logo
luni, 24 iunie 2019


Categorii

Nouă morţi într-un atac la o biserică în sudul capitalei egiptene Cairo

Nouă persoane au fost ucise vineri, la sud de Cairo, într-un atac comis de un jihadist înarmat la o biserică, ultimul dintr-o serie de atacuri care vizează comunitatea creştină din Egipt de la începutul anului, potrivit autorităţilor, relatează AFP.

Atacul nu a fost revendicat imediat, însă creştinii din Egipt, copţii, au fost deja anul acesta ţinta a două atacuri de anvergură, soldate cu pste 70 de morţi, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Khaled Megahed, a anunţat iniţial că atacatorul a fost împuşcat mortal, după ce a ucis nouă persoane şi a rănit mai multe altele, în acest atac, la Biserica Sfânta Mina, la Hewan, la periferia de sud a capitalei.

Însă Ministerul de Interne a precizat ulterior, într-un comunicat, că atacatorul, un jihadist căutat în legătură cu atacuri vizând poliţia, a fost rănit şi arestat.

Bărbatul era înarmat cu o puşcă de asalt, muniţie şi o bombă pe care intenţiona să o detoneze în biserică, afirmă ministerul.

El a ucis mai întâi două persoane, deschizând focul asupra unui magazin, după care s-a îndreptat către biserică şi a ucis alte şapte persoane, inclusiv un ofiţer.

Cinci gărzi au fost rănite, potrivit unor reprezentanţi ai poliţiei. Atacatorul a deschis focul în exteriorul Bisericii Sfânta Mina şi a încercat să ia clădirea cu asalt, au precizat ei.

Într-un comunicat, preşedinţia egipteană a afirmat că acest atac ”consoldează hotărârea (Guvernului) de a debarasa ţara de terorism şi extremism”.

”ACT DE URĂ”

În imagini video difuzate pe reţele de socializare apare presupusul atacator, un bărbat cu barbă şi care poartă o vestă cu muniţie, întins pe jos, care pare să fie conştient în timp ce i se pun cătuşe.

Poliţia a interzis ulterior accesul trecătorilor pe la locul atacului, care are loc înainte de Crăciunul copt, pe 7 ianuarie. Experţi din cadrul poliţiei judiciare se aflau la faţa locului pentru a preleva indicii.

Într-o primă reacţie publică occidentală, Franţa a condamnat un ”act de ură” şi şi-a reiterat ”susţinerea în lupta împotriva terorismului”, potrivit ministerului francez de Externe.

Începând din decembrie 2016, zeci de creştini, în principal copţi, au fost ucişi în atentate vizând biserici sau atacuri ţintite în Peninsula Sinai (est) şi în alte părţi în ţară.

La 11 decembrie 2016, la Cairo, un atentat sinucigaş la Biserica coptă Sfântul Petru şi Sfântul Paul, s-a soldat cu 29 de morţi. Atentatul a fost revendicat de SI.

În aprilie 2017, 45 de persoane au fost ucise în două atacuri sinucigaşe revendicate de SI în plină sărbătoare de Florii, la Alexandria, al doilea cel mai important oraş din ţară, şi la Tanta, în nordul ţării.

În urma acestui dublu atac, preşedintele Abdel Fattah el-Sisi a declarat starea de urgenţă, prelungită fără întrerupere de atunci.

ATACURI ŞI AMENINŢĂRI SI

În urma acestor atacuri, gruparea jihadistă a ameninţat ci noi atacuri vizând comunitatea coptă.

În mai, gruparea jihadstă a revendicat un atac asupra unui autobuz cu pelerini copţi, soldat cu moartea a 28 de persoane, inclusiv mai multor copii.

Copţii, în imensa majoritate ortodocşi, constituie comunitatea creştină cea mai numeroasă din Orientul Mijlociu şi una dintre cele mai vechi.

Ei reprezintă 10% din cele aproximativ 96 de milioane de egipteni şi sunt prezenţi în întreaga ţară, dar sunt mai concentraţi în Egiptul de Mijloc. Ei sunt slab reprezentanţi în Guvern şi se declară marginalizaţi.

Începând din 2013, după destituirea de către armată a preşedintelui islamist ales Mohamed Morsi, grupări jihadiste, inclusiv aripa egipteană a SI, atacă forţe de securitate, în principal în nordul Sinaiului.

Numeroşi poliţişti şi militari, dar şi civili, au fost ucişi în aceste atacuri. Însă aripa locală a SI a atacat de asemenea civili, mai aleşi creştini, atât în Sinai, cât şi în alte locuri în ţară.

Statul Islamic este suspectat totodată că se află în spatele unui atac soldat cu peste 230 de morţi, la o moschee, în estul Egiptului, pe 24 noiembrie, atentatul cel mai sângeros din istoria recentă a ţării.

29 dec 17:26
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].