logo
miercuri, 26 septembrie 2018


Categorii

Megadosarul de corupţie deschis pe numele mai multor profesori şi inspectori şcolari s-a fâsâit în instanţă. Majoritatea inculpaţilor au fost achitaţi

Judecătorii l-au achitat pe Iulian Danielescu, fost inspector şef al ISJ Brăila, în prezent director al Colegiului “Bălcescu” din Brăila, alături de alţi profesori şi inspectori şcolari într-un dosar de corupţie, în care principalele acuzaţii sunt luarea de mită şi abuz în serviciu.

Tribunalul Brăila l-a achitat, pe 18 mai, pe Iulian Danielescu, fost inspector şef al ISJ Brăila, în prezent director al Colegiului “Bălcescu” din Brăila, alături de alţi cinci inspectori şcolari şi profesori într-un dosar de corupţie, în care principala aceştia sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu.

Doar Adrian Simion, fost inspector de limba română, şi Petre Purcărea, profesor pensionar din Constanţa au primit 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare, respectiv 2 ani şi 2 luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru luare de mită. În cazul unei eleve, Andrada Bianca B., acuzată de uz de fals, judecătorii au decis să îi aplice doar un avertisment.

Decizia instanţei nu este definitivă. Dosarul a vizat mai multe fapte de luare de mită şi abuz în serviciu pentru favorizarea unei candidate la un concurs pentru postul de profesor documentarist, dar şi intervenţia în cazul mai multor elevi pentru note bune la Bac sau motivarea absenţelor.

În dosar au fost puşi sub acuzare Iulian Danielescu, inspector şcolar general al IŞJ Brăila (abuz în serviciu), Dragoş - Mircea Dumitru, consilier superior în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (instigare la abuz în serviciu), Adrian Simion, fost inspector de limba română (abuz în serviciu, luare de mită şi instigare la abuz în serviciu), Veronica Picuş, inspector la disciplina informatică (abuz în serviciu), Constantin Ciprian Mândreanu, consilier juridic al IŞJ Brăila (abuz în serviciu), Petrica Plopeanu, profesor de limba română la Liceul Teoretic "Panait Cerna" (abuz în serviciu).

În boxa acuzaţilor au ajuns şi Carmen Lăcrămioara Aldea, profesor de limba română la Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius" (abuz în serviciu), Mădălina Ştefania Mocanu, profesor de limba engleză la Liceul de Arte "Haricela Darclee" (abuz în serviciu), Petre Purcărea, profesor pensionar din Constanţa (instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare şi dare de mită) şi Andrada Bianca B., elevă la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" Brăila (uz de fals).

Au ”omis” zeci de absenţe pentru ca o elevă să treacă clasa

Procurorii îl acuză pe consilierul Dragoş Mircea că a intervenit pe lângă conducerea ISJ pentru favorizarea unei eleve care avea prea multe absenţe şi risca să fie exmatriculată.

"În cursul lunii iunie 2014, prietena inculpatului Dumitru Dragoş Mircea, Jantea Cristina, originară din Brăila, a fost sunată de verişoara sa, inculpata B. Andrada Bianca, elevă la Liceul Teoretic «N. Iorga» Brăila care i-a spus că «are probleme cu diriginta» respectiv că aceasta refuză să-i motiveze toate absenţele de la cursurile şcolare. În acest context, la data de 17 iunie 2014, Dumitru Dragoş l-a sunat pe Danielescu Iulian, inspectorul şcolar general al IŞJ Brăila, rugându-l să intervină în favoarea elevei.

În aceeaşi zi, Danielescu, împreună şi în înţelegere cu Adrian Simion, inspectorul de limba română, a dispus constituirea unei comisii de soluţionare a contestaţiei formulată de B. Iulian, tatăl elevei B. Andrada Bianca, de la Liceul Teoretic «N. Iorga», comisie din care a făcut parte şi Simion Adrian, alături de inculpaţii Mândreanu Constantin Ciprian şi Picuş Veronica", susţin procurorii anticorupţie.

Anchetatorii susţin că respectiva comisie a omis cu bună ştiinţă faptul că eleva Andrada B. avea 55 de absenţe nemotivate pe semestrul II al anului şcolar 2013 – 2014. Ca urmare a acestei omisiuni, comisia de soluţionare a contestaţiei a determinat consiliul de administraţie al liceului "N. Iorga" să recalculeze nota la purtare acordată elevei, astfel încât aceasta să promoveze anul şcolar.

