logo
duminică, 21 aprilie 2019


Categorii

Terapia prin chiropractică poate trata durerile de spate

Durerea cervicală sau de spate, migrenele, hernia de disc, durerea sciatică reprezintă unele dintre cele mai frecvente probleme pentru care oamenii apelează la chiropractician.

Ce este chiropractica şi cu ce se ocupă un chiropractician? Ce afecţiuni pot fi diagnosticate, în ce constă tratamentul şi cu ce beneficii faţă de medicina clasică? la toate aceste întrebări încearcă să răspundă Soheil Keynejad, chiropractician în cadrul Intermedicas, cu o calificare de chiropractică obţinută la colegiul McTimoney din Abingdon, Oxford, Anglia. Pe lângă specializare în chiropractică, Soheil mai deţine şi o diplomă de inginer, obţinută la London South Bank University. Cu o experienţă de peste 10 ani în chiropractică, Soheil Keynejad a profesat în mai multe clinici din Olanda, Croaţia şi Muntenegru. Pe lângă chiropractică, Keynejad este instruit şi în terapii holistice, precum masajul indian al capului sau remedial massage.

Ce este chiropractica, de fapt, şi ce probleme adresează? Cum funcţionează chiropractica?

Cuvântul „chiropractică” este de origine greacă şi înseamnă „făcut cu mâna”. Procesul de vindecare în chiropractică este realizat cu mâna, care manipulează şi optimizează articulaţiile unei persoane care suferă de o anumită condiţie medicală/afecţiune. Chiropractica este o ramură complementară sistemului medical şi este a treia cea mai frecventă profesie medicală primară - care ţine de îngrijirea medicală primară - din lume.

Abordarea chiropracticii se întemeiază pe principiul că organismul are capacitatea de a se vindeca singur. Acest proces de vindecare naturală este iniţiat şi controlat de sistemul nervos al organismului. Impulsurile nervoase pleacă de la creier - sistemul nervos central - către coloana vertebrală şi, prin sistemul nervos periferic, ajung la muşchi, ligamente, tendoane şi organe. Interfenţele în cadrul sistemului nervos ca urmare a „nealinierilor” vertebrelor conduc la îmbolnăvire. Această îmbolnăvire conduce la reducerea structurii optime şi funcţiilor organismului şi este numită subluxaţie vertebrală complexă - Vertebral Subluxation Complex - VSC.

Chiropractica se bazează pe diagnosticarea şi ajustarea acestor articulaţii care nu sunt aliniate optim, în special vertebrele, despre care se crede ca pot cauza diverse afecţiuni ale nervilor, organelor şi muşchilor. Durerea de spate este probabil cea mai frecventă problemă pentru care oamenii apelează la ajutorul unui chiropractor, dar tehnicile chiropracticii răspund la o gamă mult mai largă de probleme şi condiţii medicale. De exemplu, chiropractica poate fi de ajutor celor care se confruntă cu dureri de cap acute sau cronice, dureră de gât, durere sciatică sau traumatisme neurologice ca urmare a unor accidente, traumatisme sportive sau alte tipuri de traumatisme. Întrucât chiropractica propune o îngrijire holistică, pacienţii apelează la chiropractician pentru o a avea o stare de sănătate generală mai bună, de asemenea. În fapt, îngrijirea preventivă, profilaxia se numără printre ariile de expertiză ale chiropracticii cu cea mai rapidă creştere. Foarte important, chiropractica nu este nici fizioterapie, nici masaj.

Poate un chiropractician să diagnosticheze afecţiuni medicale?

Chiropracticienii sunt pregătiţi şi calificaţi ca, în baza istoricului familial şi simptomelor pacienţilor, să realizeze o serie de testări ortopedice relevante pentru a diagnostica cauza simptomelor cu care se confruntă pacientul. De asemenea, un chiropractician este calificat să diagnosticheze orice alte probleme care ies din sfera musculo-scheletală şi să direcţioneze pacientul către specialităţile medicale relevante pentru un diagnostic avansat şi tratament. Sunt foarte multe condiţii sistemice care ar putea mima cauze structurale sau de ordin nervos, pe care un chiropractician le poate diagnostica şi poate astfel trimite pacienţii la specialiştii potriviţi.

După faza de diagnostic, se stabileşte tratamentul, realizat prin ajustarea/manipularea articulaţiilor într-un mod corect, optim, nedureros. Tratamentul ajută la realinierea măduvii spinării şi la reducerea stresului articular, ceea ce conduce la reducerea durerii şi îmbunătăţirea funcţiei articulare.

Care sunt afecţiunile medicale ce pot fi tratate prin chiropractică?

