logo
duminică, 24 martie 2019


Categorii

LIVE TEXT | Ceremonie de preluarea președinției UE. Dăncilă- discurs comunist, de lemn, Donald Tusk- mesaj european superb

Grupurile "Corupţia Ucide", "Rezist" şi "Iniţiativa România" au organizat un miting de protest, joi seară, de la ora 19.00, lângă Ateneul Român, unde s derulează ceremonia de preluare a preşedinţiei rotative a UE de către România.

Peste 800 de invitați români și străini sunt prezenți, între care membrii Cabinetului Dăncilă, fostul președinte Emil Constantinescu, patriarhul Daniel, foștii premieri Adrian Năstase, Victor Ponta, Dacian Cioloș, liderii partidelor politice, parlamentari.

UPDATE Viorica Dăncilă, premierul României:

Pentru mine e un moment încărcat de emoţie. În această situaţie am onoarea de a vorbi în numele concetăţenilor mei. Vreau să cer acelaşi respect, aceleaşi drepturi şi aceleaşi beneficii de care se bucură cetăţenii europeni. România va conduce cu demnitate Consiliul UE. Azi se află o parte dintre arhitecţii integrării noastre în UE. Cel mai important pas a fost când poporul a adoptat prin referendum actuala Constituţie. Atunci a avut loc actul de voinţă al poporului român. Constituţia adoptată atunci şi care guvernează azi statul de drept e garanţia cea mai puternică că ţara a pornit pe drumul integrării. Constituţia e reperul nostru european cel mai important.

Azi, putem spune că ceea ce e european e şi constituţional şi tot ce e constituţional e deplin acord cu valorile şi principiile europene. Constituţia ne spune azi că Guvernul are datoria de a gestiona dosarele europene pe perioada preşedinţiei. Îmi asum această responsabilitate. Vom demonstra că România şi-a câştigat pe deplin dreptul şi rolul de membru al UE. Vom arăta că România este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus, în rând cu celelalte state membre. Vom arăta că România e pregătită de dosarele importante. Îndrăzniţi să credeţi în România!

Azi, mai mult ca niciodată, putem demonstra căp poporul român e ataşat Europei. Românii au fost, sunt şi vor fi un popor proeuropean. Ne dorim să fim parteneri egali şi respectaţi în UE. Vrem ca România să se bucure de aceleaşi beneficii de care se bucură acest proiect grandios. Suntem conşntienţi de provocările pe care le avem în faţă. Mă adresez azi ca prim-ministru al unui stat pentru care aderarea a reprezentat împlinirea unei aspiraţii naţionale.

Calea europeană a fost şi este alegerea noastră. Viitorul nostru se află mereu în faţă şi nu în spate. Mergem înainte pe calea europeană pe care am pornit. Dacă vrem ca UE să meargă înainte, să mergem toţi înainte. Nu vrem ca nimeni să fie lăsat în urmă. Cei mai slabi trebuie să fie ajutaţi să fie mai puternici. Dacă vrem ca UE să fie respectată, trebuie ca noi să ne respectăm între noi şi să realizăm că fiecare stat are o contribuţie certă. Vom susţine decizii deasupra diferenţelor noastre“. UPDATE Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei nu poate fi un comprimis. Locul natural al României în Spaţiul Schengen. Eu am pledat ca România să fie parte a zonei Schengen. Insist ca România să fie în Schengen. România preia preşedinţia într-un moment crucial. Vom deschide un al capitol al istoriei la Sibiu unde vom vorbi de viitorul UE. Vor fi, de asemenea, primele alegeri europene la care vor participa persoane născute în acest secol.

UPDATE Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk:

Sunt mândru şi fericit că voi conduce cu dvs. afacerile europene comune în primul semestru al preşedintţiei române a Consiliului UE. Cred că sub bagheta dvs. orchestra va găsi sunetul potrivit. Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului: Omul sfinţeşte locul!. Am încredere că veţi respecta regulile. Respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. În mare măsură depinde de România dacă România va depăşi provocările viitoare. depinde de dvs dacă politica românească va fi pentru perioada un exemplu bun sau un avertisment. La reuniunea de la Sibiu va fi în joc concepţia noastră despre UE. Nu vom fi de acord cu scurtături. Cei care apără libertatatea le spun să continue lupta. Dragi prieteni, România are puterea de a fascina şi încânta. În familia mea, prima maşină a fost Dacia 1300.

Fac apel la români să apere libertatea, integritate, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care a apărat portarul Helmuth Dukadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor de la Sevilla. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși! Vă asigur de tot sprijinul meu”

”Fac apel la români să apere fundamentele civilizației noastre europene

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național şi pentru care am lucrat cu dedicație și profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcție unică în lume de pace și prosperitate și singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene. Astăzi, cu aceeași convingere preluăm exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite și mai puternice.

Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene.

Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația şi securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul european.

Construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinții fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile şi valorile sale. Noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, puternic și viabil.

Știm cu toții că exercitarea unui Președinții este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament și pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată și realistă tuturor provocărilor. Mai multă unitate și coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni și pe care va trebui să o urmărim cu toții cu consecvență.

Avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, iar contextul Președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European. Pe acest fond, va trebui să demonstrăm că prin unitate și consens putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun.

Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acțiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenței, de o Europă mai sigură, de o creștere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esențial pentru a asigura avansarea proiectului european.

Ne propunem să reușim împreună pe parcursul acestor luni să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră, a tuturor.

UPDATE Ceremonia a început cu imnul național.

UPDATE Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut un discurs în limba engleză. El a amintit că a în timpul mandatului său de premier s-a realizat aderarea României la UE și că visul fondatorilor UE a fost o Europă fără aroganță și fără state de mâna a doua.

UPDATE Petre Roman, care şi-a făcut apariţia printre manifestanţi, a fost huiduit şi făcut „comunist“.

UPDATE Câţiva manifestanţi se află şi în Piaţa Victoriei, pe traseul coloanelor cu delegaţiile oficiale care participă la evenimentul de la Ateneu, şi afişează bannere cu mesaje pro-UE şi anticorupţie (în limba engleză).

UPDATE Printre protestatari se află şi fostul premier tehnocrat şi comisar european Dacian Cioloş. La manifestaţie şi-au anunţat prezenţa şi fiilosoful Mihai Şora şi actorul Marius Manole, obişnuiţi ai protestelelor din ultimii doi ani.

UPDATE Circa 400 de persoane protestează la această ora în faţa Bibliotecii Centrale Universitare, în apropiere de Ateneul Român, unde are loc ceremonia oficială de preluare de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene. Oamenii au pancarte cu mesaje anti-PSD şi pro Uniunea Europeană şi scandează „Europa, Europa“, „Europa, vrem să stii, v-am furat de la copii“, „Vrem Europa, nu dictatura“. Manifestanţii au steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene La Bucureşti ninge şi sunt 0 grade Celsius. Organizatorii mitingului-protest anunţă că acțiunea este una de susţinere a parcursului pro-european al României şi de sprijin pentru statul de drept şi justiţia independentă.

Preşedinţii Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker, Consiliului European - Donald Tusk, Parlamentului European - Antonio Tajani şi Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucureşti, joi şi vineri, pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE printr-un eveniment organizat joi seară, la Ateneu.

10 ian 21:37
Comentarii
Ultimele Știri
EvenimentCutremur cu magnitudinea 3,5 în Buzău

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seara, la ora 22.02, în judeţul Buzău, la adânci...

SportVIDEO Bianca Andreescu a eliminat una dintre favoritele turn...

Bianca Andreescu îşi continuă marşul triumfal, început la Indian Wells, şi s-a calificat în optimile de finală ale turne...

SportOmul care te aleargă cu zâmbetul pe buze: Povestea bărbatulu...

În 2014, un om fără nicio experienţă în alergare, a terminat un semimaraton şi un maraton. Radu Restivan (31 de ani) cân...

SportFOTO Motivul pentru care Simona Halep are alături de ea toat...

Simona Halep va juca în această seară în turul al treilea al turneului de la Miami, unde o va ăntâlni pe Polona Hercog....

SportToate rezultatele şi marcatorii meciurilor din preliminariil...

România a fost învinsă în primul meci din preliminariile Euro 2020, într-o grupă în care s-au înregistrat numai rezultat...

EconomicO bancă americană, acuzată că afectează reputaţia băncilor t...

Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie asupra JP Morgan, pe care o acuză că a afectat b...

PoliticOlguţa Vasilescu îi sugerează lui Iohannis să nu mai vorbeas...

Lia Olguţa Vasilescu susţine că şeful statului minte când afirmă că social-democraţii s-au apucat să modifice legile jus...

SocialUn elev de la o şcoală din Botoşani ar fi fost umplut de sân...

Un elev de la o şcoală din Botoşani ar fi fost umplut de sânge de profesorul de religie, pentru că a refuzat să facă sem...

ExterneOperaţiunea de salvare a pasagerilor unei nave de croazieră ...

Autorităţile norvegiene derulează o amplă operaţiune de salvare a celor aproximativ 1.300 de pasgeri ai navri de croazie...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].