logo
luni, 22 aprilie 2019


Categorii

Volumul "Domeniul Cantacuzino Floreşti. Despre trecut, prezent şi viitor”, personalitatea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino

Irina Bossy-Ghica, strănepoata lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel care ne-a lăsat moştenire trei palate - Palatul Cantacuzino pe de Calea Victoriei, Castelul de la Zamora din Buşteni şi castelul de la Floreşti, a mărturisit, joi seară, la evenimentul de lansare al volumului "Domeniul Cantacuzino Floreşti. Despre trecut, prezent şi viitor", că înaintaşul său a vrut să transmită un mesaj politic Europei, faptul că România este egala celor mai importante ţări ale continentului.

România este egala celor mai mari ţări din Europa şi nu avem de ce să ne fie ruşine. Avem aceleaşi valori, avem aceleaşi bogăţii, avem aceeaşi putere economică (a mărturisit moştenitoarea domeniului de la Floreşti)

"În acelaşi an în care a terminat castelul de la Zamora, la 79 de ani, Grigore Gheorghe Cantacuzino se apucă de al treilea, la Floreşti, pe malul Prahovei. Acea moşie din Prahova era cuibul Cantacuzinilor de 300 de ani, acum e de 400 de ani. A vrut să arate clar că după 300 de ani de existenţă a acestei familii în România, iată unde am ajuns. Suntem egalii nu numai ai Franţei, dar ai întregii Europe, fiindcă nu ne este ruşine să avem şi noi un Mic Trianon", a precizat Irina Bossy-Ghica.

Arhitectura impresionantă a construcţiilor ne-a lăsat moştenire un Mic Trianon.

"Modelul este al Marelui Trianon, şi colonada, dar şi forma în cub, dar, sigur, dimensiunile sunt mai degrabă apropiate de Micul Trianon, care este un pătrat perfect cu latura de 23 de metri, pe când Palatul de la Floreşti, care a fost numit şi el Micul Trianon, are nişte dimensiuni de 33 de metri pe 43 de metri", a povestit Irina Bossy-Ghica.

Ea şi-ar fi dorit ca lansarea cărţii să fie întârziată cu o lună şi jumătate, până pe 23 martie, zi în care s-ar fi împlinit 103 ani de la moartea înaintaşului ei.

Arhitectul Alexandru Beldiman, directorul editurii Simetria, a spus că "rezilienţa extraordinară a acestui spaţiu în faţa tuturor evenimentelor care au convers spre distrugerea sa anunţată parcă de premonitoriul motto al Cantacuzinilor impune un adânc respect şi invită la reflecţie".

Volumul ”Domeniul Cantacuzino Floreşti. Despre trecut, prezent şi viitor” a fost lansat, joi, la Sala Cantacuzină a Muzeului Naţional George Enescu, în prezenţa autorilor.

Volumul prezintă o scurtă poveste ilustrată a Domeniului Cantacuzino de la Floreşti şi a celor mai importante componente ale sale. El se bazează pe o trecere în revistă a istoriei şi a personalităţii lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, principalul comanditar al celor mai cunoscute obiective de arhitectură de pe domeniul prahovean - Biserica Sf. Treime, pavilioanele, Turnul de apă şi Palatul „Micul Trianon“.

Urmează apoi o "preumblare ilustrată" prin vechiul parc al domeniului, care se încheie cu o poveste a prezentului şi o viziune proiectată astăzi, pentru viitor.

Fiecare capitol al acestui volum abordează un subiect distinct şi este redactat de specialişti din domenii precum istorie, istoria artei, arhitectură şi peisagism.

Primele capitole se bazează pe un studiu istoric şi pe o amplă cercetare a arhivelor care fac referire la familia Cantacuzino, la modul general, şi la domeniul de la Floreşti, în mod special.

"Patrimoniul reprezintă identitatea şi trecutul unei naţiuni, fără de care nu poate exista un viitor. Nu întâmplător am ales titlul acestei cărţi - Domeniul Cantacuzino Floreşti. Despre trecut, prezent şi viitor. Într-adevăr, ca să-l cităm pe filosoful american Lawrence Becker, "trecutul este un ecran pe care fiecare generaţie îşi proiectează viziunea viitorului“. Viziunea lui G. G. Cantacuzino, ale cărui rădăcini erau adânc înfipte în trecutul ţării, dar şi al Europei creştine, era aceea a unei Românii care putea sta în rând cu Franţa în concertul naţiunilor europene, prin bogăţiile ei, prin artiştii ei, prin valorile pe care le împărtăşea cu celelalte ţări din Occident", spune în prefaţa volumului Irina Bossy-Ghica.

