logo
marţi, 19 martie 2019


Categorii

Unde se ascund microbii. Cele mai neaşteptate locuri care te pot îmbolnăvi

Viaţa noastră se derulează în medii deloc sterile. Şi asta pentru că germenii, virusurile şi bacteriile sunt peste tot: acasă, la birou şi chiar în maşină. Din fericire, însă, aproximativ 99% dintre ei nu ne pot face rău. Ceilalţi, însă, reprezintă o ameninţare reală la adresa sănătăţii noastre.

Majoritatea acestor agenţi patogeni sunt fie virali, fie bacterieni şi pot provoca to felul de boli, de la o răceală comună, la o infecţie care poate pune viaţa în pericol. Îi găsim în nu doar în spaţiile murdare evidente, dar şi în locuri neaşteptate.

1. Telefonul mobil Deşi ar putea părea greu de crezut, banalul telefon mobil este înţesat de bacterii, de la stafilocucul ce proate provoca infecţii ale pielii, la pseudomonas, responsabilă de apariţia infecţiilor oculare, sau salmonella, bacteria care stă în spatele unor afecţiuni gastro-intestinale.

Pentru a preveni astfel de situaţi, ştergeţi suprafaţa telefonului, de câteva ori pe săptămână, cu un şerveţel dezinfectant şi fiţi mai selectiv cu locurile în care vă puneţi dispozitivul.

2. Aspiratorul "Aspiratorul - inclusiv periile şi sacul - sunt ca şi hrană pe roţi pentru bacterii", spune dr. Charles Gerba, profesor de biologie şi ştiinţa mediului la Universitatea din Arizona. Acesta susţine că a fiecare folosire a aspiratorului, miliarde de particule şi sute de mii de bacterii sunt răspândite în aer, putând ajunge mai apoi cu uşurinţă în aparatul nostru respirator.

Înlocuiţi cu regularitate sacul apiratorului. Pentru a evita inhalarea norului de praf şi, implicit a bacteriilor, executaţi această procedură afară. În cazul aspiratoarelor fără sac, curăţaţi orificiul dispozivului cu o cârpă înmuiată în înălbitor diluat cu apă, apoi lăsaţi să se usuce la aer.

3. Prosopul de bucătărie Prosoapele de vase sunt printre cele mai contaminate obiecte din bucătărie. Întrucât sunt folosite de mai multe ori într-o zi, ele se murdăresc foarte repede. Din acest motiv, ele ar trebui schimbate o dată la câteva zile şi spălate cu apă fierbinte şi înălbitor. Sau puteţi opta pentru prosoapele de hârtie.

4. Dozatorul de săpun lichid Aproximativ 25% dintre dozatoarele din toaletele publice sunt contaminate cu bacterii din fecale. Şi asta pentru că aceste dispozitive sunt rareori curăţate, oferind libertate bacteriilor să se dezvolte. Prin urmare, când folosiţi toaleta publică, spălaţi-vă mâinile cu insistenţă, iar dacă aveţi la îndemână un gel dezinfectant, folosiţi-l.

5. Pensulele şi bureţii de machiat Dacă utilizaţi aceeaşi pensulă de machiaj pentru o perioadă lungă de timp, perii produsului ar putea ajunge să găzduiască tot felul de bacterii şi germeni, ce vor ajunge cu uşurinţă pe faţă. Ca să eviţi astfel de situaţii, curăţă aceste ustensile de machiaj cu apă caldă şi săpun, după fiecare utilizare.

6. Covoraşul de intrare Toţi microbii de pe tălpile încălţămintelor se vor "prinde" în materialul din care este confecţionat covoraşul amplasat în faţa uşii. Un studiu al Universităţii Arizona a evidenţiat faptul că tălpile de pantofi sunt contaminate cu o serie de bacterii, printre cele mai periculoase numărându-se Escherichia Coli, responsabilă de infecţiile digestive, diaree şi chiar meningită, Klebsiella pneumoniae, care poate produce infecţii urinare, pneumonii sau septicemii, sau Serratia ficaria, şi aceasta cauzoare de afecţiuni ale aparatelor urinar şi respirator.

Menţineţi covoraşul curat pulverizându-l o dată pe săptămână cu o soluţie dezinfectantă şi descălţaţi-vă la intrare pentru a nu risca să aduceţi microbii în casă.

Mai puteţi citi:

Top 10 locuri comune în care ne umplem de bacterii periculoase. Unde se ascund cel mai frecvent acarienii

Greşeli pe care le faci în privinţa tocătorului de lemn. Reguli pentru întreţinerea importantei ustensile

22 feb 07:40
Comentarii
Ultimele Știri
SocialTentativă de spargere la o sucursală CEC dintr-o comună gorj...

Suspecţii au reuşit să intre în sediul sucursalei CEC din comuna Târgu Cărbuneşti prin acoperiş. Aceştia au încercat să ...

SocialCentrul oraşului Timişoara a rămas fără internet şi semnal t...

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu (PNL), şi echipe de muncitori de la municipalitate au retezat, luni seara, cabluril...

PoliticBăsescu: Marele autogol la referendum ar fi dacă ar pune o î...

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni seara, într-o emisiune la TVR1, că „marele autogol” la referendum ar f...

SocialVIDEO Locul tămăduitor unde strămoşii noştri puneau ofrande ...

Atracţiile rare ale staţiunii Geoagiu Băi, ale cărei ape termale au fost o destinaţie populară încă din Antichitate, sun...

PoliticPonta: Dacă aş fi în locul lui Iohannis, aş face referendum ...

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, luni seara, la Digi 24, că, dacă ar fi în locul preşedintelui Klaus Iohan...

PoliticPonta: Ce facem după ce pică Dragnea? Că acum suntem într-o ...

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, luni seara, la Digi24, că el propune ca PNL, USR, ALDE şi UDMR să se gând...

ExternePreşedintele brazilian Jair Bolsonaro a vizitat sediul CIA î...

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a vizitat sediul CIA luni, el încercând să obţină susţinerea administraţiei Trump ...

EntertainmentCele mai comune probleme de sănătate ale câinilor

La fel ca oamenii, câinii se confruntă cu probleme de sănătate pe care le pot întâmpina pe parcursul vieţii lor. Află ca...

SocialMotivul pentru care agajaţii Companiei de Apă din Buzău sunt...

Directorul Companiei de Apă din Buzău, Simona Săvulescu, le cere tuturor angajaţilor ca în timpul serviciului să consume...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].