logo
miercuri, 20 martie 2019


Categorii

Radiografie elvețiană: România, sub cultul corupției

Postul de radio elvețian SRF 4 News face cunoscută opinia jurnalistului Peter Balzli despre România la preluarea președinției Consiliului UE, începând cu 1 ianuarie 2019. Peter Balzli este corespondent pentru Europa de Est al postului de televiziune elvețian SRF și vede corupția ca fiind un fenomen care nu poate fi stăpânit, ce afectează toate domeniile, chiar dacă au existat acțiuni pentru eradicarea ei.

Vă prezentăm succint, mai jos, principalele constatări ale jurnalistului, asa cum reies ele din interviul acordat de Peter Balzli postului elvețian de radio:

- Corupția stăpânește economia, criza politica din țară este manifestă, existând un război deschis între președintele Klaus Iohannis și Executiv.Tot mai mulți se întreabă daca Romania va face față. -Țara nu poate fi reprezentată cu demnitate de un guvern corupt - este acuza adusă Executivului de către Opoziție.

- Țara e în criză politică și economia e înghițită de corupție. Mulți se întreabă dacă România va face față. Cetățenii români se mândresc că preiau conducerea UE. Opoziția acuză că un guvern corupt nu poate reprezenta cu demnitate țara. În istoria UE nu s-a întâlnit o situație similară. Există un război deschis între Președintele Klaus Werner Iohannis și Guvern.

- În schimb, viața românilor se desfășoară între salarii mici și costuri de viață ridicate. Pentru a face față situației, oamenii au două-trei joburi. Teama oamenilor este că se distruge statul de drept.

- Bucureștiul e un oraș sigur, frumos împodobit cu luminițe, înainte de Crăciun. Există diferențe foarte mari între orașe . La trecerea prin orășelul Copsa Mică, jurnalistul a crezut că am intrat într-un film horror, pentru ca la 50 km distanta, Sighisoara si Sibiu să arate de parca ar fi din povești.

- Din păcate corupția nu poate fi stăpânită. UE vorbește în cazul ăsta de cultura corupției. Toate domeniile de activitate sunt afectate. Politiști, judecători, doctori și profesorii de bacalaureat sunt corupți și primesc bani.

- Este reamintit exemplul de corupție al fostului ministru de finanțe, Remeș, care a primit șpagă cârnați și țuică. Corupția e o chestiune veche de decenii. Românii văd corupția ca o strategie de supraviețuire în viața de zi cu zi. În ultimii ani s-au făcut foarte multe pentru combaterea fenomenului. De fapt, mai precis până în 2017 când guvernul a venit cu OUG13, moment la care România s-a întors în trecut. UE a făcut enorm de puțin. E îngrijorător că nu se aude vocea Bruxelles-ului.

”Romania se află în al 12-lea ceas” si Liviu Dragnea ”este cu un picior în pușcărie” fiind acuzat de furt din banii UE, sunt sublinierile făcute de corespondentul postului elvețian de televiziune, care notează că

Jurnalistul elvețian remarcă societatea civilă care este activă, exemplificând cu protestul din 10 august când au avut loc violențe împotriva oamenilor.

Președintele Klas Iohannis este văzut drept un om ”integru” , ce ”luptă împotriva corupției”, mentionând însă că opoziția prezintă puțină unitate. Corespondentul notează că guvernul se bucură de susținerea decisivă a maghiarilor, minoritate care primește la schimb ”mai multă autonomie”.

Jurnalistul observă că există totuși numeroase investiții elvețiene, fapt ce nu-l opreste a se intreba ”cine mai are interes de a investi într-o astfel de țară?, în contextul condițiilor existe în prezent.

Este remarcată de corespondentul postului SRF existența la Cluj a unei școli de medicină, solidă, unde studiază circa 70-80 de studenți elvețieni.

”În cel mai bun caz, Klaus Iohannis salvează președinția UE. În cel mai rău caz, se distruge imaginea țării prin eliminarea democrației și a statului de drept”, concluzionează jurnalistul.

.

9 ian 17:01
Comentarii
Ultimele Știri
SocialUn şofer fără permis a omorât un biciclist cu maşina în timp...

Un bărbat de 34 de ani din judeţul Bacău care a accidentat mortal un biciclist a fost achitat de judecători, victima fii...

SocialCulmea amenzii la Focşani. Un localnic a fost sancţionat de ...

Şoferul a contestat în instanţă amenda, în valoare de 1.000 de lei, sub motivul că nu e vina lui că în oraş străzile sun...

SocialCum respectă şoferii trecerile la nivel cu calea ferată. În ...

Legislaţia rutieră sancţionează acest tip de abatere cu amendă contravenţională cuprinsă între 9 şi 20 puncte (1.305 – 2...

SocialUn nou deces din cauza gripei. „Ne aşteptăm să mai apară caz...

Cazurile de gripă continuă să se înmulţească la Iaşi, spun medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva...

Politic„Să ne apărăm justiţia”. Blocul ACUM cheamă cetăţenii la un ...

Blocul electoral ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, a îndemnat cetăţenii să iasă la protest joi, 21 martie, o...

SocialFerma de măgăriţe din Apuseni. „Laptele lor este aproape un ...

Un fermier din Munţii Apuseni a reuşit să dezvolte şi să aibe succes cu una dintre puţinele ferme de măgăriţe din Români...

SocialCum a încercat o femeie să-i trimită filme porno prietenului...

Oamenii legii au aflat ce pun la cale cei doi dintr-un bilet pe care partenerul de viaţă al femeii il dăduse acesteia şi...

SocialLocuinţă prădată în miezul zilei. Hoţii au fugit cu 25.000 d...

Casa unor zălăuani a fost jefuită în miezul zilei de către persoane neidentificate. Hoţii au furat bani şi bijuterii, ap...

EconomicOlguţa Vasilescu, despre OUG 114: E bine că Ioan Niculae est...

Controversatul om de afaceri care controlează Interagro, Ioan Niculae, este beneficiar al OUG 114/2018, prin faptul că s...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].