logo
luni, 18 februarie 2019


Categorii

Juncker: acordul Brexitului nu poate fi schimbat

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au informat că au avut o discuţie „puternică, dar constructivă”, într-un comunicat comun, scrie BBC.

Juncker a subliniat că acordul Brexitului nu poate fi schimbat, aşa cum şi-ar fi dorit May. Însă el a precizat că UE este deschisă la ideea de a adăuga un nou text privind relaţiile viitoare între UE şi Marea Britanie.

Cei doi lideri au căzut de acord să se întâlnească pentru noi discuţii înainte de sfârşitul lui februarie.

Echipele de negociere ale celor două părţi îşi vor relua discuţiile pentru a afla „dacă există o cale care ar avea cea mai mare susţinere a parlamentului britanic, dar care să şi respecte indicaţiile Consiliului European”.

De asemenea, secretarul Brexitului, Steve Barclay, şi negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, vor avea discuţii la Strasbourg luni.

May insistă că Marea Britanie nu va fi „prinsă” în soluţia de rezervă – planul de a evita controalele la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord prin rămânerea pe termen nedeterminat a Marii Britanii în uniunea vamală a UE.

Ea a precizat că acordul trebuie să fie modificat pentru a obţine susţinerea parlamentarilor care i-au cerut „variante diferite” când au respins acordul luna trecută.

Prim-ministrul a descris contextul din Parlamentul britanic şi motivaţia din spatele votului de săptămâna trecută din Camera Comunelor care cere o modificare în termeni care să fie obligatorii privind soluţia de rezervă. Ea a propus mai multe opţiuni pentru a gestiona aceste îngrijorări (comunicatul comun publicat după discuţiile de la Bruxelles, May şi Juncker)

Juncker a subliniat că „celelalte 27 de membre ale UE nu vor redeschide acordul retragerii”, dar şi-a exprimat deschiderea pentru a modifica viitoarea relaţie pentru a fi „mai ambiţioasă în ceea ce priveşte conţinutul şi rapiditatea”.

May urmează să se întâlnească cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi cu coordonatorul privind Brexitul al UE, Guy Verhofstadt.

Mai târziu, ea va sta de vorbă cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cel care a stârnit controverse prin declaraţia sa de miercuri în care a afirmat că „există un loc special în iad pentru cei care au promovat Brexitul fără să aibă un plan pentru a-l livra în siguranţă”.

De asemenea, liderul opoziţiei din Marea Britanie, laburistul Jeremy Corbyn, i-a scris premierului May pentru a-i transmite cererile Partidului Laburist pentru a susţine acordul Brexitului.

Cele cinci cereri ale lui Corbyn includ „o uniune vamală permanentă şi atotcuprinzătoare a Marii Britanii” care să fie aliniată cu regulile UE, dar care să aibă şi un acord „care include o putere de decizie acordată Marii Britanii privind viitoarele acorduri comerciale ale UE”.

În plus, Corbyn doreşte o aliniere cu piaţa unică a UE „şi o aliniere dinamică privind drepturile şi protecţiile” asigurate muncitorilor pentru ca standardele Marii Britanii să nu rămână în urma celor din UE.

El propune şi o participare în agenţiile UE şi în programele de finanţare ale blocului european, precum şi în acordurile privind securitatea. De asemenea, Marea Britanie ar trebui să îşi păstreze accesul la Mandatele Europene de Arestare.

Sursa: news.ro

7 feb 17:19
Comentarii
Ultimele Știri
SocialCreierul femeilor îmbătrâneşte mai încet decât cel al bărbaţ...

Studiile arată că creierul unei femei este cu trei ani mai tânăr decât cel al unui bărbat de aceeaşi vârstă. Cercetători...

SocialPovestea profesorului care a scris o carte despre rezistenţa...

Un cercetător şi profesor apreciat, Grigore Constantinescu a scris printre altele şi o carte despre rezistenţa anticomun...

SocialTop 10 bancuri cu străini. Cum aleg chinezii numele copiilor...

Românii nu ţin cont de naţionalitate atunci când vine vorba de bancuri. Vă prezentăm o selecţie cu bancuri ce au ca prot...

SocialDe unde vine celebra expresie „salvaţi de clopoţel” şi ce le...

Inventarea anesteziei, pe lângă evidentele avantaje, a dat bătăi de cap mediclilor, care uneori nu mai reuşeau să-şi adu...

SocialCum se plantează bulbii de lalele, narcise şi crocuşi pentru...

Pentru ca în luna aprilie să aveţi o grădină plină de flori, ar trebui ca încă de acum să păziţi o zi cu soare şi să înc...

SocialCum se prepară budinca din mac: secretele faimoasei Sanda Ma...

Vă propunem o budincă dulce cu mac, după o reţetă veche a Sandei Marin, autoarea celebrei cărţi de bucate româneşti....

ExternePatru din cinci preoţi de la Vatican ar fi homosexuali. Un j...

Investigaţiile jurnalistului francez Frédéric Martel dezvăluie culisele Vaticanului. Unii dintre preoţii cu cel mai mai ...

SportLiga Campionilor - Real şi Tottenham, calificări ca şi rezol...

Miercuri seară s-au disputat alte două meciuri în optimile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal. Real a câştigat la...

EconomicContractele de închiriere pot fi înregistrate din nou la Fis...

Fiscul a stabilit noua procedură de înregistrare a contractelor de închiriere la organele fiscale, care permite acum inc...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].