logo
luni, 17 decembrie 2018


Categorii

Rex Tillerson, un om discret, pierdut în trumpism. Motivul pentru care a fost demis de la şefia diplomaţiei americane

Rex Tillerson, un fost „căpitan“ de industrie discret şi zgârcit la vorbă, a părăsit marţi Departamentul de Stat fără să fi reuşit vreodată să-şi găsească locul la conducerea diplomaţiei americane şi într-o administraţie Trump ale cărei excese par la antipozii peronalităţii sale, scrie AFP.

Cu o aură de om al puterii, cu numeroase conexiuni internaţionale, a venit la Departamentul de Stat, la începutul mandatului preşedintelui republican. Fostul CEO al gigantului pertrolier ExxonMobil i-a fost recomandat lui Donald Trump de către Condoleezza Rice, fosta secretară de Stat a lui George W. Bush.

La instalarea la conducerea diplomaţiei americane, a fost prezentat ca unul dintre americanii care-l cunoaşte cel mai bine pe preşedintele rus Vladimir Putin. Una dintre priorităţile noii administraţii era atunci o reîncălzire a relaţiilor cu şeful de la Kremlin. Însă numeroase controverse şi ancheta cu privire la amestecul rus în alegerile americane aveau să facă acest obiectiv imposibil de atins.

„Eu sunt nou la Washington“, a amintit mult timp, cu vocea sa înfundată de texan în vârstă de 65 de ani, pentru a-şi semnala mai bine distanţa faţă de „mlaştina politică“.

Echipa sa a încercat să-i transforme slăbiciunile în forţă. „El nu este un politician care caută lumina proiectoarelor“, teoretiza la începutul lui octombrie 2017 purtătoarea sa de cuvânt Heather Nauert. „Spre deosebire de predecesorii săi, secretarul de Stat crede că diplomaţia trebuie să aibă loc în culise“, sublinia anturajul său.

Iar în culise, ca atunci când a negociat megacontracte petroliere, acest bărbat cu o statură impozantă a încercat să impună calea diplomaţiei, în crizele nord-coreeană, iraniană sau de la Golful Persic.

Rex Tillerson s-a sprijinit de asemenea pe o relaţie strânsă cu secretarul Apărării, „dragul (său) prieten“ Jim Mattis. „Ştim că ei comunică în mod regulat“ şi îşi împart rolurile „în aceeaşi strategie“, Tillerson îndemnând la dialog, iar Mattis agitând opţiunea militară, analiza Lisa Collins, de la Center for Strategic and International Studies.

Alţii subliniază de asemenea capacitatea sa de a da o poleială ieşirilor zgomotoase ale preşedintelui american.

„Este un patriot, el crede cu adevărat că este rolul său să rămână să-l controleze pe preşedinte, să evite haosul“, explica un diplomat american, care nu se află în tabăra sa politică.

Percepţia caracterului şters al secretarului s-a extins şi asupra departamentului său.

„Tillerson este un om bun, a învăţat treaba pe fond“, declară un diplomat străin. „Problema este că Departamentul de Stat a devenit complet disfuncţional“, cu numeroase posturi de subsecretar rămase vacante în urma unor tăieri bugetare fără precedent.

„Lucrul cel mai important pe care-l pot face este să fac această administraţie mai eficientă“, aprecia Tillerson.

Însă rezultatele rămân slabe - prea slabe probabil pentru Donald Trump, care s-a supărat adesea din această cauză.

Şeful diplomaţiei primei puteri mondiale nu i-a convins, în fapt, niciodată pe comentatori. Rezultatul: relatări despre relaţiile sale tensionate cu preşedintele - pe care l-a catalogat într-o zi drept „debil“ potrivit presei - şi zvonuri cu privire la demisie care au curs mereu.

Divergenţele de vederi între Trump şi Tillerson erau notorii în mai multe dosare-cheie, de la modificările climatice la Iran.

Miliardarul republican nu i-a uşurat sarcina lui Rex Tillerson. Mai întâi l-a privat de emblematicul dosar israeliano-palestinian, pe care i l-a încredinţat ginerelui său Jared Kushner. Apoi şi-a multiplicat deciziile cu privire la o dezangajare de pe scena multilaterală. În fine, l-a contrazis în mod public.

Tillerson îşi laudă eforturile diplomatice în faţa ambiţiilor nucleare nord-coreene? Trump ameninţă Phenianul cu „focul şi furia“.

Ca o ironie a istoriei, pentru a pregăti mai bine viitoarele negocieri pe care tocmai a acceptat în mod spectaculos să le angajeze cu Phenianul şi-a îndepărtat Donald trump secretarul de Stat, cu scopul de a-i încredinţa acest rol şefului CIA Mike Pompeo, în care are încredere deplină.

Marţi, explicând plecarea acestuia în faţa presei, miliardarul a insistat că „ne înţelegeam bine, dar aveam dezacorduri. Cu privire la acordul (în dosarul) nuclear iranian, eu credem că este oribil, el credea că era OK“.

13 mar 20:54
Comentarii
Ultimele Știri
SocialPrimele pagube după ninsoare. Un copac a cedat sub greutatea...

Pompierii au fost solicitaţi să intervină în Slatina pentru a îndepărta un copac, pagubele provocate fiind importante....

SocialMoş Crăciun aşteaptă la Primărie 1.500 de colindători, elevi...

Moş Crăciun, ajutorul şi in acest an al Primăriei Municipiului Călăraşi, îşi aşteaptă primii colindători începând cu ora...

SocialZeci de mii de locuinţe din Gorj nu sunt alimentate cu energ...

Zeci de mii de locuinţe din judeţul Gorj nu sunt alimentate cu energie electrică nici la această oră. Echipele de interv...

PoliticPAS şi PPDA au semnat acordul de constituire a Blocului elec...

Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr au creat Blocul electoral ACUM, care va parti...

SocialConcursul de creaţie "Bărăganul în 100 de ani, 1918-2018" şi...

Festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului de creaţie ,,Bărăganul în 100 de ani, 1918 - 2018” a avut loc la s...

EconomicDragnea: Guvernul să ia măsuri legat de lăcomia bancară. Şi ...

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a cerut duminică, premierului Viorica Dăncilă şi „coruptului” Darius Vâlcov, ca împreună ...

ExterneArabia Saudită respinge „amestecul” Senatului SUA în afaceri...

Arabia Saudită a numit ca fiind un „amestec” în afacerile interne rezoluţiile Senatului american prin care se cere oprir...

EntertainmentBeatrice Olaru este câştigătoarea Exatlon, după un abandon s...

Fosta handbalistă Beatrice Olaru (29 de ani) este câştigătoarea celui de-al doilea sezon al reality show-ului „Exatlon“,...

SocialHoţii de alimente din hipermarketuri, trimişi în judecată. C...

Patru hoţi, doi bărbaţi şi o femeie, au fost trimişi în jduecată la Alba Iulia pentru furt din 4 hipermarketuri. Din Kau...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].