logo
joi, 23 mai 2019


Categorii

LUX | Trezorierul PSD, anchetat de Parchet, se plânge Inspecției Judiciare, controlate de gruparea Dragnea

Trezorierul partidului, Mircea Drăghici, este unul dintre locotenenții lui Liviu Dragnea și este anchetat pentru deturnarea de fonduri PSD, subvenționate de stat

Trezorierul PSD, deputatul Mircea Drăghici, ”s-a plâns” Inspecţiei Judiciare de „abaterile disciplinare” de care au dat dovadă procurorii Parchetului general care-l cercetează penal. Draghici este cercetat pentru modul in care a cheltuit banii primiți de PSD, drept subvenție de la stat – aproape 200.000 de euro pe mașini de lux și 380.000 de euro pentru închirierea unei vile.

Urmare a dezvăluirilor din presă, referitoare la destinația banilor PSD, primiți ca subvenție de la stat, Parchetul a demarat cercetarea penala a trezorierului PSD.

„Potrivit sesizării depuse, procurorii care efectuează urmărirea penală, precum şi procurorul-şef al Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul PICCJ au încălcat grav secretul deliberării sau confidenţialitatea lucrărilor care au acest caracter, fără a servi interesul public ce ar fi justificat un demers de comunicare”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de către Drăghici.

Va reamintim ca Drăghici este propunerea PSD ca ministru la portofoliul Transporturilor.

Trezorierul PSD este foarte supărat, simțindu-se ”lezat” de ”maniera selectivă de informare” a procurorilor care ”induc deliberat suspiciunea unei vinovăţii, fără a-i se da şansa de a se apăra”.

El susține ca în urma ” controalele financiare efectuate până în prezent de Curtea de Conturi şi Autoritatea Electorală Permanentă ” totul este corect, ”PSD respectțnd întru totul legislaţia finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale”.

Si atunci Drăghici se prevaleaza de ”principiului separaţiei puterilor în stat”. În opinia lui , daca Autoritatea Electorală Permanentă nu a semnalat vreo neregulă, de ce s-ar sesiza PICCJ cu privire la modul în care sunt gestionate fondurile unui partid politic.

„Procurorii au răspuns imediat unor jurnalişti arătând că eu aş fi vizat de verificări în două dosare. În schimb, eu, care se pare că sunt vizat direct în aceste două cauze, nu am primit încă un răspuns de la PICCJ, deşi în urmă cu câteva săptămâni am solicitat procurorilor să îmi spună ce calitate am în anchetă şi în ce stadiu se află cercetările. Prin această manieră selectivă de informare şi fără a face clarificările necesare se induce deliberat suspiciunea unei vinovăţii, fără a mi se da şansa de a mă apăra”, a afirmat Mircea Drăghici, potrivit comunicatului.

„În toate statele Uniunii Europene, ca şi în România, legislaţia în materia finanţării partidelor politice asigură transparenţa în cheltuirea fondurilor partidelor, dar în acelaşi timp impune limite stricte pentru prevenirea unor ingerinţe disproporţionate din partea parchetelor, ce ar putea fi catalogate ca mijloace de presiune politică. Din acest motiv, în ţările europene, intervenţia procurorilor poate avea loc doar în urma sesizării unei autorităţi independente, de genul Autorităţii Electorale Permanente din România”, a precizat trezorierul PSD.

După parerea lui Drăghici, oricine poate să fure în țara asta. Dacă neregula nu este sesizata de vreo autoritate din domeniu, convenabilă bineînteles infractorului, de ce s-ar sesiza Parchetul? este ceea ce ”transmite ” trezorierul PSD. Nu a observat nimeni, atunci liber la furat!, pare a fi mesajul subliminal al lui Drăghici.

Ca trezorier PSD, Mircea Drăghici are grijă de banii partidului. Cu peste 400.000 de membri câți numără PSD, nu putem spune ca este un partid cu un buget mic.

Slava Domnului, dacă ne gandim numai suma adunaă din cotizații, la care se adaugă subvențiile de la stat, acestea din urmă nefiind deloc de neglijat (83 milioane de lei din 2017 până la zi), ajungem la niște sume cu foarte multe zerouri. Si , potrivit proverbului:”cine-mparte, parte-și face”, Drăghici nu a rămas mai prejos. Pe lista de cumpărături găsim: bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250.

Cu banii de stat, dați pentru partid, trezorierul a achiziționat mașini de lux , folosite de familie, dar si o vilă în care locuiște chiar el, responsabilul cu banii PSD.

