logo
duminică, 21 aprilie 2019


Categorii

Jocurile video, disciplină sportivă sau dependență?. Vezi unde

Împătimiţii de jocuri video ajung să confunde cele două realităţi: lumea reală cu cea virtuală şi să plătească, fără să-şi dea seama, un preţ uneori prea mare: renunţă la şcoală, la familie sau, în cazul cel mai rău, devin nişte „drogaţi moderni", dependenţi de lumea virtuală în care şi-au transpus întreaga viaţă.

Dar, iată că, în anumite locuri din lume, se încearcă ”exploatarea” acestei plăceri, stimulând spiritul competitiv pentru a-l aduce la rangul de sport.

În mai multe licee din opt state americane, jocurile video au devenit disciplină sportivă, elevii putând să-și formeze echipe și să participe în turnee, unde își reprezintă școala.

Este a doua țară din lume în care jocurile pe calculator sunt considerate drept sport, după Coreea de Sud. Este o formă de recunoaştere a creşterii acestei pieţe care adună sute de milioane de jucători la nivel mondial.

Și nu numai atât, spre exemplu , Universitatea din California, Irvine, îi plătește studentului James Lattman 5.160 $ pe an pentru ajutor financiar pentru a juca un joc video numit League of Legends.

Dacă se poate primi o bursă pentru a practica sporturi cu mingea,de ce să nu existe posibilitatea de a primi o bursă pentru jocul de e-sportsball. ”Târgul e corect”, sunt de părere studenții americani si se pare ca nun numai ei. Conducerea unor universități si licee au subscris la această idee.

Sursa video: You Tube

Conform estimărilor, anul acesta, piaţa jocurilor electronice va depăşi valoarea de un miliard de dolari.

Specialiştii îi avertizează insă pe gameri asupra exceselor. Dependenţa de jocurile electronice a fost declarată, anul trecut, afecţiune psihică de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Noile instrucţiuni ale OMS subliniază că diagnosticul de dependenţă este garantat când comportamentul jucătorilor este suficient de sever încât să determine deteriorări semnificative la nivel personal, familial, social, educaţional, ocupaţional şi chiar şi în alte zone importante de funcţionare a jucătorului.

Organizația Mondială a sănătății a clasificat dependența de jocuri (gaming disorder) drept o tulburare mintală, în ciuda părerilor criticilor, însă mai avem multe de învățat despre factorii care duc la dependență.

Poziţia OMS este contestabilă şi neconcludentă, a declarat industria jocurilor electronice, specialiştii medicali subliniind că, în timp ce majoritatea jucătorilor nu-şi fac rău lor sau altora, unii devin dependenţi şi trebuie trataţi ca atare.

O nouă cercetare susține că dacă înțelegem motivul pentru care lumea se joacă, am putea identifica persoanele care au cel mai mare risc de a deveni dependente. Studiul a analizat fecvența cu care studenții se jucau, dar și nivelurile de anxietate și simptomele mai multor boli mintale.

Douglas Gentile, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Iowa, a declarat:

Pentru cele mai multe persoane, jocurile video sunt o modalitate sănătoasă de a elimina stresul acumulat, însă unii ajung într-un punct în care nu mai pot controla acest comportament. Pierderea controlului este, desigur, un aspect al dependenței”

.

24 mar 11:38
Comentarii
Ultimele Știri
SportParis Saint-Germain a câştigat titlul de campioană în Ligue ...

Paris Saint-Germain şi-a asigurat matematic titlul de campioană în Ligue I, duminică, după ce ocupanta locului secund, L...

SocialTânărul care l-a huiduit pe Dragnea la Suceava acuză că a fo...

Tânărul care a reuşit să-l înfurie pe Liviu Dragnea la Suceava susţine că, după ce a fost scos din sala unde avea loc în...

PoliticLudovic Orban reclamă primăria din Alexandria, după ce liber...

"Nu mulţi ştiu, dar s-au depus eforturi uriaşe pentru a ne împiedica să ne prezentăm candidaţii în Alexandria. PNL a sol...

ExterneLider democrat: Trump riscă să fie vizat de procedura demite...

Partidul Democrat, majoritar în Camera Reprezentanţilor, va continua investigaţiile în cazul preşedintelui Donald Trump,...

SocialCuc preia iniţiativa şi îl acuză pe Tudorel Toader: Observaţ...

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat duminică, la Târgu Jiu, că a lansat ordonanţa pe achiziţii, însă a pri...

SocialVIDEO Au fost cozi mari la peşte şi fructe de mare, de Flori...

În duminica Floriilor, au fost cozi mari la peşte şi fructe de mare în centrul Buzăului, unde a avut loc un festival gas...

SportReacţie candidă a lui CTP după Garcia - Halep: „Am răcnit ca...

Analistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi Sport sentimentele care l-au cotropit în timpul meciului câştigat de...

PoliticRaport. Cum au crescut banii daţi pentru partide de la an la...

Banii primiţi de partide de la stat au crescut în 2018 de la 30 de milioane de lei la 170,3 milioane lei, arată ultimul ...

SocialPreotul Opre Crăciun a fost comemorat. Calvarul fostului deţ...

Localnicii au venit în număr mare la slujba de comemorare a preotului Opre Crăciun (1925 – 2012), un fost martir al înch...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].