mari decât nivelul creditării. Sunt mai mulți bani la bănci decât pot băncile să acorde credite. Când ai un grad scăzut de intermediere scade nivelul creditului și cresc costurile.. Dl prim viceguvernator Georgescu poate dezvolta acest subiect petru că a scris o serie de lucrări pe această temă, lucrări care sunt publice. Dl viceguvernator Voinea- coordonatorul Raportului de Stabilitate- poate dezvolta chestiunile legate de costul finanțărilor firmelor românești.”

Daniel Zamfir: ”Am câteva întrebări. Dvs sunteți responsabil de politic monetară. Despre ROBOR: au fost un lung și de declarații ale Dvs, contradictorii. In noiembrie spuneați că e o problemăa băncilor pe care BNR doar îl calculează. La fel, spuneați, procedati si în legatura cu cursul. In 15 ianuarie spuneati ca ROBOR e principalul instrument de politică monetară. Când ați spus adevărul?”

Senatorul Daniel Zamfir i-a reproşat că nu răspunde la întrebări, ci a venit cu un discurs, în timp ce Isărescu a spus că "nu stăm într-un prepeleac".

Isărescu a dat un răspuns pertinent:

În ambele cazuri, d-le Președinte. Să vă explic: alimentarea cu lichidități, inclusiv a TRezoreriei se face prin această piață. BNR nu are niciun cont pe persoană fizică. Si noi ne luam banii tot prin bănci. Bancile cotează intre ele- unele au surplus iar altele au deficit de lichiditate. Noi vedem care e situatia monetara reala a fiecarei banci. Fiecare bancă face 2.000 de plati si 3000 de încasări. In funcție de asta au surplus sau deficit de lichiditate.

”Piața monetară e doar între bănci. De aceea se cheamă piață valutară interbancară”.(Isărescu)

Daniel Zamfir continuă atacul, dovedind vaădit că nu cunoaște instrumentele financiar-bancare: ”În legea concurenței se spune că înțelegerea între bănci e interzisă!”

Răspunsul lui Isărescu vine prompt:

Da, înțelegerea de tip cartelar! ROBORul e o dobândă stabilită între bănci. Există întrebarea dacă ROBORul e stabilit cartelar. Răspunsul este clar NU.

Tăriceanu intervine, încercând sa pondereze discuțiile: ”Am o rugăminte: fiecare parte să aibă răbdarea de a nu se întrerupe reciproc”

Isărescu continuă demonstrația:

Robor nu poate fi cartelizat întrucât există un culoar de dobânzi între care acesta se poate plimba. Dacă toate băncile ar avea exces de lchiditate ar coborî dobânda la 1.5% și s-ar opri orice dobândă de cartelare. Dacă băncile sunt în deficit de lichiditate, ROBORUL crescă , iar când ajunge la 3.5% și se pot împrumuta direct de la BNR. E un sistem automat folosit de mai toate băncile centrale și care funcționează foarte bine.

Zamfir continua tirada întrebărilor: ”Când ROBOR era 0.7% ați îndemnat oamenii să se împrumute în lei. De ce ați făcut asta, știind că ROBOR urma să crească?

Isărescu explică foarte clar:

Atunci era și inflație mică. BNR a prezentat din 2014 câte 4 rapoarte de inflație. Toate întrebările DVS ăși au răspunsul în acele rapoarte. Când inflația în România a fost negativă, dar cu creșteri salariale mari și cu creștere de activitate economică. Nu a fost deflație ș ci dezinflație. Noi am lăsat dobânda cheie la 1.75%. Nu am vrut să speriem pe nimeni și nune-am jucat cu dobânda cheie ci am activat alte instrumente de pol monetare. Consecința a fost că nu s-a apreciat leul, nu am creat turbulențe, iar economia a crescut cu păstrarea echilibrelor

.

12 feb 13:26
Comentarii
Ultimele Știri
EconomicRECORD: 17 milioane de turişti, pe câmpurile de flori olande...

Biroul Olandez de Turism estimează un număr de peste 17 milioane de vizitatori ai ţării, pe parcursul sărbătorilor pasca...

SportAstra Giurgiu - U Craiova 0-1, în runda a şasea a play-off-u...

U Craiova a câştigat meciul din rundea a şase a play-off-ului din Liga I Betano, disputat vineri seară, pe terenul celor...

ExterneMike Pompeo anunţă că SUA va continua eforturile privind den...

Secretarul de stat american Mike Pompeo a informat că eforturile Statelor Unite, privind denuclearizarea, continuă, după...

Entertainment„Din culisele cinematografiei“. Povestea românului care, dup...

După ce a fost actor sau cascador la Buftea, în filme precum „Baltagul“, „Mihai Viteazul“, „Mirii anului II“ sau „Şapte ...

EvenimentCinci bărbaţi, arestaţi preventiv după percheziţiile făcute ...

Cinci bărbaţi, cu vârste între 33 şi 62 de ani, au fost arestaţi preventiv în urma celor 46 de percheziţii făcute în jud...

SocialUniunea TESA din Sănătate le cere public lui Dragnea şi Tări...

Uniunea TESA din Sănătate cere public preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, prec...

ExterneRomânia şi Turcia au semnat un protocol comercial: Bucureşti...

România şi Turcia au semnat, vineri, un protocol al Comisiei Comune pentru Relaţii Economice şi Comerciale, anunţă minis...

SportDoi şerpi au pătruns în biroul unuia dintre cei mai mari fot...

George Weah (52 de ani), preşedintele Liberiei şi fostul mare fotbalist al anilor 90', a avut parte de o surpriză neplăc...

SocialFostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, ACHITAT. Decizia instanţ...

Persoanele trimise în judecată în dosarul în care fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, a fost acuzat de fapte de corupţie...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].