Durerea cervicală sau de spate, migrenele, hernia de disc, durerea sciatică, acestea reprezintă unele dintre cele mai frecvente probleme pentru care oamenii apelează la chiropractician. În majoritatea cazurilor, pacienţii apelează la chiropractician după ce au încercat mai multe tipuri de terapii, care au eşuat, sau care au avut doar un efect temporar. Oricum, ca regulă generală, afecţiunile în care chiropractica şi-a dovedit beneficii concrete sunt: durerea de gât, traumatismele în zona gâtului, durerea de spate, amorţeala braţelor şi picioarelor, durerea sciatica, instabilitatea şoldului, afecţiuni degenerative de disc, Coccydynia, durere şi rigiditate a articulaţiilor, hernie de disc, dureri de cap, simptome asociate cu scolioza, lipsa de energie, privarea de somn,, sindroame de tunel carpian, dar şi pentru menţinerea unei stări generale de sănătate bune.

Poate chiropractica să ajute în combaterea şi tratarea obezităţii?

Din nefericire, chiropracticienii nu au expertiză în tratarea obezităţii sau în pierderea greutăţii nedorite. Dar, cum există o serie de factori care contribuie la instalarea obezităţii, există numeroase strategii care ajută la scăderea în greutate, îmbunătăţirea stării generale de sănătate şi ameliorarea simptomelor şi problemelor asociate obezităţii. Vizita la chiropractician poate, în foarte multe cazuri, să fie o strategie productivă, alături de schimbările aduse stilului de viaţă, pentru reducerea durerii de spate, creşterea mobilităţii, îmbunătăţirea stării de sănătate, care vine în urma ajustărilor vertebrale.

Care sunt beneficiile chiropracticii în comparaţie cu medicina clasică?

Printre beneficiile dovedite ale chiropracticii se numără: lipsa intervenţiilor chirurgicale (o metodă de tratament non-invazivă), lipsa medicamentelor, lipsa durerii, siguranţă, fără efecte adverse, calmarea de lungă durată a durerii în comparaţie cu alte metode de tratament, o digestie mai bună, mai multă energie, somn mai bun, corectarea cauzei, nu doar a simptomelor, prevenirea a numerose probleme de sănătate, recăpătarea funcţiei nervoase normale, creşterea mobilităţii, îmbunătăţirea imunităţii, încetinirea proceselor degenerative ale coloanei, încetinirea procesului de îmbătrânire, accelerarea recuperării. Toate aceste beneficii depind, desigur, de circumstanţele individuale şi de vârstă. În unele cazuri, poate fi nevoie de intervenţie medicală. În orice caz, chirpractica stimulează procesul de auto-vindecare al organismului.

Poate tratamentul chiropractic să ne scutească de o intervenţie chirurgicală? Aţi avut astfel de cazuri?

Chiropractica nu reprezintă o soluţie de tratament universală, pentru toate afecţiunile umanităţii, dar este o alternativă eficientă pentru a gestiona foarte multe dintre condiţiile musculo-scheletale. Există situaţii când o intervenţie chirurgicală este singura opţiune, aşa cum este cazul afecţiunilor cardiovasculare, extirparea unor tumori, transplantul de organe etc. Dar în opinia mea, operaţia, intervenţia chirurgicală ar trebui privită ca o soluţie de ultimă instanţă. Poate beneficiul obţinut în urrma unei intervenţii chirurgicale să compenseze riscul asociat unei operaţii? Aceasta este întrebarea. Pentru că o operaţie presupune foarte multe riscuri şi ele trebuie luate în considerare. Recomandarea mea pentru persoanele care se confruntă cu dilema unei operaţii ar fi chiar aceasta: operaţia chiar trebuie să fie privită ca o ultimă soluţie. Am avut o serie de pacienţi cu sindromul tunelului carpian, în cazul cărora chiropractica a relevat că subluxaţia vertebrelor din zona gâtului este cauza condiţiei lor medicale şi după câteva şedinţe de tratament, şi-au recăptătat starea normală de sănătate. Filozofia şi norma mea este ca după testarea ortopedică şi câteva şedinţe de chiropractică, pacienţii să decidă singuri dacă vor să continue şedinţele de chiropractică, încercând să evite riscul unei intervenţii chirurgicale.

Cât durează şi cum decurge o şedinţă de chiropractică? Este dureroasă?

La prima şedinţă de chiropractică, pacienţii trebuie să completeze o fişă amănunţită şi să răspundă la un chestionar privind istoricul lor medical. Similar ca în cazul oricărui alt control medical. De asemenea, pacienţii trebuie să indice zona unde au un disconfort pe un desen al corpului uman. Ulterior, cu ajutorul unui device de scanning se investighează muşchii paraspinali ai spatelui, ceea ce relevă gradul de stres prezent în această zonă, foarte relevant, de altfel, pentru gradul de stres general al organismului. Ulterior acestei investigaţii, se realizează o examinare fizică, ce presupune un test de mişcare, palpare, testul de reflex, comparaţii ale forţei musculare, investigaţii neurologice şi ortopedice.