188.000 euro costă cele 3 mașini de lux pe care le folosește trezorierul și soția acestuia. Consoarta lui Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei.

380.000de euro, din subvenție, pentru o vilă

În mai puțin de cinci luni din acest an, 380.000 de euro au fost achitați din subvenția primită de PSD unei persoane fizice, pentru o vilă de pe bulevardul Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile.

Mircea Drăghici, propus de către PSD pentru postul de ministru al Transporturilor, amenință, cu ultimatum cu tot, că va da în judecată un site care a publicat ”articole defăimătoare” la adresa sa, dacă articolele în cauză nu vor fi șterse până la ora 24. În vizor, este luat site-ul Newsweek, unde au apărut dezvăluirile, site care, și mai mult de atât, anunță si altele. Mai mult, Orcan susține că Newsweek pregătește noi dezvăluiri privind modul în care PSD ar fi plătit ziariști și analiști politici din subvenția primită de la buget.

Cum a subordonat gruparea Dragnea Inspecția Judiciară

Guvernul a adoptat, la începutul lunii septembrie, Ordonanta de Urgenta prin care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, îi menține in functii pe sefii actuali ai Inspectiei Judiciare.

Executivul a adoptat o Ordonanta de urgenta pentru completarea articolului 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Liviu Dragnea solicita ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. Nu se stie care este forma proiectului OUG trimis la Guvern, in contextul in care mandatele inspectorului sef al Inspectiei Judiciare (IJ), Lucian Netejoru, si al inspectorului sef adjunct, procurorul Gheorghe Stan, au expirat pe 1 septembrie.

Comisia nr 1 Legislatie si cooperare interinstitutionala din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amanat luni luarea unei decizii in acest caz, privind un posibil aviz. Totusi, CSM a decis consultarea tuturor instantelor si parchetelor, pana pe 10 septembrie. Decizia a fost luata in majoritate, o parte dintre membrii Consiliului nu au vrut ca magistratii din tara sa fie consultati, potrivit minutei sedintei.

Judecatorul Lucian Netejoru, considerat un apropiat al Oanei Haineala, fosta adjuncta a ministrului Iordache in vremea OUG 13, a fost numit la sefia IJ, pentru un mandat de 3 ani, prin Hotararea 702 din 30 iunie 2015. Functia se ocupa prin concurs, iar mandatul poate fi innoit o singura data.

Dar un nou concurs nu se putea organiza pentru ca regulamentul a fost desfiintat in instanta si trebuia mai intai modificat.

Legea 317/2004 prevede ca inspectorul sef adjunct este inlocuitorul de drept al inspectorului-sef si aceeasi lege mai spune ca "organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de inspector-sef si inspector-sef adjunct se anunta cu cel putin 3 luni inaintea datei acestora". Insa, tot la 1 septembrie expira si mandatul inspectorului sef adjunct, procurorul Gheorghe Stan, numit prin Hotararea CSM nr.703/2015. In aceste conditii, un nou sef al IJ urma sa fie pus cu delegatie de plenul CSM.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis , însă, sa isi impuna propria vointa si sa mearga pe calea adoptarii unei ordonante de urgenta prin care Lucian Netejoru si Gheorghe Stan sa ramana la conducerea IJ "pana la data ocuparii functiei in conditiile legii".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat, luni, pe Tudorel Toader, acuzandu-l ca nu a dus la capat aceasta ordonanta si a precizat ca vrea sa aiba o discutie cu ministrul Justitiei si cu premierul Viorica Dancila pe subiect.

As fi fost foarte bucuros daca domnul ministru Toader ar fi incheiat si dus pana la aprobare ordonanta care ar fi permis actualei conduceri a Inspectiei Judiciare sa-si continue mandatul pana cand intra in vigoare noua lege si, ca multi alti colegi, oameni, pe care i-am vazut suparati, si eu sunt suparat pentru ca tocmai se pot pune sub semnul intrebarii niste anchete importante care sunt in derulare. Ma asteptam sa duca la capat aceasta procedura saptamana trecuta si pentru mine este ciudat si destul de greu de inteles de ce (Liviu Dragnea).

Intrebat daca va avea o discutie cu Tudorel Toader sau cu premierul si ministrul Justitiei, Liviu Dragnea a precizat: "Da. Eu vreau sa am o discutie pe tema asta. Vreau sa avem discutie pe tema asta cu cei trei mentionati".

Carmen Budeanu

7 dec 11:12
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].