DNA Galaţi i-a pus sub acuzare pe Dumitru, Danielescu, Mândreanu şi Picuş, însă nici eleva de la "Iorga" nu a scăpat de dosar penal. Andrada Bianca B. a fost trimisă în judecată pentru că a depus la cabinetul medical al liceului două adeverinţe medicale false, "determinând, astfel, reducerea numărului total de absenţe nemotivate şi, ulterior, anularea notei 2 la purtare acordată de Consiliul Profesoral".

Brânză, ouă şi păsări pentru subiectele de examen

Şi un alt inspector şcolar, Adrian Simion, a intrat în colimatorul procurorilor anticorupţie, fiind acuzat că, în luna septembrie 2014, în calitate de membru în comisia de examinare constituită pentru concursul organizat pentru ocuparea unui post de profesor documentarist la şcoala generală Ciocile (Palatul Copiilor Brăila) a primit alimente în valoare de 100 lei (brânză de vaci, smântână, ouă, păsări) de la o candidată, Elena Stanciu. În schimbul acestor produse, "i-a comunicat acesteia subiectele elaborate pentru concurs, corectând apoi în mod favorabil lucrarea scrisă susţinută de Stanciu Elena". În schimbul atenţiilor amintite, Stanciu a fost admisă cu media 9,25, fiind ulterior cercetată pentru dare de mită. Simion a fost înregistrat audio de către procurorii DNA cu o zi înainte de concurs, în timp ce-i dicta prin telefon candidatei subiectele pentru examenul ce urma să aibă loc a doua zi.

Tot în luna septembrie 2014, precizează procurorii DNA, Adrian Simion, în calitate de inspector şcolar la disciplina limba română şi profesor evaluator, "a primit suma de 800 lei de la inculpaţii R. Gabriela şi R. Mircea, părinţii elevei R. Maria Elena", după ce a acceptat anterior ca, în schimbul oferirii unui folos material, să corecteze în mod favorabil contestaţia formulată de eleva respectivă împotriva tezei la română de la examenul de bacalaureat susţinută în sesiunea august - septembrie 2014”.

Adrian Simion i-a determinat pe profesorii corectori Carmen Lăcrămioara Aldea şi Petrica Plopeanu "să corecteze în mod intenţionat favorabil contestaţia”. Cele două profesoare au fost puse şi ele sub acuzare pentru abuz în serviciu. Adrian Simion a mai intervenit şi în alte cazuri, la solicitarea lui Petre Purcărea, din Constanţa, care îi dădea indicii despre tezele ce trebuiau recorectate.

21 mai 15:57
Comentarii
Ultimele Știri
SocialPercheziţii la persoane bănuite de trafic de minori. Suspecţ...

Şase percheziţii ale Poliţiei au avut loc, mierucri, la persoane bănuite de infracţiuni de trafic de minori. Suspecţii s...

SocialElevii din România care fac practică în cele mai dezvoltate ...

Elevii Liceului Agricol din Nicolae Bălcescu, oraşul Flămânzi, fac practică în cele mai performante ferme din toată Euro...

SocialTragedii rutiere: Două persoane au murit pe loc şi alte patr...

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, pentru a evita implicarea în a...

ExterneAtac la adresa libertăţii presei în Grecia şi Austria, două ...

Grecia şi Austria sunt două state membre UE foarte diferite, dar în această săptămână, au un punct comun trist: guvernel...

EconomicRomânia va continua să finanţeze reabilitarea grădiniţelor d...

România va continua să finanţeze reabilitarea grădiniţelor din Moldova, precum şi va susţine noi proiecte de îmbunătăţir...

SocialBucătarii din România au impresionat la Cupa Mondială din Ka...

Naţionala de bucătari s-a întors din Kazahstan cu medalia de argint de la Cupa Mondială, la care au participat 26 de ech...

EntertainmentSchimbare de look pentru Angelina Jolie. Actriţa nu mai arat...

Angelina Jolie se pregăteşte intens pentru noul ei film, „Come away“, şi filmează de zor în studiourile de la Hollywood....

SocialComuna din România care are o aplicaţie pentru telefonul mob...

Un student a realizat o aplicaţie pentru telefoanele mobile prin care oferă locuitorilor unei comune acces gratuit la in...

SocialPrefectul judeţului: 51 de focare de pestă porcină, confirma...

Tot mai multe focare de pestă porcină sunt confirmate în judeţul Călăraşi. Până în prezent, autorităţile au anunţat exis...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].