Autorii sunt: Delia Bălăican (istoric, Biblioteca Academiei Române), Carmen Tănăsoiu (istoric, Muzeul Naţional de Artă al României), Mihaela Criticos (arhitect, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu"), Alexandru Mexi (peisagist, Institutul Naţional al Patrimoniului) - coordonator volum, Matei Bogoescu (arhitect, 4B Arhitectura), Pierre Bortnowski (arhitect, Artis Peritia), Ioana Tudora (arhitect, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti), Mariana Niţu (peisagist, Fundaţia Cantacuzino Floreşti) şi Oana Pîrvu (peisagist, Asociaţia Peisagiştilor din România-Filiala Bucureşti).

Cartea are 128 de pagini şi costă 35,68 lei fără TVA. Ea poate fi achiziţionată online de pe https://www.ponte.ro/noutati/domeniul-cantacuzino-floresti.html.

Volumul a apărut la editura Simetria şi a fost susţinut de Fundaţia Cantacuzino Floreşti. Proiectul editorial a fost co-finanţat de AFCN.

Sursa: news.ro

8 feb 10:36
Comentarii
Ultimele Știri
ExterneWashington Post: Statele Unite vor elimina derogările de la ...

Statele Unite se pregătesc să anunţe luni că toţi importatorii de petrol iranian vor trebui să renunţe la aceste importu...

SocialFOTO VIDEO Cele mai frumoase străzi şi scări din lume. Sunt ...

În mai toate topurile existente legate de cele mai frumoase scări sau străzi colorate din lume veţi regăsi uimitoarele s...

SocialO mare primărie din România, învinsă în instanţă de un român...

Un bărbat care a obţinut certificat pentru un grad de handicap grav, cu însoţitor, a cerut de la primăria de care aparţi...

SocialCât de important este un somn odihnitor. Durata ideală a rep...

Somnul este esenţial vieţii, la fel ca hrana, aerul şi apa. Buna dispoziţie, vitalitatea şi creativitatea îşi au locul î...

SocialNou categorii de oameni care ar trebui să-şi verifice măcar ...

Colesterolul este o substanţă moale, grasă, care se găseşte în sânge şi în toate celulele corpului şi cu ajutorul căreia...

SocialPractici sinistre ale naziştilor în lagărele de exterminare....

În lagărele naziste au avut loc atrocităţi greu de imaginat. Una dintre cele mai macabre practici, de neimaginat la mijl...

ExterneAlegeri prezidenţiale în Macedonia de Nord. Comisia Electora...

Candidatul social-democrat Stevo Pendarovski şi principala sa contracandidată, Gordana Siljanovska-Davkova, ocupă primel...

ExterneCuba s-ar putea confrunta cu o criză a energiei electrice du...

Guvernul de la Havana a solicitat companiei de stat care produce energie electrică să îşi reducă producţia, după ce Stat...

PoliticReacţii din PSD faţă de iritarea lui Varujan Vosganian la ad...

În urma criticilor lui Varujan Vosganian, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt ALDE, la adresa atitudinii membrilor PSD ...

DESPRE NOI

TRACKNEWS este un proiect internațional care-și propune să promoveze valorile europene, luptând împotriva fake news-urilor și a derapajelor de la normele democrației și ale bunului simț. Proiectul implică o platformă online, care include mai multe TRACKNEWS-uri (TRACKNEWS UK, TRACKNEWS Switzerland).

Plecând de la agregare, în ideea de a oferi cititorilor noștri cele mai importante news-uri ale zile, platforma va avea conținut propriu, cu respectarea strictă a deontologiei jurnalistice. Tocmai în acest sens, echipa este formată din jurnaliști tineri, "open mind", entuziaști și cu un dezvoltat spirit civic. Nu facem politică și suntem fericiți că investiția în proiect nu este una mioritică, astfel ca nu există niciun parti pris.

Nu suntem adepții "BREAKING NEWS" și nici nu vom publica știri "la grămadă". Vrem să vă oferim subiecte de autor și știri relevante, susținute de imagini de calitate. Nu vom promova niciodată așa zisele VIP-uri care împanzesc tabloidele și televiziunile. La fel, nu vrem milioane de accesări. Vrem să fim interactivi cu cititorii noștri, astfel ca TRACKNEWS să fie locul vostru în care să găsiți ceea ce vreți să citiți, să ne ajutați și să ne corectați atunci când vom greși. Pentru că, da, probabil vom face și greșeli, dar, sperăm noi, vor fi greșeli de formă și nu de fond.

Pentru a ne ajuta, lăuda și critica, ne puteți scrie pe [email protected].