logo
vineri, 24 mai 2019


Categorii

Unde se ascund microbii. Cele mai neaşteptate locuri care te pot îmbolnăvi

Viaţa noastră se derulează în medii deloc sterile. Şi asta pentru că germenii, virusurile şi bacteriile sunt peste tot: acasă, la birou şi chiar în maşină. Din fericire, însă, aproximativ 99% dintre ei nu ne pot face rău. Ceilalţi, însă, reprezintă o ameninţare reală la adresa sănătăţii noastre.

Majoritatea acestor agenţi patogeni sunt fie virali, fie bacterieni şi pot provoca to felul de boli, de la o răceală comună, la o infecţie care poate pune viaţa în pericol. Îi găsim în nu doar în spaţiile murdare evidente, dar şi în locuri neaşteptate.

1. Telefonul mobil Deşi ar putea părea greu de crezut, banalul telefon mobil este înţesat de bacterii, de la stafilocucul ce proate provoca infecţii ale pielii, la pseudomonas, responsabilă de apariţia infecţiilor oculare, sau salmonella, bacteria care stă în spatele unor afecţiuni gastro-intestinale.

Pentru a preveni astfel de situaţi, ştergeţi suprafaţa telefonului, de câteva ori pe săptămână, cu un şerveţel dezinfectant şi fiţi mai selectiv cu locurile în care vă puneţi dispozitivul.

2. Aspiratorul "Aspiratorul - inclusiv periile şi sacul - sunt ca şi hrană pe roţi pentru bacterii", spune dr. Charles Gerba, profesor de biologie şi ştiinţa mediului la Universitatea din Arizona. Acesta susţine că a fiecare folosire a aspiratorului, miliarde de particule şi sute de mii de bacterii sunt răspândite în aer, putând ajunge mai apoi cu uşurinţă în aparatul nostru respirator.

Înlocuiţi cu regularitate sacul apiratorului. Pentru a evita inhalarea norului de praf şi, implicit a bacteriilor, executaţi această procedură afară. În cazul aspiratoarelor fără sac, curăţaţi orificiul dispozivului cu o cârpă înmuiată în înălbitor diluat cu apă, apoi lăsaţi să se usuce la aer.

3. Prosopul de bucătărie Prosoapele de vase sunt printre cele mai contaminate obiecte din bucătărie. Întrucât sunt folosite de mai multe ori într-o zi, ele se murdăresc foarte repede. Din acest motiv, ele ar trebui schimbate o dată la câteva zile şi spălate cu apă fierbinte şi înălbitor. Sau puteţi opta pentru prosoapele de hârtie.

4. Dozatorul de săpun lichid Aproximativ 25% dintre dozatoarele din toaletele publice sunt contaminate cu bacterii din fecale. Şi asta pentru că aceste dispozitive sunt rareori curăţate, oferind libertate bacteriilor să se dezvolte. Prin urmare, când folosiţi toaleta publică, spălaţi-vă mâinile cu insistenţă, iar dacă aveţi la îndemână un gel dezinfectant, folosiţi-l.

5. Pensulele şi bureţii de machiat Dacă utilizaţi aceeaşi pensulă de machiaj pentru o perioadă lungă de timp, perii produsului ar putea ajunge să găzduiască tot felul de bacterii şi germeni, ce vor ajunge cu uşurinţă pe faţă. Ca să eviţi astfel de situaţii, curăţă aceste ustensile de machiaj cu apă caldă şi săpun, după fiecare utilizare.

6. Covoraşul de intrare Toţi microbii de pe tălpile încălţămintelor se vor "prinde" în materialul din care este confecţionat covoraşul amplasat în faţa uşii. Un studiu al Universităţii Arizona a evidenţiat faptul că tălpile de pantofi sunt contaminate cu o serie de bacterii, printre cele mai periculoase numărându-se Escherichia Coli, responsabilă de infecţiile digestive, diaree şi chiar meningită, Klebsiella pneumoniae, care poate produce infecţii urinare, pneumonii sau septicemii, sau Serratia ficaria, şi aceasta cauzoare de afecţiuni ale aparatelor urinar şi respirator.

Menţineţi covoraşul curat pulverizându-l o dată pe săptămână cu o soluţie dezinfectantă şi descălţaţi-vă la intrare pentru a nu risca să aduceţi microbii în casă.

Mai puteţi citi:

Top 10 locuri comune în care ne umplem de bacterii periculoase. Unde se ascund cel mai frecvent acarienii

Greşeli pe care le faci în privinţa tocătorului de lemn. Reguli pentru întreţinerea importantei ustensile

22 feb 07:40
Comentarii
Ultimele Știri
EntertainmentMet Gala 2019 | Kim Kardashian şi-a făcut apariţia „udă leoa...

Vedeta Kim Kardashian şi-a făcut apariţia într-o ţinută provocatoare la Gala Muzeului Metropolitin, cel mai aşteptat eve...

SocialUn nou caz de CREŞĂ a groazei: Două îngrijitoare ar fi agres...

Poliţiştii au început cercetările la o creşă din Năvodari, judeţul Constanţa, după ce două educatoare au fost acuzate de...

EntertainmentExtravaganţă sub privirile tuturor: Lady Gaga s-a dezbrăcăt ...

Cântăreaţa americană Lady Gaga a schimbat patru ţinute în 15 minute la ediţia de anul acesta a Met Gala de la New York, ...

SocialReferendum 2019. Opinia unui ONG: Întrebările sunt un simplu...

APADOR-CH, asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, consideră că întrebările anunţate pentru referendumul din 26 ma...

SocialOm de afaceri din Braşov inclus în Topul Forbes, reţinut dup...

Un cunoscut om de afaceri din Braşov a fost reţinut de poliţişti, fiind suspectat că şi-a omorât bunica, anunţă Parchetu...

SocialUrgenţă medicală: Un tânăr cu arsuri grave, transportat în s...

O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, efectuează marţi o ...

SocialCaz medical, afectat de vremea rea. Ambulanţă blocată 15 ore...

O ambulanţă a rămas blocată 15 ore într-o localitate din Argeş, unde mersese la o femeie aflată în stop cardio-respirato...

PoliticLIVE Un nou judecător la CCR. Camera Deputaţilor alege ACUM ...

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de j...

SocialATP Madrid: Radu Albot i-a cedat în trei seturi lui Fernando...

Tenismanul moldovean Radu Albot, numărul 44 mondial, nu a reuşit să se califice în şaisprezecimile de finală ale turneul...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].