Ajustările chiropractice sunt, de obicei, partea centrală a tratamentului – o manipulare terapeutică, ce foloseşte forţa controlată, direcţia, amplitudinea şi velocitatea direcţionată către articulaţii specific pentru a ameliora subluxaţia vertebrală. De multe ori, alte articulaţii ale corpului, precum genunchiul, cotul, umărul sunt, de asemenea, ajustate/manipulatre cu scopul de a îmbuntăţi funcţia articulară, parte a unui stil de viaţă sănătos. Prima consultaţie şi şedinţă de tratament durează până la o oră, în funcţie de complexitatea cazului. Următoarele şedinţe durează în jur de 10-15 minute. Tratamentul nu este dureros şi întotdeauna am zis că singura durere este cea imaginată.

Care sunt - dacă sunt - riscurile chiropracticii? În România, există o serie de controverse cu privire la chiropractică…

Procedurile chiropractice pot părea periculoase sau intimidante pentru cineva care nu este familiarizat cu această ramură a medicinei, dar realitatea este departe de zvonuri. Manipularea folosită pentru tratarea durerii de spate este documentată şi este dovedit ştiinţific că este foarte sigură, în special dacă chiropracticianul este unul calificat. Dureri musculare minore combinate cu o senzaţie de greaţă pot apărea la unii dintre pacienţi la un interval de 24-30 de ore de la tratament. Dar nu este nimic îngrijorător, este parte din procesul de vindecare. În opinia mea, chiropractica este mult mai sigură decât tratamentul cu analgezice sau antiinflamatoare, care doar ascund simptomele, în timp ce cauza care provoacă durerea se agravează, ducând la alte probleme musculo-scheletale. Este, de asemenea, mai sigură decât intervenţiile chirurgicale, unde există mereu riscuri asociate.

Atenţie însă, chiropractica în mâinile unui chiropractician nepregătit poate fi însă periculoasă. Înţeleg îngrijorările oamenilor în condiţiile în care există foarte mulţi fizioterapeuţi sau terapeuţi manuali care se promovează ca fiind chiropracticieni, dar care în realitate nu au nicio pregătire în această ramură. Recomandarea mea pentru aceştia ar fi să urmeze pregătirea necesară şi să câştige experienţa necesară practicării chiropracticii, în locul unor cursuri de weekend care nu le conferă abilităţile necesare pentru a trata pacienţi.

Sursa: adevarul.ro

30 ian 12:29
Comentarii
Ultimele Știri
PoliticGândurile lui Cristoiu: Klaus Iohannis e dator să nu semneze...

Remanierea Guvernului provoacă instabilitate la nivelul ministerelor, iar preşedintele Iohannis nu ar trebui să aprobe d...

ExterneBREAKING Explozii la biserici în Sri Lanka în timpul sărbăto...

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi peste 200 au fost rănite în urma unor explozii care au avut loc duminică dimin...

PoliticINTERVIU | Arvydas Pocius: Statele UE discută de PESCO, dar ...

Statele membre UE au început să discute despre PESCO şi despre ceea ce este necesar să facă pentru a consolida securitat...

PoliticMesajul premierului Viorica Dăncilă cu prilejul Paştelui Cat...

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, duminică dimineaţa, un mesaj cu prilejul Paştelui Catolic. Ea urează celor care să...

PoliticDăncilă, mesaj cu prilejul Duminicii Floriilor: Este început...

Premierul Viorica Dăncilă a transmis un mesaj cu prilejul Duminicii Floriilor, care este începutul Săptămânii Patimilor,...

SocialPaştele catolic la Cluj: Zeci de credincioşi şi-au dus coşur...

Zeci de coşuri de mâncare au fost sfinţite, duminică, de preot, în ziua de Paşte, în Biserica Romano-Catolică „Sfântul M...

SportSurpriză la turneul de la Monte Carlo. „Regele zgurii“ a fos...

Turneul masculin de la Monte Carlo va avea parte de o finală neaşteptată, după ce favoriţii au fost eliminaţi din compet...

SportCTP a explicat diferenţa dintre Simona Halep şi Mihaela Buză...

Franţa şi România se află la egalitate după prima zi a semifinalei de Fed Cup, care se desfăşoară, în sala de la Rouen....

SportSchimbă Florin Segărceanu echipa? Mutarea pe care căpitanul ...

Duelul Franţa- Românie, din semifianlele Fed Cup, se reia azi, de la ora 14.00, când e programat meciul vedetă dintre Si...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].