logo
vineri, 22 februarie 2019


Categorii

NASA | Cum a devenit inactiv Roverul Opportunity pe Marte

În 2004, NASA începea o misiune de cercetare care a continuat până în timpurile ceva mai actuale. Sub numele Opportunity, un rover a fost trimis să cerceteze planeta roșie.

Roverul Opportunity a ajuns pe Marte pe 24 ianuarie 2004. A devenit inactiv în 2018, în cel de-al 14 lea an de activitate pe planeta roșie. Deși încă aflat pe sol marțian, nu a mai trimis niciun semnal din iunie 2018. Roverul a împlinit 15 ani și încă este cea mai de succes misiune de cercetare a planetei.

Misiunea inițială a NASA trebuia să dureze numai 90 de zile. Lansarea în spațiu, împreună cu roverul Spirit, face parte din programul NASA de explorare a planetei Marte. Obiectivul era simplu: să ajungă unde niciun pământean n-a ajuns și să ofere informații despre o planetă cât de cât similară Pământului. Sigur, mai exista și speranța că ar putea oferi informații despre cum viața ar putea sau nu să existe pe planetă.

Spirit a rezistat șapte ani, după ce s-a împotmolit în nisipurile marțiene și n-a mai putut capta suficientă energie de la soare pentru a-și încărca bateriile. Opportunity se apropia de cel de-al 15-lea an când n-a mai răspuns comenzilor.

Cum a devenit roverul Opportunity inactiv

Un strat de praf cauzat de o furtună de nisip s-a depus pe panourile solare și i-a blocat lumina Soarelui care i-ar putea reîncărca bateriile. Nu se știe exact cât de mult praf s-a depus pe panourile sale. NASA a sperat că stratul de nisip se va degaja în perioada noiembrie – ianuarie, perioadă cunoscută de echipa Opportunity drept sezonul de curățare a prafului. În trecut, a funcționat.

Inițial, experții NASA au crezut că roverul a trecut inenționat în sleep-mode și va urma să își reia activitatea când furtuna va trece. Au trecut însă șase luni și nimic.

NASA încearcă în continuare să comunice cu Opportunity, o strategie care implică atât trimiterea de comenzi către mașinărie, dar și ascultarea oricărui eventual semnal care ar putea veni de la acesta. Sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter a obținut imagini cu roverul după ce acesta a devenit inactiv. Acestea nu sunt însă suficient de clare pentru ca oamenii de știință să își dea seama care este problema.

De la pierderea semnalului, peste 600 de comenzi de recuperare au fost emise către rover, însă kilometrajul rămâne neschimbat, la 45,16 kilometri, mai mult decât a parcurs orice alt robot pe suprafața vreunei planete.

Echipa JPL a NASA au mers și-n zona de pseudo-știință și au încercat să „trezească” robotul cu piesa „Wake Me Up Before You Go-Go” a trupei Wham! redată în camera de control. Inginerii JPL au creat chiar și un playlist, numit „Wake up, Opportunity” din care vor asculta câte o melodie la începutul fiecărei zile marțiene.

În noiembrie 2018, NASA a descoperit un semnal care părea să vină de la Opportunity. S-a dovedit însă a fi o alarmă falsă. A fost, probabil, cea mai mare speranță din ultima perioadă.

Cele mai importante descoperiri realizate de Opportunity pe Marte

Opportunity a ajutat la dezvoltarea înțelegerii noastre asupra planetei Marte. Roverul a creat profilul termic al atmosferei planetei Marte și a adus dovezi clare care arată că, acum mult timp, cel puțin o zonă de pe planetă a rămas umedă pentru o perioadă suficient de lungă pentru a oferi condiții propice pentru viață microbiană.

Spirit și Opportunity au ajutat, de asemenea, cercetătorii la alegerea instrumentelor folosite și locului de aterizare pentru Curiosity. Acesta, lansat în 2012, funcționează cu energie nucleară și continuă să facă descoperiri.

După 15 ani de activitate, Opportunity a trimis acasă mai mult de 250.000 de imagini cu planeta roșie.

31 ian 12:16
Comentarii
Ultimele Știri
SocialTentativă de jaf la un bancomat din Băleni. S-a folosit un c...

Poliţia este pe urmele unor suspecţi care au încercat să spargă un bancomat din Băleni. Oamenii legii au un cerc de susp...

ExterneLondra şi UE lucrează la o „declaraţie politică paralelă“ cu...

Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) avertizează că şansele ajungerii la un acord imediat privind Brexitul au scăzut, ...

SocialTransportul şcolar, vizat de un control al poliţiştilor de l...

Poliţiştii rutieri, sprijiniţi de efective de la ordine publică, au desfăşurat un control pentru verificarea legalităţii...

EntertainmentAndreea Marin, despre apariţia la iUmor: „E o ipostază în ca...

În cel de-al şaselea sezon al show-ului „iUmor“ vor exista invitaţi speciali, printre aceştia numărându-se prezentatoare...

SocialDosar de furt instrumentat prin Eurojust. Mai multe perchezi...

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte a delegat, prin intermediul EUROJUST, poliţiştii specializaţi în investigaţ...

SocialUPDATE VIDEO Aterizare forţată pe aerodromul din Tuzla. Una ...

Salvatorii au intervenit în cazul unui incident aviatic produs pe aerodromul din Tuzla, judeţul Constanţa. o persoană şi...

PoliticBazarul naţional

Reiau, mai jos, un articol de-acum vreo trei ani, plictisit să constat că pare scris azi. Evident, poate fi „îmbogăţit“ ...

SocialNoile cărţi de identitate, motiv de revoltă la mănăstirea pă...

Îmbunătăţirea securităţii documentelor de identitate a cetăţenilor din Uniunea Europeană nu e pe placul monahilor de la ...

EvenimentVIDEO Scandal la Ministerul Justiţiei. Intrarea în sediu şi ...

Mai mulţi protestatari, printre care se află cunoscuţii Sandu Matei şi Marian „Ceauşescu“, au fost reţinuţi joi seară de...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].